Αγόραζε οστά από το ίντερνετ... και τα πουλούσε ως «λείψανα των Αγίων» - Το κόλπο που αποκάλυψε ο Μυλοπόταμος

Χανιά
Αγόραζε οστά από το ίντερνετ... και τα πουλούσε ως «λείψανα των Αγίων» - Το κόλπο που αποκάλυψε ο Μυλοπόταμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 52χρονος, πιάστηκε την ώρα που πουλούσε σε υποτιθέμενο αγοραστή, προθήκες που περιείχαν τμήματα οστών, τα οποία όπως ισχυριζόταν, ανήκαν σε Αγίους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Λείψανα αγίων, ιερατικά κοσμήματα και εικόνες, διέθετε μέσω διαδικτύου ένας 52χρονος στα Χανιά, ο οποίος συνελήφθη από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχε το Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου.

Ο 52χρονος, πιάστηκε την ώρα που πουλούσε σε υποτιθέμενο αγοραστή, προθήκες που περιείχαν τμήματα οστών, τα οποία όπως ισχυριζόταν, ανήκαν σε Αγίους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (9/3) οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Χανίων κατηγορούμενος για απάτη, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αρχαιοτήτων, αφέθηκε όμως ελεύθερος ενώ δόθηκε εντολή για συνέχιση της έρευνας.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το πάθος του για τα λείψανα Αγίων της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ήταν αυτό που τον ώθησε σε παράνομες αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου. Ο 52χρονος Χανιώτης, εργαζόμενος ως φροντιστής σε προνοιακή δομή, φέρεται να είχε αγοράσει τμήματα οστών από γνωστή πλατφόρμα αγοραπωλησιών διαφόρων αντικειμένων, τα οποία επιχειρούσε να διαθέσει σε ενδιαφερόμενους, έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Το χρονικό της σύλληψης

Οι πληροφορίες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου αξιοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, οι οποίοι σε οργανωμένη επιχείρηση στην Πλατεία Δικαστηρίων το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, συνέλαβαν τον 52χρονο. Αστυνομικός, προσέγγισε τον κατηγορούμενο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσποιούμενος ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει επτά προθήκες με δεκαεπτά οστά Αγίων, έναντι του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ

Το ραντεβού κλείστηκε στην Πλατεία Δικαστηρίων όπου ο αστυνομικός πλήρωσε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα τον 52χρονο φροντιστή για την αγορά των προθηκών με τα οστά. Λίγο αργότερα άνδρες της Ασφάλειας του πέρασαν χειροπέδες.

Ακολούθησε έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του 52χρονου, όπου βρέθηκαν ακόμη δεκαεννέα προθήκες που περιείχαν λείψανα, οστά και μέρη οστών, εικόνες Αγίων, ιερατικά κοσμήματα και ένας σταυρός ενώ κατασχέθηκε κι ένα πιστόλι, οικογενειακό κειμήλιο του συλληφθέντα, δύο γεμιστήρες και διακόσια επτά φυσίγγια.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων κλήθηκε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για ιερά λείψανα Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα κατασχεμένα λείψανα, οστά και τμήματα οστών, αναμένεται να σταλούν σε ειδικά εργαστήρια πραγματογνωμόνων για να διαπιστωθεί αν εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2023, σε περιοχή του Δήμου Χανίων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου 52χρονος, κατηγορούμενος για απάτη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και την εν γένει προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ο ανωτέρω ημεδαπός, ο οποίος διέθετε έναντι αμοιβής προθήκες περιέχουσες -κατά τα λεγόμενά του- τμήματα οστών αποδιδόμενα σε Αγίους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εικόνες και ιερατικά αντικείμενα.

Για τον τερματισμό της δράσης του, οργανώθηκε κεκαλυμμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία ο ανωτέρω συνελήφθη όταν παρέδωσε σε υποψήφιο αγοραστή 7 προθήκες και θήκες που περιείχαν συνολικά 17 οστά, τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ήταν Λείψανα Αγίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19 προθήκες που περιείχαν λείψανα, οστά, μέρη οστών,
  • πιστόλι, δύο γεμιστήρες και 207 φυσίγγια,
  • εικόνες Αγίων, ιερατικά κοσμήματα και σταυρός.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News