aeroskafos xania

Το «σπιράλ του θανάτου» - Οι συνθήκες που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία στο Μάλεμε (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Το «σπιράλ του θανάτου» - Οι συνθήκες που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία στο Μάλεμε (vid)
Στα Χανιά έφτασε ειδικός του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, ο οποίος και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα λαμβάνοντας πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και συλλέγοντας στοιχεία για τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους
  • Τελευταίο ταξίδι στα Χανιά για τους δύο φίλους
  • Το χρονικό της μοιραίας πτήσης στα Χανιά για δύο μέλη της Αερολέσχης Δυτικής Αττικής

Τα αίτια της συντριβής του μονοκινητήριου διθέσιου αεροσκάφους τύπου Σαβάνα, το απόγευμα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, που οδήγησε στο θάνατο τον 61χρονο κυβερνήτη Θεόδωρο Πάντο και τον 66χρονο συγκυβερνήτη του Κωνσταντίνο Καραμπίνη, ερευνούν πραγματογνώμονες της Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ στα Χανιά έφτασε ειδικός του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, ο οποίος και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα λαμβάνοντας πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και συλλέγοντας στοιχεία για τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους.

Σήμερα το μεσημέρι με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ιδιωτικής εταιρίας γερανοφόρων, το λιμενικό προχώρησε στην ανέλκυση της ατράκτου από τα αβαθή της θάλασσας του Μάλεμε, μπροστά από το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει πως το αεροσκάφος κατέπεσε με το μπροστινό τμήμα του, επιφέροντας ακαριαίο θάνατο στους δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματα τους, στοιχείο που μαρτυρά πως δεν πρόλαβαν καν να αντιδράσουν.

Διαβάστε επίσης ►Εμπειρογνώμονας για την πτώση του αεροσκάφους στα Χανιά: Λάθος ο σχεδιασμός της πτήσης – Το αεροπλάνο αυτό πετάει μόνο ημέρα
 

Η πτώση του μονοκινητήριου ήταν κατά την εκτίμηση του προέδρου της Αερολέσχης Χανίων κ. Παναγιώτη Τζεράκη βίαιη. Από τα συντρίμμια εξάλλου είναι εμφανές ότι το μπροστινό τμήμα έχει καταστραφεί ενώ έχει αποκολληθεί μερικώς το δεξιό πτερύγιο. Όλα τα στοιχεία αναμένεται να εξεταστούν με κάθε λεπτομέρεια από τους πραγματογνώμονες οι οποίοι θα συντάξουν το πόρισμα για τα αίτια της μοιραίας πτώσης. Ο ακριβής χρόνος και τα αίτια θανάτου των δύο ανδρών θα προκύψουν από τη διενέργεια της νεκροψίας - νεκροτομής στις σορούς.

«Πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση»

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η προανάκριση από το Λιμεναρχείο. Ο διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Χανίων, πλωτάρχης Ευάγγελος Κοκολογιαννάκης ο οποίος βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στο συντονισμό της επιχείρησης από την ώρα που σημειώθηκε η πτώση μέχρι και την ανέλκυση της ατράκτου, σημείωσε ότι είναι πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση και ότι τα αίτια θα διαλευκανθούν στην πορεία της προανάκρισης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, το υπέρελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος της αερολέσχης Δυτικής Αττικής, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Κωπαϊδα, δεν είχε προορισμό το Μάλεμε αλλά το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης». Όπως είπε ο κ. Κοκολογιαννάκης «από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, το σχέδιο πτήσης έλεγε προσγείωση στο αεροδρόμιο Χανίων στις 5.30 το απόγευμα. Δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο βρέθηκε εδώ». 

Ο 61χρονος Θεόδωρος Πάντος, πρόεδρος της Αερολέσχης Δυτικής Αττικής και ο 66χρονος Κωνσταντίνος Καραμπίνης, μέλος της Αερολέσχης, φέρονται να πραγματοποιούσαν ιδιωτική επίσκεψη στα Χανιά. Ο πρόεδρος της αερολέσχης Χανίων κ. Παναγιώτης Τζεράκης τόνισε ότι το ταξίδι τους, δεν είχε σχέση με προγραμματισμένους αγώνες της αερολέσχης στο Μάλεμε, πλην όμως δήλωσε ότι το μοιραίο απόγευμα της Πέμπτης, ένας φίλος των θυμάτων τους περίμενε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους ο κ. Τζεράκης σημείωσε πως το μονοκινητήριο, ενώ κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Χανίων, ξαφνικά έκανε στροφή και γύρισε προς το Μάλεμε. Πέρασε από πάνω και σε χαμηλό ύψος που όμως δεν ήταν κατάλληλο για προσγείωση.

«Το αεροπλάνο ήταν τύπου Σαβάνα που πετάει μόνο την ημέρα»

Προσωπική εκτίμηση του προέδρου της Αερολέσχης Χανίων είναι ότι ο χειριστής αποπροσανατολίστηκε, με συνέπεια το λεγόμενο «σπιράλ του θανάτου». Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτης Τζεράκης «νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια ενώ έπεφτε στη θάλασσα. Κανονικά έπρεπε να προσγειωθεί στη Σούδα. Εδώ στο αεροδρόμιο δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προσγείωση νύχτας, ούτε το αεροπλάνο είχε τέτοιες δυνατότητες και νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ήταν εκπαιδευμένος για πτήση νύχτα. Ήταν ένα αεροπλάνο τύπου Σαβάνα που πετάει μόνο ημέρα».

