xania

Αναβρασμός στα Χανιά για το Εφετείο - «Φωτιές» άναψε η εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στον Φλωρίδη

Χανιά
Αναβρασμός στα Χανιά για το Εφετείο - «Φωτιές» άναψε η εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στον Φλωρίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάργηση του δικαστηρίου με βάση το νέο δικαστικό χάρτη έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους δικηγόρους της Δυτικής Κρήτης

Τον “ασκό του Αιόλου” για τον νομικό κόσμο της Δυτικής Κρήτης - και όχι μόνο - ανοίγει η δημοσιοποίηση του πορίσματος ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας με “φόντο” σχετική μελέτη της... Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι δικηγόροι στα Χανιά, και όχι μόνο, βρίσκονται σε “αναβρασμό” και ετοιμάζονται για νέους αγώνες εξαιτίας της προτεινόμενης συγχώνευσης των δύο Εφετείων της Κρήτης. Παρά το ότι το επίμαχο πόρισμα δε δεσμεύει το αρμόδιο υπουργείο - όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων - υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των νομικών πανελλαδικά.

Όπως τονίζουν στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, το πόρισμα ανάβει “φωτιές” μία δωδεκαετία μετά την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με οργή και αγανάκτηση είδε το πόρισμα, το οποίο προβλέπει εμμέσως πλην σαφώς την κατάργηση του ιστορικού Εφετείου Κρήτης. Και αυτή η οργή και αγανάκτηση συνίσταται στο ότι ο πληθυσμός των Χανίων εμπαίζεται σε μέγιστο βαθμό. Και εμπαίζεται διότι, όταν πριν από δέκα χρόνια η Πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, έλαβε σοβαρά υπόψη της την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, οι διάδικοι και οι συνάδελφοι της Ανατολικής Κρήτης, καθώς θεωρείτο ότι η απόσταση ήταν μεγάλη και το οδικό δίκτυο δεν μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια. Παρήλθαν δέκα χρόνια και αν δεχτούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός ήταν βάσιμος, τότε για ποιο λόγο να μην έχω αυτή την οργή και την αγανάκτηση. (...) Το υφιστάμενο δίκτυο είναι χειρότερο απ’ ό,τι ήταν τότε, η κίνηση έχει αυξηθεί», ανέφερε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του ΔΣΧ Χρήστος Πραματευτάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο νομούς, Χανίων και Ρεθύμνου, που είναι κατά γενική ομολογία με τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο, με τον πληθυσμό το καλοκαίρι να υπερβαίνει τις 500.000 σε αυτούς τους δύο νομούς και που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν Εφετείο. Το Εφετείο είναι θεσμός, δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου, όπως κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δε λαμβάνει υπόψη της πράγματα τα οποία θα λάμβανε υπόψη του ένας συνετός άνθρωπος. Δεν μπορεί να συγκρίνει την Ελλάδα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Έχουμε ιδιαίτερες μορφολογίες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη διαφοροποίηση απ’ ό,τι ισχύει γενικά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Εφετείο έχει να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο, είναι δίπλα στην κοινωνία, προσφέρει δικαιοσύνη. Ήρθε αυτό το πόρισμα και στη συνέχεια θα δοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μπορεί να περάσει και με προεδρικό διάταγμα.

(...) Είναι θέμα τιμής για εμάς τους Χανιώτες, είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτός ο εμπαιγμός θα πρέπει να σταματήσει εδώ, διότι δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει τύχει αυτού του εμπαιγμού που έχουν τύχει τα Χανιά. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει από μέρους μας με δράσεις και ενέργειες για να καταδείξουμε αυτό το εγκληματικό το οποίο γίνεται σε βάρος των Χανίων και της Δικαιοσύνης γενικότερα», συμπλήρωσε ο κ. Πραματευτάκης.

«Σύμφωνα με το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, προτείνει την κατάργηση του Εφετείου στα Χανιά που υπάρχει περισσότερο από 80 χρόνια. Είναι το Εφετείο για το οποίο ο χανιώτικος λαός έδωσε αγώνες για να το κρατήσει. Οι λόγοι που προτείνεται, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι επειδή έχει κόστος η λειτουργία του Εφετείου, μεγαλύτερο από το όφελος. Βλέπουμε ότι και η Δικαιοσύνη λειτουργεί με το σύστημα κόστους-οφέλους. Την ίδια στιγμή, με αυτό το σχέδιο ιδρύονται επενδυτικά δικαστήρια, που θα λειτουργούν στις πρωτεύουσες των Περιφερειών, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν ενδιαφέρονται για το κόστος του εργαζόμενου, του επαγγελματία. Η Δικαιοσύνη πλέον γίνεται πανάκριβη και απλησίαστη, όταν για μια υπόθεσή σου θα πρέπει να φύγεις από τα Χανιά και να πας να τη δικάσεις στο Ηράκλειο», δήλωσε με τη σειρά του το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Μανόλης Παπαδομανωλάκης.

