«Αναταραχή» στα Χανιά προκάλεσε η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ

Χανιά
«Αναταραχή» στα Χανιά προκάλεσε η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από μια μίνι εσωκομματική κρίση με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Χανίων, που πάντως εκτονώθηκε μέσα σε μερικές ώρες, συνοδεύτηκε η ανακοίνωση του 75% των ψηφοδελτίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη τη χώρα

Σε εκλογικούς ρυθμούς μπήκε για τα καλά πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μετά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα μεγάλο μέρος, για την ακρίβεια το 75% των υποψήφιων βουλευτών του, με τα ψηφοδέλτια να συνθέτουν ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης, με μοιρασμένη, ισότιμα, συμμετοχή μεταξύ ανδρών και γυναικών, και μεταξύ πρώην υποψηφίων και νέων...

Οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν, ωστόσο, από μια πολύωρη εσωκομματική αναταραχή, με επίκεντρο την εκλογική περιφέρεια των Χανίων και πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των ψηφοδελτίων προχώρησε σε μια ανάρτηση- “βόμβα”, προειδοποιώντας ότι θα θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής διαδικασίας, για να ρίξει ωστόσο αργότερα το απόγευμα τους τόνους...

Όπως τους τόνους έριξε ομοίως αργότερα και η Κουμουνδούρου, με κύκλους του κόμματος να διαρρέουν πως το θέμα με τον Παύλο Πολάκη θεωρείται λήξαν...

Τι ακριβώς όμως συνέβη;

Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας σε μια οργισμένη, αρχική ανάρτησή του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι ο υποψήφιος βουλευτής του 2019 και πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Χανίων Μιχάλης Χαιρετάκης δε συμπεριλήφθηκε στα ονόματα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τα Χανιά. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει ούτε η δική του υποψηφιότητα μέχρι να διορθωθεί το συγκεκριμένο «λάθος».

«Προφανώς από “λάθος” ο Μιχάλης Χαιρετάκης δε συμπεριελήφθη, παρά τη χθεσινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα Χανιά. Μέχρι να διορθωθεί το “λάθος”, δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα. Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω, επειδή κάποιοι έχουν ανασφάλειες και συμπεριφέρονται με όρους διαδρόμου! Θα λυθούν στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή ΟΛΑ!!» ήταν η αρχική, οργισμένη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.

Η σκληρή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση Πολάκη, ακολούθησε μια ιδιαίτερα αυστηρή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κομματικών πηγών, που ανέφεραν: «Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για την κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος. Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».

Έριξε τους τόνους

Αργότερα το απόγευμα πάντως, και αφού είχε προηγηθεί η αυστηρή ανάρτηση-μήνυμα κύκλων του κόμματος, ο Παύλος Πολάκης, επανήλθε με νέα του ανάρτηση, στην οποία έριξε εμφανώς τους τόνους.

«Χωρίς διαρροές και ΕΥΘΕΩΣ: Η συλλογική απόφαση εχθές στην Πολιτική Γραμματεία περιείχε 6 υποψήφιους στα Χανιά!! Αυτήν υπηρετώ, τιμώντας και φιλία και συντροφικότητα και προσωπική αξιοπρέπεια. Προφανώς και ΟΛΑ θα λυθούν και θα αποφασιστούν με καθαρό και δημόσιο τρόπο στα όργανα του κόμματος. Αυτά και ΤΕΛΟΣ μέχρι τις συνεδριάσεις των οργάνων, γιατί ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει με κρότο και η άλλη φορά να είναι αλλιώς!!» ήταν η απογευματινή ανάρτηση του Χανιώτη βουλευτή.

Ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και γνωστά ονόματα

Οι ηθοποιοί Άννα Ελεφάντη και Μάριος Αθανασίου, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καραμέρος και Δημήτρης Χατζηνικόλας, ο πρώην βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος είναι ανάμεσα στα πρώτα ονόματα υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εθνικές εκλογές, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες ξεχωρίζουν αρκετοί τεχνοκράτες και μέλη του think tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, όπως οι Νικόλας Φαραντούρης και Γιάννης Μυλόπουλος, αλλά και πρόσωπα με έντονη κοινωνική προσφορά.

