ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Χρέος του κράτους η δημιουργία φοιτητικών εστιών»

Χανιά
ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Χρέος του κράτους η δημιουργία φοιτητικών εστιών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αρκετοί φοιτητές εξαναγκάζονται στη διακοπή των σπουδών τους καθώς οι οικονομικοί τους πόροι δεν επαρκούν»

Αναφορικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων και το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, προχώρησε σε ανακοίνωση μέσα στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι είναι χρέος του κράτους η χρηματοδότηση φοιτητικών εστιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 28 Αυγούστου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων. Αρχικά ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων συγχαίρουμε τον καθένα και την καθεμία που έδωσαν τον αγώνα τους αυτό και να ευχηθούμε καλές σπουδές σε όλα τα παιδιά. Σε όσα παιδιά δε, που δεν τα κατάφεραν φέτος στέλνουμε το μήνυμα ότι η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω.

Οι πανελλήνιες όμως τώρα τελείωσαν. Τα παιδιά πέρασαν στις σχολές τους και όντας πλέον φοιτητές και φοιτήτριες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της φοιτητικής στέγασης, το οποίο εδώ στα Χανιά κάθε χρόνο και οξύνεται.

Είμαστε ένας επαρχιακός νομός ο οποίος από άποψη ύψους ενοικίου διαθέσιμων ακινήτων δεν είμαστε καθόλου φιλικοί προς τη φοιτητική κοινότητα.

Σε συνάρτηση με τη στρεβλή τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης μετατρέπεται με τη χρήση μίας εφαρμογής σε δυνητικό ξενοδόχο, οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύτηκαν στα ύψη και μάλιστα παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο τα σπίτια να νοικιάζονται με βραχυπρόθεσμη μίσθωση (περίοδος Οκτώβρη-Ιούνη) αφήνοντας έτσι τους φοιτητές χωρίς στέγη την περίοδο των εξεταστικών καθότι η τουριστική σεζόν είναι ιδιαίτερα επικερδής για τους ιδιοκτήτες.

Απέναντι σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει μείνει αδρανές καθώς οι εστίες που παρέχει σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών είναι ελάχιστες. Επιπλέον το Πολυτεχνείο όπως όλοι και όλες θυμόμαστε κατά τη διάρκεια της πρυτανείας του σημερινού υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη προχώρησε στην εκμίσθωση ακινήτων του Πολυτεχνείου (Διοικητήριο στο λόφο Καστέλι) προς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντί να αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα για τη δημιουργία φοιτητικής στέγης.

Είναι αρκετοί οι φοιτητές κάθε χρόνο που εξαναγκάζονται στη διακοπή των σπουδών τους καθώς οι οικονομικοί τους πόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των ενοικίων και των βιοτικών τους αναγκών ταυτόχρονα.

Είναι χρέος του κράτους να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών.

Είναι χρέος των πρυτανικών αρχών να παρέχουν οικόπεδα για την ανέγερση εστιών ή εναλλακτικά να διαθέσουν ήδη υπάρχοντα κληροδοτήματα.

Είναι χρέος της Δημοτικής Αρχής να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων και να κάνει την πόλη πιο φιλική για τους μόνιμους κάτοικους και τους φοιτητές.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, λύσεις υπάρχουν. Βούληση υπάρχει;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News