Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει εισήγηση επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης που μιλά για κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Κρήτης. Η εισήγηση έγινε ενόψει της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, με τον δικηγορικό κόσμο των Χανίων να βρίσκεται σε αναβρασμό και τον Δικηγορικό Σύλλογο να μιλά για διχαστική και απαράδεκτη πρόταση που βάζει φωτιά στο συγκρητισμό και τη δικαιοσύνη.
Μια δεκαετία μετά την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, η εισήγηση ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, που προτείνει κατάργηση του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά, ανάβει φωτιά. Άμεση ήταν η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου με τον πρόεδρο του Χρήστο Πραματευτάκη να μιλά για εμπαιγμό.
«Και αυτή η οργή και αγανάκτηση συνίσταται στο ότι ο πληθυσμός των Χανίων εμπαίζεται σε μέγιστο βαθμό. Και εμπαίζεται διότι, όταν πριν από δέκα χρόνια η Πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, έλαβε σοβαρά υπόψη της την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, οι διάδικοι και οι συνάδελφοι της Ανατολικής Κρήτης», δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έλαβε υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη γεωμορφολογία και τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Θέτει επιπλέον θέμα συγκρητισμού και απονομής της δικαιοσύνης.
«Ο δικηγορικός κόσμος της Ελλάδας και η ολομέλεια της Ελλάδας έχει ταχθεί κατάφωρα αντίθετα με αυτόν τον δικαστικό χάρτη. Παμψηφεί και οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι έχουν καταγγείλει αυτό το γεγονός. Θα κάνουμε έναν αγώνα ιδιαίτερα σκληρό, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε να καταργηθούν αυτά που ίσχυαν τόσα χρόνια, δεν πάει άλλο», υπογραμμίζει ο κ. Πραματευτάκης.
«Εκατό δέκα χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, έρχεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό Καλλικράτη που βάζει φωτιά στην ισόρροπη ανάπτυξη, στον συγκρητισμό αλλά και στην δικαιοσύνη», σύμφωνα με το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Μανώλη Παπαδομανωλάκη.
Ήδη έχουν ενημερωθεί οι τοπικές και πολιτικές αρχές των Χανίων, που ωστόσο αναμένουν την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Είναι θέμα τιμής για εμάς τους Χανιώτες, είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτός ο εμπαιγμός θα πρέπει να σταματήσει εδώ, διότι δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα. Καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει τύχει αυτού του εμπαιγμού που έχουν τύχει τα Χανιά», τονίζει ο κ. Πραματευτάκης.
Όπως λέει ο κ. Παπαδομανωλάκης, «αυτή η μεθόδευση δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους. Είναι προσβολή στην ιστορία του τόπου και του κρητικού λαού. Θα πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα για την αξιοπρέπειά μας».
Κυβερνητικοί βουλευτές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι το επίμαχο πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.