Πινακοθήκη Χανίων: Ξενάγηση αύριο στους θησαυρούς της Συλλογής Κρασάκη

Χανιά
Πινακοθήκη Χανίων: Ξενάγηση αύριο στους θησαυρούς της Συλλογής Κρασάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο

Σε ένα μουσείο γεμάτο κειμήλια - σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, υδατογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις - μετατρέπεται η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, καθώς φιλοξενεί στις αίθουσές της την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων. Αύριο Κυριακή μάλιστα, στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον γενικό επιμελητής της έκθεσης Δημήτρη Ανδρεαδάκη.

Πίνακες ζωγραφικής με υπογραφές όπως των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό τού γιου του Γύζη, Τηλέμαχου, και οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες - παγκοσμίως - που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, γίνονται οδηγοί σε ένα ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα της Παλιγγενεσίας και του Φιλελληνισμού. Συνεχίζεται στα χρόνια του αγώνα και της ανεξαρτησίας, «παρακολουθεί» τον σκλαβωμένο από τους Οθωμανούς ελληνικό λαό μέσα από το πρίσμα των περιηγητών κι από το βλέμμα των εικαστικών, για να φτάσει στα απτά κεντήματα και τα περίτεχνα κοσμήματα, τις ασημένιες πόρπες και τα σφυρήλατα όπλα και να καταλήξει στις πολύτιμες εκδόσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Τα 167 εκθέματα προέρχονται από τα συνολικά 1.500 αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η οποία έχει την έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας και για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων, με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων-εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Τμήμα της έκθεσης, εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης: «Αύριο, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Πινακοθήκης της πόλης μας από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Χανίων και γενικό επιμελητή της Έκθεσης Δημήτρη Ανδρεαδάκη.»

Ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε ότι, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η αυριανή να είναι η πρώτη από τις πολλές ξεναγήσεις που θα ακολουθήσουν, ανοίγοντας έτσι ένα κύκλο πολιτισμού, με στόχο να συστηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι με την σπουδαία συλλογή Κρασάκη αλλά και τους άλλους «θησαυρούς» της βιβλιοθήκης.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο ακριβής προγραμματισμός των μελλοντικών ξεναγήσεων θα ανακοινωθεί εν καιρώ, εξηγώντας ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι μεταξύ 1,5 έως και 2 ωρών.

Στην μεγάλη αξία της έκθεσης αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Γενικός Επιμελητής της Έκθεσης και Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, σημειώνοντας ότι: «Η έκθεση είναι ένα σπάνιο πανόραμα γύρω από την ζωή των Ελλήνων, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Επανάστασης». Με τον ίδιο να συμπληρώνει την τεράστια καλλιτεχνική και λαογραφική αξία των εκθεμάτων, τα οποία είναι δημιουργήματα Ελλήνων όπως και ευρωπαίων φιλελλήνων καλλιτεχνών. Ειδική αναφορά έκανε ο καθηγητής στο πλούσιο μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που προσφέρει η Πινακοθήκη Χανίων, με το ενδιαφέρον από τα σχολεία να είναι ζωηρό και πέραν του νομού Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News