Ενταξιακά προγράμματα για αστέγους στα Χανιά -  Βρήκαν δουλειά, σπίτι και μια νέα ζωή (vid)

Χανιά
Ενταξιακά προγράμματα για αστέγους στα Χανιά -  Βρήκαν δουλειά, σπίτι και μια νέα ζωή (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωφελούμενοι προέρχονται είτε από δομές του Δήμου Χανίων, όπως το Καταφύγιο Αστέγων, είτε είναι άνθρωποι που πραγματικά ήταν στον δρόμο

Ενθαρρυντικά για την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος “Στέγαση & Εργασία για τους Άστεγους στον Δήμο Χανίων” με φορέα υλοποίησης τη Σύμπραξη. Μέχρι στιγμής πενήντα δύο άστεγοι έχουν πετύχει να αλλάξουν ζωή, με τους δεκαοκτώ να εντάσσονται στην αγορά εργασίας και να αποτελούν  πλέον ενεργά μέλη της κοινωνίας. Ανάμεσα τους είναι και ενήλικες σε ηλικία σύνταξης αλλά και είκοσι τρία παιδιά. Πρόκειται για Έλληνες στην συντριπτική πλειονότητα τους και μόνο δύο προέρχονται από την Αλβανία και από την κοινότητα των Ρομά.

Ήδη έχουν μισθωθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είκοσι σπίτια στην πόλη των Χανίων - γεγονός που θεωρείται επίτευγμα για την πόλη με τη μεγαλύτερη ίσως έλλειψη ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Η Βούλα Ιωαννίδου, διευθύντρια της Σύμπραξης Χανίων, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα της αστεγίας και μάλιστα έχει το χαρακτήρα μόνιμης πολιτικής, δεδομένου ότι θα προκηρύσσεται ανά δύο χρόνια. Στα Χανιά, αγκάθι για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η εξεύρεση σπιτιών που αποτελεί βασική προϋπόθεση. Το πρόγραμμα καλύπτει τη στέγαση των ωφελούμενων για δύο χρόνια. Ειδικότερα εξασφαλίζει ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενώ παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας οικιακών συσκευών και επίπλων. «Από τη στιγμή που θα στεγαστούν και θα συνταχθεί ατομικό σχέδιο δράσης, πρέπει να τους εντάξουμε στην αγορά εργασίας», σημείωσε η διευθύντρια της Σύμπραξης.

Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της εργασίας καλύπτοντας μισθό και εργοδοτικές εισφορές για ένα χρόνο. Για τον δεύτερο χρόνο επιδοτούνται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι ωφελούμενοι μπορούν επίσης να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με εργόσημο. «Το πολύ σημαντικό είναι ότι αφού ολοκληρωθούν τα δύο χρόνια της στέγασης, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σ αυτούς που ολοκλήρωσαν ,τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο, να ενταχθούν χωρίς κανένα κριτήριο στο επίδομα στέγασης λαμβάνοντας το 75% του ενοικίου τους» εξήγησε η ίδια.   

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Χανίων με τη Σύμπραξη Χανίων θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος στην ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. «Η εξεύρεση στέγης για τόσο πολλά άτομα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο ο σκοπός του προγράμματος είναι η αυτονόμηση, η επανένταξη και η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς έχουν βρει εργασία, έχουν επιμορφωθεί και αυτό για εμάς είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία» υπογράμμισε η κ. Ζερβουδάκη. Όπως πρόσθεσε, η επανένταξη των αστέγων στην κοινωνία «είναι ένας στόχος, που από την αρχή είχε μπει ψηλά και καταφέραμε να τον επιτύχουμε».

Οι ωφελούμενοι προέρχονται είτε από δομές του Δήμου Χανίων, όπως το Καταφύγιο Αστέγων, είτε είναι άνθρωποι που πραγματικά ήταν στον δρόμο, εξήγησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος «Στέγη και Εργασία» κ. Ελένη Κτενιαδάκη. «Πρόκειται για ανθρώπους που εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων συνθηκών, όπως την απώλεια της δουλειάς τους, βρέθηκαν οικογενειακώς στον δρόμο και βρήκαν σπίτι και εργασία, έχοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News