Πετούσαν νύχτα σε ακατάλληλες συνθήκες για το υπερελαφρύ αεροσκάφος

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο χειριστής του αεροσκάφους συνέχισε την πτήση ενώ είχε δύσει ο ήλιος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι το αεροδρόμιο του Μάλεμε είναι εδώ και χρόνια ανενεργό, χρησιμοποιείται από την αερολέσχη Χανίων κατόπιν σχετικής άδειας σε συγκεκριμένες ημέρες του μήνα και συγκεκριμένες ώρες. Δεν διαθέτει φωτισμό και ακόμα και η κίνηση οχημάτων στο παράκτιο τμήμα του νυχτερινές ώρες είναι παρακινδυνευμένη. Αν η συντριβή ήταν αποτέλεσμα μηχανικής βλάβης ή ανθρώπινου λάθους, αναμένεται να διαπιστωθεί από την έρευνα των ειδικών.

Γεγονός πάντως είναι, ότι τόσο ο χειριστής όσο και ο συγκυβερνήτης, δεν πρόλαβαν να προβούν στην παραμικρή κίνηση για πιθανή διάσωση τους. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο ναυαγοσώστης του δήμου Πλατανιά κ. Παύλος Λιτινάκης ο οποίος ανέσυρε τις σορούς, τους βρήκε δεμένους στα καθίσματα.

«Δεν έκαναν προσπάθεια να βγουν»

«Δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν, είχαν εκδορές, ήταν αναποδογυρισμένο το αεροσκάφος. Είχαν χτυπήματα στο πρόσωπο. Πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους με την πρόσκρουση» σημείωσε ο Παύλος Λιτινάκης. Ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε από τις λιμενικές αρχές και τον δήμο Πλατανιά να συνδράμει τις έρευνες και τελικά προχώρησε στο δύσκολο έργο της ανάσυρσης των σορών των θυμάτων μέσα από την άτρακτο, από βάθος δυόμιση μέτρων.

«Μας υποδείξανε από το λιμενικό που είχε πέσει περίπου το αεροπλάνο ,το είδαμε, δεν ήταν πολύ βαθιά, ήταν περίπου στα 2,50 – 3 μέτρα αλλά δεν είχαμε προετοιμαστεί. Νομίζαμε ότι οι άνθρωποι είχαν προλάβει να πέσουν στη θάλασσα πριν προσκρούσει το αεροπλάνο και δεν είχαμε μαζί μας καταδυτικό εξοπλισμό» δήλωσε μετά το τέλος της επιχείρησης, ο κ. Παύλος Λιτινάκης.

Από κοντά παρακολούθησε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος γνωρίζοντας το σημείο όπου κάτοικοι της περιοχής είχαν δώσει το στίγμα της πτώσης, καθοδηγούσε από την ξηρά σε συνεργασία με τα στελέχη του λιμενικού, τους ευρισκόμενους στα πλωτά μέσα. Ο κ. Μαλανδράκης παρατήρησε ότι επικρατούσαν συνθήκες άπνοιας, η θάλασσα ήταν ήρεμη, όμως τόνισε ότι το αεροδρόμιο του Μάλεμε είναι ακατάλληλο για προσγείωση καθώς δεν υπάρχει φωτισμός, ούτε προβλέπεται χρήση του νυχτερινές ώρες. Με αφορμή δε τη μεταφορά των θυμάτων στο λιμάνι του Κολυμπαρίου, έθεσε το αίτημα δημιουργίας Λιμενικού Σταθμού στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν. «Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δυο οικογένειες θρηνούν, οπότε πρέπει κι εμείς να παίρνουμε μέτρα αν ο μη γένοιτο συμβούν γεγονότα ανάλογα στο μέλλον να έχουμε άμεσα δυνατότητα παρέμβασης» υπογράμμισε ο κ. Μαλανδράκης.

Την επιχείρηση εντοπισμού του μονοκινητήριου αεροσκάφους που κατέπεσε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης, συντόνιζε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Στις έρευνες συμμετείχαν από ξηράς περιπολικά οχήματα του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας, από θαλάσσης ένα πλωτό του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη ενώ δεσμεύτηκαν και δύο παραπλέοντα Κρουαζιερόπλοια. Από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πιλότος Θεόδωρος Πάντος και ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Καραμπίνης πατέρας δύο παιδιών, ήταν χρόνια φίλοι και μοιράζονταν το πάθος τους για τους αιθέρες. Πραγματοποιούσαν τακτικά πτήσεις και μάλιστα πολύ πρόσφατα σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Κωνσταντίνος Καραμπίνης εξέφραζε τη δυσαρέσκεια του που λόγο υποχρεώσεων, δεν είχε καταφέρει να ακολουθήσει τον φίλο του σε μια από αυτές. Τελικά την Πέμπτη, έφυγαν μαζί για το τελευταίο ταξίδι βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους.

Δείτε το βίντεο:

aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
aeroskafos xania
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News