Μουσικό σχολείο Χανιά

Μουσικό Σχολείο Χανίων: Μουσική διαμαρτυρία από τους μαθητές, που ζητούν τα στοιχειώδη (vid, pics)

Χανιά
Μουσικό Σχολείο Χανίων: Μουσική διαμαρτυρία από τους μαθητές, που ζητούν τα στοιχειώδη (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χανίων, που χθες προχώρησαν σε κατάληψη και μουσική διαμαρτυρία, σήμερα από το πρωί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν με πανό και συνθήματα, καθώς είναι αναγκασμένοι να διδάσκονται μουσικά όργανα σε διαδρόμους, κάτω από σκάλες, ακόμα και στην αυλή του σχολείου

Πορεία μέχρι τη Δημοτική Πινακοθήκη στην οδό Χάληδων, στα Χανιά, όπου θα δώσουν μουσική παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποιούν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων, καθώς ενώ επέλεξαν να ακολουθήσουν το όνειρό τους για μουσικές σπουδές, κάνοντας το πρώτο βήμα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σκόνταψαν σε ένα σύστημα που δεν παρέχει ούτε τα στοιχειώδη.

Μουσικό σχολείο Χανιά
Μουσικό σχολείο Χανιά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χανίων, που χθες προχώρησαν σε κατάληψη και μουσική διαμαρτυρία, σήμερα από το πρωί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν με πανό και συνθήματα, καθώς είναι αναγκασμένοι να διδάσκονται μουσικά όργανα σε διαδρόμους, κάτω από σκάλες, ακόμα και στην αυλή του σχολείου.

Μουσικό σχολείο Χανιά

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο φιλοξενούσε μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια το 7ο Γυμνάσιο Χανίων. Με τη μεταστέγαση του τελευταίου στο σχολικό συγκρότημα του Κουμπελή, χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου, το οποίο στεγαζόταν έξω από την πόλη, σε ένα ακατάλληλο και τότε κτήριο. Χθες οι μαθητές τραγούδησαν, διεκδικώντας χώρο σε ένα σχολείο που δεν κατασκευάστηκε με προδιαγραφές Μουσικού, αλλά ως τέτοιο λειτουργεί.

Ζητούν λύσεις για να παρακολουθούν χωρίς παρεμβολές τα μαθήματα γενικής παιδείας και για να διδάσκονται μουσική, σε αίθουσες κατάλληλες. Η Μυρσίνη Μακρέα, μέλος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Χανίων, εξήγησε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την ακαταλληλότητα των αιθουσών είναι καθημερινά και συχνά επηρεάζουν την απόδοσή τους.

Μουσικό σχολείο Χανιά

«Κάνουμε μαθήματα σε διαδρόμους, στην αυλή, κάτω από σκάλες, σε αίθουσες που δε θα έπρεπε να γίνεται μάθημα, όπως η αίθουσα εκδηλώσεων η οποία είναι πλήρως ακατάλληλη, γιατί είναι πολύ μικρή, δε χωράει όλο το σχολείο, έχει κολόνες μπροστά από τη σκηνή», σημείωσε.

Η Μυρτώ Αϊβαλιώτη, επίσης μέλος του δεκαπενταμελούς, συμπλήρωσε ότι «και τα μουσικά σύνολα γίνονται είτε στις αίθουσες μαθημάτων που δεν είναι σωστά δομημένες, είτε στην αίθουσα εκδηλώσεων που επίσης δεν υπάρχει χώρος, εγκαταστάσεις, ούτε καν ηχομόνωση».

Το πάθος τους για μουσική δεν αρκεί για να υπερκεράσει τα εμπόδια, όσο κι αν το προσπαθούν.

«Ενώ παρακολουθούμε μάθημα, ακούμε όλα τα μουσικά όργανα που μπορεί να παίζουν ταυτόχρονα. Το έχουμε συνηθίσει μεν, αλλά σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε συγκέντρωση, δε μας βοηθάει καθόλου», σημείωσε η ίδια.

Μουσικό σχολείο Χανιά

Στα Χανιά, παρότι το ενδιαφέρον μιας σημαντικής μερίδας μαθητών για φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο είναι μεγάλο, ο χώρος υποστηρίζει μέχρι δώδεκα αίθουσες μουσικής παιδείας, με συνέπεια εξήντα με εβδομήντα αιτήσεις κάθε χρόνο να απορρίπτονται. Φέτος, η έλλειψη αιθουσών ήταν η αιτία για να λειτουργήσουν μόνο δύο τμήματα της Α’ γυμνασίου, αντί για τρία που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Μουσικό σχολείο Χανιά

“Κερασάκι” οι ελλείψεις σε μουσικά όργανα και βιβλία!

Το σκηνικό του αποθαρρυντικού κλίματος για μουσική εκπαίδευση στα Χανιά έρχονται να συμπληρώσουν οι ελλείψεις σε βιβλία, τα οποία οι μαθητές αναγκάζονται να αγοράζουν, αλλά και σε μουσικά όργανα κατάλληλα για να διδάξουν σε ανερχόμενους μουσικούς την τέχνη που αγαπούν. Ανύπαρκτη είναι και η μοριοδότηση των μαθητών για την εισαγωγή τους σε σχολές μουσικής.

«Εντέλει δεν προσφέρει κάτι έξτρα γιατί δε γίνεται ούτε μοριοδότηση στα παιδιά της Γ’ λυκείου, ούτε πιστοποίηση των έξι χρόνων, και για να λάβουμε μια πιστοποίηση πρέπει να πάμε σε εξωτερικά σχολεία, να διαθέσουμε χρήματα δικά μας», τόνισε η Μυρτώ Αϊβαλιώτη.

Για την ανέγερση νέου σχολείου για το Μουσικό Σχολείο Χανίων το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει παραχωρήσει έκταση 20 στρεμμάτων, ωστόσο δεν έχει ακόμα συνταχθεί η σύμβαση παραχώρησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News