ΔΣΗ: «Δε δεχόμαστε καμία κατάργηση ή συγχώνευση»

Καυστικός ήταν, με αφορμή το πόρισμα της ομάδας εργασίας, και ο πρόεδρος του ΔΣΗ Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος επεσήμανε ότι δε γίνεται αποδεκτή «καμία κατάργηση ή συγχώνευση».

«Πληροφορηθήκαμε για το πόρισμα Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται, παραδόξως, για ένα ανυπόγραφο κείμενο, χωρείς αναφορά των μελών της Ομάδας Εργασίας και των επιμέρους απόψεών τους. Η θέση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι σαφής: Ως προς τα Εφετεία και Πρωτοδικεία αποτελεί πάγια θέση της, ότι καμία κατάργηση δεν είναι αποδεκτή. Τα Δικαστήρια δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν κουκκίδες στον χάρτη, αλλά σαν σημείο τοπικής αναφοράς στον θεσμό που εγγυάται τη λειτουργία όλων των άλλων θεσμών. Το πόρισμα αποτελεί συμβουλευτική πρόταση της Ομάδας Εργασίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα έχει, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, την τύχη που του αξίζει. Δεν αποτελεί τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν περιλαμβάνεται τις προθέσεις του η κατάργηση Εφετείου στην Κρήτη, και προφανώς από την πλευρά μας δεν αποδεχόμαστε καμία κατάργηση ή συγχώνευση», δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης.

Τι αναφέρει το πόρισμα για τα Εφετεία

Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα Εφετεία στην Ελλάδα είναι 19, αριθμός καταφανώς υπερβολικός όχι μόνο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (π.χ. μόλις τέσσερα έχει η Ολλανδία των 17.500.000 κατοίκων), αλλά και με βάση τα έως πρόσφατα ισχύοντα στη χώρα μας (αφού το 1992 - με πολύ χειρότερο οδικό δίκτυο - ήταν μόλις 12). Η δε αύξησή τους, δυστυχώς, δε φαίνεται να έγινε βάσει πληθυσμιακών, γεωγραφικών ή διοικητικών κριτηρίων. (...) Δεν είμαι μάλλον τυχαίο ότι τα τρία “προβληματικότερα” Εφετεία στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων είναι προϊόντα διασπάσεων (Ναύπλιο, Κρήτη, Ανατολική Κρήτη), ενώ με εξαίρεση την Κέρκυρα (επίσης πολύ μικρό Εφετείο), όλα τα Εφετεία, που εμφανίζουν καθυστέρηση, έχουν υποστεί σχετικά πρόσφατα τέτοιες διασπάσεις.

Επίσης, τα Εφετεία είναι ανισομερώς κατανεμημένα, συχνά χωρίς οργανική συνέχεια με τη γεωγραφική ή διοικητική διαίρεση της χώρας (π.χ. στις Περιφέρειες Κρήτης και Αν. Πελοποννήσου λειτουργούν δύο, ενώ στην πολυπληθέστερη Κεντρική Μακεδονία μόνο ένα). Λόγω της μειωμένης δικαστικής ύλης, εκ των πραγμάτων τα περισσότερα είναι υποστελεχωμένα».

ΕΝΔΕ

Όπως αναφέρει σε προ ημερών ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πάντως, ούτε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, ούτε και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι δεσμευτικά για το τι θα αποφασίσει εντέλει το υπουργείο.

«Ωστόσο, το υπουργείο, χωρίς αυτό να αποτελεί ειλημμένη απόφαση, κατατείνει προς την κατάργηση Εφετείων, την αντιμετώπιση της ύπαρξης περισσότερων Πρωτοδικείων στον ίδιο νομό και στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης. Στη συνάντηση, ο υφυπουργός κ. Μπούγας μάς ενημέρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης το προεδρείο της ΕΝΔΕ, «εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάργηση ή συγχώνευση Εφετείων της χώρας, με δεδομένο ότι τέσσερα Εφετεία έχουν συσταθεί περίπου προ δεκαετίας και με κριτήρια πληθυσμιακά και γεωγραφικά (δυσχέρεια πρόσβασης, νησιωτικότητα κ.λπ.)».

Βουλευτές Χανίων - «Δεν έχει ανοίξει συζήτηση για τα Εφετεία»

Πάντως, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, οι βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. κ.κ. Βολουδάκη και Μαρκογιαννάκης ήταν καθησυχαστικοί.

«Έπειτα από επικοινωνία μου με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα, ενημερώθηκα ότι το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα (...). Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει ανοίξει, ούτε πρωτοβουλία έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, προς αυτή την κατεύθυνση, για την περιφέρεια Κρήτης, η οποία άλλωστε είναι νησιωτική περιοχή και υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης άνω του ενός Εφετείου», δήλωσε η κ. Βολουδάκη, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε με τη σειρά του ότι «σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο υπουργό μού επισήμανε ότι όλη η ιστορία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, με το πόρισμα να μην έχει τύχει άλλης επεξεργασίας από τις υπηρεσίες. Έχουν πολλά ακόμα να γίνουν, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου αυτή τη στιγμή τα Εφετεία, χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για τα Πρωτοδικεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News