Έντονη είναι η αντίδραση τόσο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όσο και των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων, σχετικά με το πόρισμα Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με το ertnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν η ελληνική πολιτεία ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να αποτυπώσει τον δικαστικό χάρτη της Ελλάδος και να κάνει πρόταση τροποποίησής του.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής προβλέπεται:
Η Συγχώνευση 5 εφετείων:
1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου – Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλαδή του Νοτίου Αιγαίου).
Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας.
Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής το Εφετείο που θα παραμείνει (Δυτικής Κρήτης στα Χανιά ή Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο) θα εξαρτηθεί από τον πληθυσμό της κάθε περιοχής και τις κτιριακές δυνατότητες που έχει η κάθε περιοχή.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραγματευτάκης ανέφερε ότι ουσιαστικά προβλέπεται η κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, αλλά και του Εφετείου Δυτικής Κρήτης και συγχώνευσή του με το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.
Το ακατάλληλο οδικό δίκτυο, μα και η “φύση” πολλών υποθέσεων που εκδικάζονται στα Χανιά - πολυήμερες δίκες, πληθώρα μαρτύρων κ.λπ. - δεν επιτρέπει τη λειτουργία ενός μόνο Εφετείου σε επίπεδο Κρήτης, υποστηρίζει ο κ. Πραγματευτικάκης.
Από την πλευρά της η επιτροπή που προτείνει τις συγχωνεύσεις Εφετείων και την κατάργηση Πρωτοδικείων, επικαλείται μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα και, συγκεκριμένα:
Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού). Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία».
Δήλωση Μαρκογιαννάκη
Σε δήλωσή του για το θέμα που έχει έρθει στη δημοσιότητα σχετικά με το Εφετείο ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δήλωσε τα εξής: «Αυτό που ήρθε στη δημοσιότητα είναι το πόρισμα μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τη διάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας και όχι κάποια απόφαση του υπουργείου. Σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο υπουργό μού επισήμανε ότι όλη η ιστορία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, με το πόρισμα να μην έχει τύχει άλλης επεξεργασίας από τις υπηρεσίες. Έχουν πολλά ακόμα να γίνουν, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου αυτή τη στιγμή τα εφετεία χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρωτοδικεία».
Επικοινωνία Βολουδάκη με υφυπουργό Δικαιοσύνης
Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, έπειτα από επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης των δύο Εφετείων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έπειτα από επικοινωνία μου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κύριο Μπούγα, ενημερώθηκα ότι το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Άλλωστε τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν όσον αφορά τα δικαστήρια του Α’ βαθμού. Καμία σχετική συζήτηση δεν έχει ανοίξει, ούτε πρωτοβουλία έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, προς αυτή την κατεύθυνση, για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία άλλωστε είναι νησιωτική περιοχή και υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης άνω του ενός Εφετείου».