Πολυτεχνείο Κρήτης

Χανιά: Αντιδρούν στην ενοικίαση του κτηρίου Παποδοπέτρου σε ιδιώτη – Σε κινητοποίηση καλούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου

Χανιά
Χανιά: Αντιδρούν στην ενοικίαση του κτηρίου Παποδοπέτρου σε ιδιώτη – Σε κινητοποίηση καλούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κτήριο «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών για σίτιση, στέγαση ή και χώρο για τις φοιτητικές ομάδες του Πολυτεχνείου, ειδικά σε μια συγκυρία που τα κόστη διαβίωσης είναι δυσβάστακτα», επισημαίνουν οι φοιτητές

Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ζήτημα της ενοικίασης του κτηρίου Παπαδοπέτρου σε ιδιώτη καλεί την Τετάρτη 22/11 στις 13:00 ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Π.Κ.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, το κτήριο Παπαδοπέτρου, ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιχειρείται να ενοικιαστεί σε ιδιώτη από τη διοίκηση του Ιδρύματος. «Το εν λόγω κτήριο χρόνια τώρα σκόπιμα αφήνεται να ερημωθεί ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών για σίτιση, στέγαση ή και χώρο για τις φοιτητικές ομάδες του Πολυτεχνείου, ειδικά σε μια συγκυρία που τα κόστη διαβίωσης είναι δυσβάστακτα», επισημαίνουν. Ταυτόχρονα αποτελεί «σημείο αναφοράς του φοιτητικού κινήματος και των φοιτητικών συλλόγων» αφού διαχρονικά καταλαμβάνεται από τους φοιτητές για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Αυτή η κίνηση της Πρυτανείας συμπλέει με την κατεύθυνση της κυβέρνησης για την κατάργηση του άρθρου 16 και την απαξίωση των δημοσίων δομών», τονίζουν οι  φοιτητές.

Στην απόφαση που ελήφθη από τον Ε.Φ. Σύλλογο για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό αναφέρονται τα εξής:

«Η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε μία σειρά αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων κτηρίων που έχει στην κατοχή του το Πολυτεχνείου Κρήτης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε μία κατεύθυνση ενίσχυσης των φοιτητικών παροχών. Πρόσφατο παράδειγμα, η Γαλλική Σχολή στην Χαλέπα, που ενώ εδώ και χρόνια είναι άδεια, πλέον στεγάζει εργαστήριο καινοτομίας. Ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα, το κτήριο Παπαδοπέτρου επί της οδού Τζανακάκη στο κέντρο των Χανίων που επίσης δεν είναι σε χρήση για πολλά χρόνια και με πρόσφατες δημοσιεύσεις φαίνεται η διοίκηση να προχωράει στην ενοικίασή του σε ιδιωτική εταιρεία για 12 χρόνια με άγνωστη την χρήση του.

Το κτήριο Παπαδοπέτρου αποτελεί σημείο αναφοράς για το φοιτητικό κίνημα της Πόλης, αφού διαχρονικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του δίνουν ζωή κάθε χρόνο στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ την περίοδο του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος του 2006-2007, είχε αποτελέσει χρόνια κατάληψη του Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία εκκενώθηκε βίαια από την πρυτανεία Γρυσπολάκη το 2009. Η ένταση της κατεύθυνσης για αξιοποίηση του κτηρίου από την προηγούμενη πρυτανεία, συνδέεται με το ότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει ιστορική σημασία για το φοιτητικό κίνημα στην πόλη.

Η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης των δημοσίων ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την προώθηση της λειτουργίας τους με γνώμονα το πως κινείται η αγορά και η αδιαφορία των διοικήσεων οδήγησε στην ερήμωση ολόκληρων κτηρίων που θα μπορούσαν κάλλιστα να στεγάσουν πολλές από τις ανάγκες της πληττόμενης νεολαίας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης ανέκαθεν, άλλωστε, διεκδικούσαν την αξιοποίηση του κτηρίου για τους/τις φοιτήτ(ρι)ες (δημιουργία λέσχης σίτισης στο κέντρο της πόλης, στέγαση των πολιτιστικών ομάδων του ΠΚ, δημιουργία χώρου κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δράσης του συλλόγου, ακόμη και εστιών).

Επιχειρείται το ξεπούλημα του κτηρίου την στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση δηλαδή της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και συμπλέει στα σχέδια της ευρύτερης απαξίωσης των δημόσιων ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, σε μία πόλη όπως τα Χανιά, που το ζήτημα της μη επαρκούς μέριμνας για την κάλυψη ρων φοιτητικών αναγκών αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα και ενώ η στέγαση στην πόλη είναι δυσβάστακτη, το ίδρυμα επιλέγει αντί να χρησιμοποιήσει το κτήριο για τις ανάγκες μας να το νοικιάσει σε ιδιώτη.

Απαιτούμε:

- Καμία σκέψη για το ξεπούλημα κτηρίων του κτ. Παπαδόπετρου και άλλων κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ιδιώτες.

- Να αξιοποιηθούν τα άδεια κτήρια για τις ανάγκες των φοιτητών/τριών

- Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

- Καλούμε κινητοποίηση την Τετάρτη 22/11 στις 13.00 στην Πρυτανεία».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News