Κρούσμα candida auris σε ασθενή στο νοσοκομείο Χανίων - Νοσηλεύεται σε απομόνωση

Χανιά
Κρούσμα candida auris σε ασθενή στο νοσοκομείο Χανίων - Νοσηλεύεται σε απομόνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρούσμα μύκητα candida auris εντοπίστηκε σε ασθενή του νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος», το οποίο νοσηλεύεται σε απομόνωση - Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας candida auris

Στο Νοσοκομείο Χανίων σε απομόνωση βρίσκεται ασθενής ως κρούσμα του μύκητα candida auris. Η ασθενής από την αρχή νοσηλευόταν στην απομόνωση και στις καλλιέργειες που ελήφθησαν ανιχνεύτηκε ο συγκεκριμένος μύκητας.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 έως τον Δεκέμβριο 2022 έχουν πεθάνει στη χώρα 122 άνθρωποι.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο μύκητας C. auris

Το παθογόνο συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν.  

Σύμφωνα με τον ιστότοπο bioiatriki.gr, επιπλέον, κάποια στελέχη C. auris εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Χώροι φροντίδας βρεφών, παιδιών και υπερηλίκων, καθώς και ασθενών, όπως τα νοσοκομεία, οφείλουν να ακολουθούν τα ειδικά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης.

Εφόσον διαγνωσθεί μυκητίαση με C. auris σε μη νοσηλευόμενο ασθενή, θα πρέπει να γίνει πλήρης και ακριβής ταυτοποίηση του μύκητα καθώς και αντιμυκητόγραμμα, το οποίο δείχνει την ευαισθησία του μύκητα στις διαθέσιμα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News