kentro gonimotitas xania mora

Χανιά: Αυτό είναι το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δρούσε η εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών και ωαρίων - Ενώπιον εισαγγελέα οι 9 συλληφθέντες (pics)

Χανιά
Χανιά: Αυτό είναι το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δρούσε η εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών και ωαρίων - Ενώπιον εισαγγελέα οι 9 συλληφθέντες (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις μεταξύ των οποίων για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων, πλαστογραφία , ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που αφορούν σε νομιμοποίηση γεννήσεων

Στην Εισαγγελία Χανίων αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών, με επίκεντρο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην πόλη των Χανίων.

Πρόκειται για εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ' επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, 4 γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.

Για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη η προανάκριση, η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία.

Το χρονικό

Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται ότι στα Χανιά βρίσκεται κλιμάκιο της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα, που μαζί με τους συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ερευνούν με προσοχή την υπόθεση. Στο Αστυνομικό Μέγαρο είχαν προσαχθεί για ανάκριση αλλοδαπές που φέρονται να συμμετείχαν σε παράνομες ενέργειες που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών από ζευγάρια, ενώ εξετάζεται επίσης η συμμετοχή στο κύκλωμα δικηγόρου και συμβολαιογράφου.

Πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον ενός γυναικολόγου αλλά και του δεύτερου γιατρού με τον οποίο ο βασικός εμπλεκόμενος είχε στενή συνεργασία, ενώ εμπλέκονται και άλλα πέντε άτομα. Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος μαζί με συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων διερευνούν αν πίσω από περιπτώσεις δωρεάς ή πώλησης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας βρίσκονται υποθέσεις εμπορίας βρεφών. Φέρονται να έχουν προβεί σε ελέγχους τόσο στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένου κέντρου όσο και σε σπίτια των φερόμενων ως εμπλεκομένων.

Σημαντικές στην εξέλιξη των ερευνών θεωρούνται οι καταθέσεις των νεαρών γυναικών, βουλγαρικής υπηκοότητας σύμφωνα με πληροφορίες στην πλειοψηφία τους, οι οποίες πιθανόν να αποτελέσουν “κλειδί” στην αποκάλυψη στοιχείων. Η υπόθεση πάντως άρχισε να διερευνάται πριν από αρκετούς μήνες και κάτω από άκρα μυστικότητα, μετά από σχετική καταγγελία.

Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για αλλοδαπές νεαρής ηλικίας που έναντι χρηματικού ανταλλάγματος συνεργάζονταν με συγκεκριμένο ιατρείο-κέντρο, όπου γινόταν λήψη των ωαρίων τους, αφού προηγουμένως υποβάλλονταν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πως είναι απόλυτα υγιείς. Στη συνέχεια το κέντρο προέβαινε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατόπιν εμφύτευσης. Λήπτριες ήταν κυρίως γυναίκες από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, που ταξίδευαν στη χώρα μας με τελικό προορισμό τα Χανιά, με μοναδικό σκοπό να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού.

Οι αναποτελεσματικές και χρονοβόρες προσπάθειες ενδιαφερόμενων γονιών να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία στο σύστημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα οδηγούν αποδεδειγμένα κατ’ επανάληψη σε παράνομη δράση τόσο γιατρών, μαιών, νοσηλευτών και δικηγόρων, όσο και ζευγαριών. Η ιστορία των τελευταίων πολλών ετών έχει δείξει ακόμη ότι πολλά ζευγάρια στρέφονται σε ιδιωτικές υιοθεσίες, για να γλιτώσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους της νόμιμης οδού. Πέφτουν όμως πάνω σε κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και αγοροπωλησίες ωαρίων.

Με βάση τον νόμο, η ιδιωτική υιοθεσία επιτρέπεται, αρκεί να μην υπάρχει καμία χρηματική συναλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για τις παρένθετες μητέρες αλλά και τη δωρεά ωαρίου. Η διαδικασία ιδιωτικής υιοθεσίας ξεκινάει με την υπογραφή δήλωσης των υποψήφιων γονέων σε συμβολαιογράφο. Ακολούθως ερευνάται από αρμόδια κοινωνική υπηρεσία αν τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 12 συλληφθέντες φερόμενους ως μέλη του. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τότε, το κύκλωμα μέσα σε τρία χρόνια είχε κέρδη 500.000 ευρώ. Συνολικά εμπλέκονταν τουλάχιστον 66 άτομα, ενώ ως εγκέφαλοι είχαν συλληφθεί ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας-γυναικολόγος. Σε συνεργασία με μαία που εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική, εντόπιζαν άτεκνα ζευγάρια που ενδιαφέρονταν για υιοθεσία. Από τότε, πολλές ακόμη αντίστοιχες υποθέσεις έχουν εξαρθρωθεί από τις αστυνομικές Αρχές, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

 

kentro gonimotitas xania mora
kentro gonimotitas xania mora
kentro gonimotitas xania mora
kentro gonimotitas xania mora
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News