νεωρια χανια

Έτοιμη η οριστική μελέτη για τα Νεώρια - Παρουσιάστηκε το τελικό πλάνο για την επανάχρηση τους

Χανιά
Έτοιμη η οριστική μελέτη για τα Νεώρια - Παρουσιάστηκε το τελικό πλάνο για την επανάχρηση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά και το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επί της οριστικής μελέτης

Το τελικό πλάνο για την μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων των Χανίων παρουσίασε σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μετά και το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επί της οριστικής μελέτης, ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του μνημείου το οποίο πρόκειται να αποδοθεί στο κοινό με ευέλικτες χρήσεις που θα αξιοποιούν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα των Χανίων.

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης και μόλις λίγες ημέρες μετά την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί της οριστικής μελέτης, η ομάδα των ερευνητών, παρουσίασε το τελικό σχέδιο επανάχρησης, για να αποδοθούν στην πόλη οι επτά θόλοι των Ενετικών «Νεωρίων» ως στέγη συλλογικών δραστηριοτήτων.

Οι επεμβάσεις που αποκαθιστούν την ιστορικότητα και τον μνημειακό χαρακτήρα των Νεωρίων οριστικοποιήθηκαν και τα επόμενα χρόνια θα αποδοθούν στο κοινό των Χανίων χώροι που έμεναν ανενεργοί.

Οι προτάσεις των ερευνητών και το τελικό σχέδιο απαντούν στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενσωμάτωση των Νεωρίων στην καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών. Τα Νεώρια όταν αποκατασταθούν θα είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες, η βόρεια πρόσοψη θα είναι γυάλινη και θα μπορούν σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χώρους πολιτισμού να φιλοξενήσουν παγκοσμίου επιπέδου πολιτιστικές δράσεις.

Με βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε, τα τέσσερα πρώτα Νεώρια θα λειτουργήσουν ως χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων ενώ τα υπόλοιπα τρία από την ανατολική πλευρά θα έχουν μικτή χρήση ομιλιών, μουσικής και σκηνικών τεχνών. Το πέμπτο Νεώριο θα είναι ανοικτό και από τις δύο πλευρές λειτουργώντας και ως πύλη εισόδου στο παλιό λιμάνι.

νεωρια χανια
νεωρια χανια
χανια
χανια
χανια
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News