ΔΥΠΑ

Χανιά: Καταγγελία για απαράδεκτη στάση της ΔΥΠΑ σε άνεργη μηχανικό από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Χανιά
Χανιά: Καταγγελία για απαράδεκτη στάση της ΔΥΠΑ σε άνεργη μηχανικό από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (παράρτημα Χανίων) με ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της διοίκησης της ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) Χανίων απέναντι σε άνεργο συναδέλφισσα και σε εκπροσώπους του σωματείου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη η ΔΥΠΑ Χανίων ανακοίνωσε την τιμωρητική ανάκληση του επιδόματος ανεργίας στη συναδέλφισσα και την κάλεσε να παραλάβει την απόφαση. Την επόμενη μέρα εκπρόσωποι του σωματείου μας (3 εκλεγμένοι στο ΔΣ και 2 ακόμα συνάδελφοι) μαζί με τη συναδέλφισσα επισκεφτήκαμε την υπηρεσία με σκοπό να ενημερωθούμε με συγκεκριμένα στοιχεία από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας για τα αίτια που διατάχθηκε η ανάκληση του επιδόματος και να βρούμε κάποια λύση καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο μητρώο της ΔΥΠΑ ύστερα από απροειδοποίητη απόλυση της ενώ το επίδομα ανεργίας είναι το μοναδικό εισόδημα της συναδέλφισσας.

Η αντίδραση του προϊστάμενου της υπηρεσίας από την αρχή ήταν άκρως επιθετική αφού αρνιόταν να δώσει τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η ανάκληση λέγοντας ότι «εγώ εφαρμόζω τους νόμους και αν νομίζετε ότι ήρθατε για να με πιέσετε δε θα καταφέρετε τίποτα, εγώ δεν αλλάζω γνώμη». Παράλληλα ανέβαζε τεχνητά τους τόνους της συζήτησης φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει τη συναδέλφισσα λέγοντας «μην το συνεχίζεις, θα βρεις μπελά, θα σου κάνω μήνυση». Στην ερώτηση ότι «με ποια λογική πάρθηκε η απόφαση αφού το άρθρο του νόμου που στάλθηκε δεν περιλαμβάνει με κάποιο ρητό τρόπο την περίπτωση της συναδέλφισσας» απάντησε επιθετικά ότι «ο νόμος δε γράφτηκε για τη συναδέλφισσα σου». Αρνούμενος να δώσει το οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο ή να εξηγήσει την λογική με την οποία πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση αποχώρησε από τη συζήτηση ζητώντας τα στοιχεία και τις ταυτότητες! Η συζήτηση συνεχίστηκε με υπαλλήλους της υπηρεσίας με σκοπό να βγει κάποια άκρη. Σε αυτό το διάστημα ο προϊστάμενος περιδιάβαινε τους διαδρόμους της υπηρεσίας απαιτώντας παράνομα από τον security να πάρει τα στοιχεία και τις ταυτότητες , απειλώντας τον μάλιστα ότι αν δεν το κάνει θα του ζητήσει ευθύνες. Αποκορύφωμα της άθλιας αντιμετώπισης των μελών και των εκπροσώπων του σωματείου μας ήταν η κλήση της αστυνομίας με πρόφαση τη δημιουργία φραστικού επεισοδίου και διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας. Κατηγορίες που προφανώς υπήρχαν μόνο στη φαντασία του προϊστάμενου της υπηρεσίας και δε διαπιστώθηκαν ούτε από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Όλη αυτή η εχθρική στάση απέναντι στην άνεργη συναδέλφισσα και το σωματείο μας δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Αλήθεια, αυτές είναι οι οδηγίες του κράτους και των υπουργείων για την αντιμετώπιση ανέργων που κρίνεται η επιβίωση τους , το αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ενοίκιο και στα έξοδα της καθημερινότητας, από το επίδομα ανεργίας; Αυτή είναι η αντιμετώπιση της κατά τα άλλα «ανθρωποκεντρικής» ΔΥΠΑ απέναντι σε ανθρώπους που παλεύουν να βγάλουν άκρη γιατί έχει κοπεί το μοναδικό τους εισόδημα και γιατί καλούνται να επιστρέψουν ότι χρήματα έχουν λάβει έως σήμερα; Η ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων για την ανεργία γίνεται με σκοπό τη προστασία των ανέργων και την επανένταξη τους στην εργασία ή με σκοπό την περικοπή των ήδη πενιχρών επιδομάτων ανεργίας;

Το κράτος διαμορφώνει μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση με πολλαπλά εμπόδια και συνεχής «τρικλοποδιές» για να καταφέρει ένας άνεργος να πάρει το επίδομα ανεργίας που δικαιούται. Η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο τραγική όταν με διάφορα προσχήματα γίνεται προσπάθεια επιβολής ποινών σε ανέργους με σκοπό να διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ή όταν ακόμα χειρότερα επιβάλλεται η επιστροφή χρημάτων όπως στην περίπτωση της συναδέλφισσας. Οι ποινές αυτές πραγματικά εξοντώνουν τους άνεργους συναδέλφους αφού από τα χρήματα αυτά κρίνεται η δυνατότητα τους να πληρώσουν τα βασικά έξοδα επιβίωσης και μάλιστα σε μια περίοδο που συνολικά ο λαός μας πλήττεται από την τεράστια ακρίβεια.

Η ΔΥΠΑ έχει στηθεί πάνω στον κόπο εκατομμυρίων εργαζομένων, από τις κρατήσεις και τον ιδρώτα τους. Σήμερα όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τις βασικές ανάγκες των ανέργων αλλά δημιουργεί ένα στρατιωτικό πλαίσιο λειτουργίας που όχι απλά δε στηρίζει τις προϋποθέσεις για σταθερή και μόνιμη εργασία αλλά τιμωρεί τους ανέργους.

Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση συνάδελφοι που δικαιούνται επίδομα ανεργίας να μη το λάβουν μέσα από διάφορα τερτίπια. Θα μας βρείτε μπροστά σας!

Απαιτούμε:

· Την άμεση καταβολή του επιδόματος στη συναδέλφισσα

· Την κατάργηση του απαράδεκτου ποινολογίου που εξοντώνει οικονομικά μια απ’ τις πιο ευαίσθητες ομάδες συναδέλφων, τους ανέργους».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News