Συνέδριο στα Χανιά

Συνέδριο στα Χανιά: Η οικολογική μηχανική απαντά σε προβλήματα διαχείρισης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Χανιά
Συνέδριο στα Χανιά: Η οικολογική μηχανική απαντά σε προβλήματα διαχείρισης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν επιστημονικές προτάσεις που απαντούν ακόμη και σε επίκαιρα προβλήματα που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Βιώσιμα συστήματα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, προτείνει η οικολογική μηχανική. Σε συνέδριο της Σχολής Χημικών Μηχανικών – Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SEALIVE αναπτύχθηκαν επιστημονικές προτάσεις που απαντούν ακόμη και σε επίκαιρα προβλήματα που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρωτοποριακές μέθοδοι, χωρίς τη χρήση χημικών ,ακόμη και χωρίς κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να εφαρμοστούν μέσω της οικολογικής μηχανικής για την επεξεργασία των υγρών και των στερεών αποβλήτων. Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών – Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης εξήγησε πως «αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει είναι εγκαταστάσεις πολύ βαριές, με σκυροδέματα ,τσιμέντα , καταστάσεις που προφανώς κανείς δε θέλει να ζήσει ή να έχει κοντά του. Η οικολογική μηχανική έχει πράσινες λύσεις όπου η επεξεργασία γίνεται με τη χρήση φυσικών υλικών όπως αμμοχάλικο και φυτά. Άρα και οπτικά αυτό που βλέπεις είναι για παράδειγμα ένας καλαμιώνας. Όμως αυτό είναι ένα σύστημα που επεξεργάζεται ,καθαρίζει το υγρό απόβλητο, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικές διεργασίες».

Συνέδριο στα Χανιά

Ο κλάδος της οικολογικής μηχανικής μπορεί ακόμη να απαντήσει σε προβλήματα που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστική είναι η λύση που προτείνεται για τον περιορισμό της έκτασης πλημμυρικών φαινομένων. Με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, ο κ. Στεφανάκης σημείωσε ότι με την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων, προφανώς δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στο 100% τις επιπτώσεις, αλλά μπορούμε να τις μετριάσουμε. «Παράδειγμα είναι η εκτεταμένη χρήση πράσινων οροφών ,στεγών, όπου όχι μόνο θα απορροφούν ένα μέρος του βρόχινου νερού μειώνοντας το νερό που φτάνει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, αλλά θα βοηθούν και στην ενεργειακή αποδοτικότητα» εξήγησε.

Συνέδριο στα Χανιά

Η οικολογική μηχανική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση επειδή ακριβώς προτείνει λύσεις που ενσωματώνουν το περιβάλλον, τις φυσικές διεργασίες, τα φυσικά υλικά μέσα στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών και νέων υποδομών. Σύμφωνα με τον καθηγητή της σχολής Χημικών Μηχανικών – Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλέξανδρο Στεφανάκη, «μιλάμε για πράσινες υποδομές, για πράσινες τεχνολογίες, που δίνουν λύσεις στα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο , τη στιγμή που και η ίδια η λύση δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Άρα η ίδια η λύση θα έχει για παράδειγμα μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, μειωμένο κόστος λειτουργίας».

Στο συνέδριο που φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο του Πλατανιά, συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι εταιριών από πενήντα τρείς χώρες του κόσμου, αποδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του κλάδου της οικολογικής μηχανικής, ιδιαίτερα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News