Με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία να έχουν θέσει τις Αρχές πανελλαδικά προ των ευθυνών τους, η χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά έγινε σε κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας. Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο, περιοχές χαρακτηρισμένες ως υδροβιότοποι, καθαρισμοί ρεμάτων ή ποταμών που δεν έχουν ολοκληρωθεί και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που δεν υλοποιήθηκαν συνθέτουν το σκηνικό στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής είπε ότι θα γίνουν επιθεωρήσεις στον ποταμό Κερίτη, αλλά και στον Κλαδισό, σημειώνοντας πως πρέπει να απομακρυνθούν υλικά από ρέματα. Ο ίδιος έκανε λόγο για οκτώ ακαθάριστα ρέματα στην περιοχή του δήμου Αποκορώνου, ενώ ειδικά για τον Κλαδισό και για το τμήμα από τον κόμβο μέχρι την παραλία της Νέας Χώρας, όπου η βλάστηση στην κοίτη έχει φτάσει κι έχει ξεπεράσει το επίπεδο του δρόμου, είπε πως αναμένεται να δοθεί άδεια μικρής επέμβασης λόγω του υδροβιότοπου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε καταγραφή των περιοχών όπου διαχρονικά παρατηρούνται ακόμη και μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε πιθανές έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις.
Στον Δήμο Χανίων, προβληματισμός εκφράστηκε για τα Λιβάδια και το Ακρωτήρι, με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Ξενοφώντα Τσιλιμιγκάκη να σημειώνει ότι «οι Αρχές έχουν ενημερωθεί για τις ευαίσθητες περιοχές και έχουν προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων βρίσκεται σε γενική επιφυλακή».
Ο κ. Τσιλιμιγκάκης τόνισε ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και η εμπειρία πυροσβεστικών υπαλλήλων σε φαινόμενα σε άλλες περιοχές της χώρας χρήσιμη. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «η ραγδαιότητα αυτών των συμβάντων, η κλιματική αλλαγή, το πολύ μεγάλο ύψος νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι παράγοντες και παράμετροι που πλέον ο άνθρωπος είναι δύσκολο έως αδύνατο να τα προβλέψει. Έχουμε έτοιμα τα σχέδιά μας και καθημερινά τα τροποποιούμε, για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου το δίκτυο να βγει αλώβητο από την πιθανή εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Όπως τονίστηκε, είχε παρατηρηθεί πρόβλημα στα παραποτάμια δίκτυα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπιστεί. Ανησυχία επίσης προκαλούν οι υπόγειοι σταθμοί, για τους οποίους δεν έχει υπάρξει παρέμβαση.
Στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, το παλιό λιμάνι παραμένει αθωράκιστο. Έρμαιο κάθε χειμώνα των καιρικών συνθηκών, είναι βέβαιο πως και φέτος θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις συνέπειες του υψηλού κυματισμού.
Ο κ. Ευάγγελος Κοκολογιαννάκης, διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος Χανίων, επανέλαβε πως απαιτείται να τοποθετηθούν κυματοθραύστες.
«Η προστασία του ενετικού λιμανιού έχει μείνει στα χαρτιά. Αν κάνει 9 μποφόρ, θα σπάσουν τα μαγαζιά», τόνισε, σημειώνοντας πως από την πλευρά της Υπηρεσίας λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των πολιτών.