Μουσικό Σχολείο Χανίων: Παραμένουν τα προβλήματα - Προχωρούν σε μουσική διαμαρτυρία αύριο και μεθαύριο

Χανιά
Μουσικό Σχολείο Χανίων: Παραμένουν τα προβλήματα - Προχωρούν σε μουσική διαμαρτυρία αύριο και μεθαύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα διήμερο δράσεων διαμαρτυρίας για την απαξίωση της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα προχωρούν από αύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Χανίων, στο πλαίσιο αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα. Κατά την σημερινή, πρώτη μέρα διαμαρτυρίας, θα διεξαχθούν καλλιτεχνικές δράσεις στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο Σόδυ Προφήτη Ηλία, με επίκεντρο τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας. Για μεθαύριο έχει προγραμματιστεί πορεία μέχρι την Δημοτική Πινακοθήκη στην οδό Χάληδων, εκεί όπου καθηγητές και μαθητές θα πραγματοποιήσουν μουσική διαμαρτυρία.

Παρά τις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση ενός άρτιου συστήματος μουσικής εκπαίδευσης, με τις αυτονόητες παροχές σε εκπαιδευτικό υλικό, προσωπικό και μέσα, τα κενά εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών. Το μουσικό σχολείο Χανίων έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει ως κοινότητα, τις ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μαθήματα κάτω από σκάλες ,αίθουσες χωρίς ηχομόνωση και συνθήκες που δυσκολεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία αναφέρονται ως η καθημερινότητα στο Μουσικό σχολείο Χανίων.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή που κοινοποίησαν με αφορμή τη διήμερη διαμαρτυρία τους, «καθημερινά, καθηγητές, γονείς και μαθητές αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια στην ομαλή διδασκαλία καθώς -όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει - το κτίριό μας δεν πληροί προδιαγραφές μουσικού σχολείου. Λόγω έλλειψης αιθουσών, μαθήματα πραγματοποιούνται σε χώρους ακατάλληλους όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τις γύρω τάξεις, εξαιτίας μηδενικής ηχομόνωσης. Οι ανύπαρκτοι χώροι σίτισης, εκδηλώσεων και ηχογράφησης, μας οδηγούν στην χρήση αναποτελεσματικών υποκατάστατων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στο κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου έρχονται να προστεθούν οι ελλείψεις βιβλίων μουσικής. Όπως τονίζουν μέλη της σχολικής κοινότητας, ενώ ως δημόσιο σχολείο θα έπρεπε να παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές υποχρεούνται να τα αγοράζουν. Διαχρονική είναι επίσης η έλλειψη προσωπικού όπως και μουσικών οργάνων σε καλή κατάσταση.

«Μετά την φοίτηση σε σχολείο με ειδικά μαθήματα, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η πιστοποίηση της διδακτέας ύλης, αλλά και μοριοδότηση για την εισαγωγή μαθητών σε μουσικά πανεπιστήμια», προσθέτουν στην επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν οι μαθητές οι οποίοι επιζητούν όπως λένε, έστω και προσωρινές λύσεις για τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι τα μουσικά σχολεία βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στην παρακμή τους ως θεσμός.

Στα Χανιά, παρότι το ενδιαφέρον μια σημαντικής μερίδας μαθητών για φοίτηση στο μουσικό σχολείο είναι μεγάλο, εντούτοις ο χώρος υποστηρίζει μέχρι δώδεκα αίθουσες μουσικής παιδείας με συνέπεια εξήντα με εβδομήντα αιτήσεις κάθε χρόνο να απορρίπτονται.  Αίτημα που παραμένει ανικανοποίητο είναι και αυτό της μεταφοράς μαθητών χωρίς όριο χιλιομέτρων και ανεξάρτητα από τον όγκο του μουσικού οργάνου του μαθητή.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News