Χανιά: Δημοπρατήθηκαν 2 εμβληματικά έργα - Ποδηλατοδρόμιο και ανάπλαση του κέντρου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης

Χανιά
Χανιά: Δημοπρατήθηκαν 2 εμβληματικά έργα - Ποδηλατοδρόμιο και ανάπλαση του κέντρου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποδηλατοδρόμιο Ακρωτηρίου, γνωστό από το 2004 ως μια ακόμα αμαρτωλή ιστορία κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που ουδέποτε λειτούργησε, αναμένεται να μπει σε τροχιά ανακατασκευής και θα αποτελέσει το δεύτερο ολυμπιακών προδιαγραφών στη χώρα. Ταυτόχρονα αρχίζει άμεσα η ανάπλαση τριάντα οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης, έργο που υπόσχεται να αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή περιμετρικά του ΚΤΕΛ

Τη δημοπράτηση δύο εμβληματικών για τα Χανιά έργων ανακοίνωσε η Δημοτική αρχή. Το ποδηλατοδρόμιο Ακρωτηρίου, γνωστό από το 2004 ως μια ακόμα αμαρτωλή ιστορία κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που ουδέποτε λειτούργησε, αναμένεται να μπει σε τροχιά ανακατασκευής και θα αποτελέσει το δεύτερο ολυμπιακών προδιαγραφών στη χώρα. Ταυτόχρονα αρχίζει άμεσα η ανάπλαση τριάντα οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης, έργο που υπόσχεται να αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή περιμετρικά του ΚΤΕΛ.

Το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο της χώρας ,μετά το εθνικό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, που άρχισε να κατασκευάζεται πριν από είκοσι χρόνια χωρίς ποτέ να λειτουργήσει και στοίχισε τότε στο ελληνικό δημόσιο 3,6 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να παραδοθεί τα επόμενα χρόνια στον αθλητικό κόσμο.

Για «ένα έργο το οποίο οι πολίτες των Χανίων παρακολουθούσαν εδώ και πολλά χρόνια να παραμένει ανενεργό και η αθλητική κοινότητα περίμενε να χρησιμοποιήσει» μίλησε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογραμμίζοντας πως « το ποδηλατοδρόμιο Χανίων στο Ακρωτήρι με προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ δημοπρατήθηκε κι έτσι το καλοκαίρι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, θα ξεκινήσει η ανακατασκευή και αποπεράτωση του και η παράδοση του στην αθλητική κοινότητα».

Ιστορική χαρακτήρισαν την ημέρα δημοπράτησης του έργου τα στελέχη της δημοτικής αρχής, υπενθυμίζοντας τις σπουδαίες διακρίσεις των αθλητών των Χανίων παρά τις ανύπαρκτες υποδομές και μια θλιβερή απώλεια από τον χώρο της ποδηλασίας. Ο κ. Μιχάλης Καλογριδάκης αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αφιέρωσε τη μέρα της δημοπράτησης του ποδηλατοδρομίου στον Μανόλη Αγριμάκη, φίλο του, γνωστό αθλητή της ποδηλασίας ο οποίος έχασε τη ζωή του κάνοντας προπόνηση στο δρόμο.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και νεολαίας κ. Στέλιος Μιχαηλάκης είπε ότι περίμενε και για προσωπικούς λόγους την απεμπλοκή του έργου και την έναρξη της ανακατασκευής του. Άνθρωπος από τον χώρο του αθλητισμού ο ίδιος είχε δεσμευτεί πριν από χρόνια σε ποδηλάτες των Χανίων: «θα είμαι κοντά σας για πάντα. Και με αυτό αποδεικνύω ότι είμαι συνεπής στα λόγια μου» είπε.

Για τη μακρά ιστορία του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου μίλησε ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου κ. Γιώργος Ευθυμίου. Υπενθύμισε πως «η κατασκευή του άρχισε το 2004 και πως δεν ολοκληρώθηκε επειδή υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη. Το 2010 έγιναν προσπάθειες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την αποπεράτωση της πίστας του ποδηλατοδρομίου, ωστόσο και τότε τα τεχνικά ζητήματα δεν επέτρεψαν να προχωρήσει». Η ανακατασκευή του χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα με το ποδηλατοδρόμιο, δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης των τριάντα οικοδομικών τετραγώνων περιμετρικά του ΚΤΕΛ Χανίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην πόλη και υπόσχεται να αναμορφώσει πλήρως την εικόνα μιας περιοχής που έχει να δεχτεί παρέμβαση για πάνω από τριάντα χρόνια.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μιχάλης Καλογριδάκης εξήγησε ότι ήταν ένα όραμα της δημοτικής αρχής. «Το σκεφτήκαμε πριν από ενάμιση χρόνο ,σε χρόνο ρεκόρ καταφέραμε να κάνουμε τις μελέτες, να πάρουμε τις εγκρίσεις και να εξασφαλίσουμε τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση» είπε ο κ. Καλογριδάκης.

Η κ. Μαριάννα Τσιτούρα Αρχιτέκτονας Μηχανικός ανέφερε πως πρόκειται για μια περιοχή παρέμβασης με πολλά προβλήματα στην προσβασιμότητα, στη δυσκολία κίνησης όλων των ηλικιακών ομάδων, μια περιοχή με έλλειψη ραμπών, ελλιπείς φωτισμούς και φθαρμένα πεζοδρόμια και οδόστρωμα. Από την πλευρά της η κ. Μαρίνα Μιχαηλίδου Αρχιτέκτονας επίσης και επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου, υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη φορά που μας ζήτησε ο δήμαρχος να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη περιοχή με ενιαίο τρόπο και όχι μεμονωμένη ανάπλαση. Στην αρχή είπαμε ότι είναι αδύνατον».

Η ανάπλαση των τριάντα οικοδομικών τετραγώνων περιλαμβάνει οργάνωση δρόμων με μέγιστο πλάτος τα 3,5 μέτρα, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, φυτεύσεις ,αστικό Εξοπλισμό, υπογειοποίηση δικτύων, σύγχρονα φωτιστικά καθώς και τη δημιουργία πάρκων γειτονιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News