Χανιά: Οι θυελλώδεις άνεμοι «βύθισαν» σκάφη και προκάλεσαν ζημιές (εικόνες, βίντεο)

Χανιά
Χανιά: Οι θυελλώδεις άνεμοι «βύθισαν» σκάφη και προκάλεσαν ζημιές (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε αλιευτικά σκάφη στο λιμάνι της Κισάμου εξαιτίας των θυελλωδών νοτίων ανέμων που έπνεαν σήμερα στο νησί

Παραδομένο στους θυελλώδεις νοτιάδες έμεινε για μόλις μισή ώρα το πρωί της Κυριακής, το λιμάνι Καβονήσι της Κισσάμου και ήταν αρκετό για να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε αλιευτικά σκάφη. Ένα επαγγελματικό αλιευτικό από το οποίο ζουν τις οικογένειες τους δύο αδέλφια, αναποδογύρισε και βυθίστηκε, ενώ άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ο ιδιοκτήτης ενός σκάφους κινδύνευσε στην προσπάθεια του να το γλιτώσει από τη μανία του νοτιά.

Για ένα λιμάνι που δεν παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στα σκάφη που ελλιμενίζονται, έκαναν λόγο οι ψαράδες της περιοχής επισημαίνοντας πως όταν πνέουν νότιοι άνεμοι η θάλασσα φτάνει στην προβλήτα. Ζήτησαν μάλιστα την παρέμβαση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρη Βιριράκη και του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή οι οποίοι βρέθηκαν χθες στο λιμάνι για να διαπιστώσουν το μέγεθος των καταστροφών.

Διαβάστε επίσης ⇒

«Πληγωμένη» η Ιεράπετρα από τους θυελλώδεις ανέμους

Ο κ. Γιώργος Καστρινάκης που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού αλιείας με ένα μικρό σκάφος, είπε πως «όλα άρχισαν στις επτά το πρωί. Μέχρι τις επτά και μισή αυτό που συνέβη ήταν θεομηνία. Μπήκε ο νοτιάς στο λιμάνι, ένα σκάφος βυθίστηκε, ένα δεύτερο επίσης υπέστη μεγάλες καταστροφές και το δικό μου χτυπήθηκε στην προβλήτα κι έχει σημαντικές ζημιές που αν δεν επισκευαστούν δε μπορεί να βγει στη θάλασσα ξανά». Ο ίδιος θυμάται ανάλογα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν, αποδίδει όμως τις καταστροφές στο λιμάνι.

Νωρίς το μεσημέρι έγινε η ανέλκυση του αλιευτικού που βυθίστηκε, με τους ιδιοκτήτες του να εκφράζουν την απογοήτευση τους καθώς από αυτό το σκάφος ζουν τις οικογένειες τους. Ο κ. Γιάννης Γοναλάκης και ο αδελφός του κ. Γιώργος Γοναλάκης υπολογίζουν την οικονομική ζημιά σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπαν στο nearktii.gr είναι εξαιρετικά δύσκολο να σηκώσουν το βάρος της αποκατάστασης του σκάφους, με δεδομένο ότι πέρα από τις ζημιές στο σκαρί, το σύνολο του εξοπλισμού του από τη μηχανή μέχρι τα όργανα και τα αλιευτικά εργαλεία, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ακόμη και τα δίχτυα των ψαράδων καταστράφηκαν και θα απαιτηθούν χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση τους.

«Έβαλε τέτοιο καιρό που το σκάφος μας ανετράπη και βούλιαξε αμέσως. Δεν προλάβαμε να κάνουμε το παραμικρό. Πληρώνουμε για ασφάλεια στα σκάφη και τελικά είναι απροστάτευτα» είπε ο κ. Γιάννης Γοναλάκης τονίζοντας πως χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσει μαζί με τον αδελφό του να ξαναφτιάξουν το αλιευτικό τους. Εκτίμησε μάλιστα πως το κόστος της ζημιάς φτάνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Γιώργος Καστρινάκης έκανε λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο για το λιμάνι της Κισσάμου. «Σε τόσο λίγα λεπτά να γίνει τόσο μεγάλη ζημιά, δεν το έχω ξαναδεί» είπε.

Μικρότερης έκτασης ζημιά υπέστη το τουριστικό αλιευτικό του κ. Γιώργου Καστρινάκη, πλην όμως για τον ιδιοκτήτη το κόστος αποκατάστασης είναι μεγάλο και μάλιστα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν ,πριν καν αρχίσει ο τζίρος του καλοκαιριού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News