Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή των Ελληνίδων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων - Ποιοι οι λόγοι (vid)

Χανιά
Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή των Ελληνίδων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων - Ποιοι οι λόγοι (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα συζητήθηκε στην 1η Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά

Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εξακολουθεί να βρίσκεται η συμμετοχή των Ελληνίδων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων. Στην 1η Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά αναπτύχθηκαν οι λόγοι, οι θεσμικές αδυναμίες και τα στερεότυπα που δεν ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση και στην οικονομική διοίκηση.

Την ώρα που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συνταγματικά θεσπίσει τη γυναικεία συμμετοχή στα κοινοβούλια στο 50%, στη χώρα μας τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά. Κοντά στο 20% είναι το ποσοστό των γυναικών που έχουν εκλεγεί στο ελληνικό κοινοβούλιο ενώ διαπιστώνεται ότι πολύ χαμηλά είναι και η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Επιπλέον μικρό είναι το ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στα περιφερειακά συμβούλια.

Η κ. Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα υπέρ της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, υπογράμμισε πως «υπάρχουν καλές πρακτικές με απτά αποτελέσματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ελληνικό πλαίσιο» και ανέφερε τα παραδείγματα της Νέας Ζηλανδίας, της Δανίας και της Γαλλίας. Για την Ελλάδα χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μια γυναίκα κατέχει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό της προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας μάλιστα πως η κ. Σακελαροπούλου έδωσε νόημα και αξία στον θεσμό.

Για τις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητο να προχωρήσουν ώστε η γυναίκα να πάψει να είναι εγκλωβισμένη στους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους της που δεν της επιτρέπουν να συμμετέχει ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μίλησε η κ. Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής.

«Οι λόγοι συνδέονται είτε με τα στερεότυπα είτε με ενεργητικές πολιτικές που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Πέρα από την κρίσιμη διατήρηση της ποσόστωσης πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, να τις εμψυχώσουμε, να βρούμε τεχνικές ώστε να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και βέβαια να προστρέξει η πολιτεία με δομές και οτιδήποτε υποστηρικτικό» υπογράμμισε η κ. Ανδρούτσου.

Η κ. Μαρία Κακαλή, δήμαρχος Άη Στράτη που ταξίδεψε στην Κρήτη για να πάρει μέρος στις εργασίες της ημερίδας, από τα 27 της χρόνια δίνει τη δική της μάχη με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη του μικρού νησιού του Βορείου Αιγαίου και την αύξηση του μόνιμου πληθυσμού του. Όπως είπε, τα πρώτα χρόνια της εκλογής της δέχτηκε κριτική για το νεαρό της ηλικίας της, στοιχείο που η ίδια δεν είδε ποτέ ως μειονέκτημα κι έτσι σήμερα συμπληρώνει εννέα χρόνια στην διοίκηση του δήμου του Αγίου Ευστρατίου.

Παρεμβάσεις σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης έχουν τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών και την κατάρριψή στερεοτυπικών αντιλήψεων. Ενθαρρυντικό είναι επίσης, όπως προέκυψε στη διάρκεια της ημερίδας, ότι η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει καλές πρακτικές προοδευτικών χωρών της Ευρώπης που έχουν κάνει άλματα στον τομέα της ισότητας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων με μια ακόμη ημερίδα που οργανώνεται σήμερα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News