Στις εκλογικές λίστες του κόμματος υπάρχει ακόμη έντονη γυναικεία παρουσία, αρκετές υποψηφιότητες από τη νέα γενιά και κυρίως η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αμφίπλευρη διεύρυνση», δηλαδή με πρόσωπα τόσο από την Κεντροαριστερά, όσο και από τα αριστερά.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και το στίγμα που έδωσε προχθές Σάββατο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, «τα ψηφοδέλτια αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση, που αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, εκφράζουν την ανανέωση, αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες που έχουν επιλεγεί με βάση την πολιτική τους συγκρότηση, τις προοδευτικές τους θέσεις, τη διαδρομή και την καταξίωσή τους ο καθένας και καθεμιά στον τομέα του, στην εργασία, στην επιστήμη, τον πολιτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στη συλλογική μας προσπάθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε παράλληλα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι οι ερχόμενες εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων πολλών χρόνων. «Η κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί από αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν, από το αν θα περιοριστεί η αποχή και κυρίως των νέων ανθρώπων και από την επιλογή που θα κάνουν οι αναποφάσιστοι».

Όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνει πράξη την ισάριθμη αντιπροσώπευση με την υιοθέτηση της αναλογίας 50-50 ανδρών και γυναικών στο 100% των υποψηφιοτήτων», ενώ όπως σημειώνεται το 50% των υποψηφίων δεν ήταν υποψήφιοι το 2019.

Οι υποψήφιοι στην Κρήτη - Τα πρώτα ονόματα ανά νομό

Σε ό,τι αφορά τα τοπικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κρήτη, ανακοινώθηκαν 8 από τα 11 ονόματα για την Π.Ε. Ηρακλείου, 5 από τους 6 υποψήφιους για την Π.Ε. Χανίων και 3 από τους 4 υποψήφιους για τις Π.Ε. Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Στις λίστες που ανακοινώθηκαν για το νησί μας βλέπει κανείς πολλά γνώριμα πρόσωπα, όπως φυσικά τους σημερινούς βουλευτές του κόμματος (Μανόλη Θραψανιώτη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη), αλλά και πολιτευτές που είχαν ριχθεί στην εκλογική μάχη του 2019, ενώ την ίδια ώρα δε λείπουν και οι νέες παρουσίες, που δίνουν ένα, απαραίτητο πάντοτε, στοιχείο ανανέωσης...

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (11 υποψήφιοι - ανακοινώθηκαν 8)

Βαρδάκης Σωκράτης, βουλευτής

Ηγουμενίδης Νίκος, βουλευτής

Μαμουλάκης Χάρης, βουλευτής

Αρμουτάκης Γιώργος (Π), πρώην δήμαρχος Φαιστού

Σμπώκος Βασίλης, αγροτοκτηνοτρόφος

Καρούτσου Φαίδρα (Π), δικηγόρος, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Μακρή Κορνηλία (Π)

Μαρή Μαρία (Π), αρχαιολόγος

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (6 υποψήφιοι - ανακοινώθηκαν 5)

Πολάκης Παύλος, βουλευτής

Σταθάκης Γιώργος, πρώην υπουργός

Αρσενίδη Μάγκι, διευθύντρια ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών) Χανίων

Βαγιωνάκη Βάλια, πρώην βουλευτής

Μανιμανάκη Κατερίνα, αντιπρόεδρος Ένωσης Γιατρών Χανίων

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (4 υποψήφιοι - ανακοινώθηκαν 3)

Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής

Δουλουμπέκης Θοδωρής (Π) (Ν), πολιτικός μηχανικός

Μανουσάκη Χρυσούλα, πολιτικός μηχανικός

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (4 υποψήφιοι - ανακοινώθηκαν 3)

Θραψανιώτης Μανόλης, βουλευτής

Πετράκη Πελαγία, πολιτικός μηχανικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης (Π)

Καλαϊτζάκης Μανόλης (Π), δικηγόρος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News