Με αφορμή τον πολλαπλασιασμό του δάκου τον περασμένο μήνα και τα πρώτα σημάδια της ζημιάς που έχει προκαλέσει, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, επισημαίνει τους τεράστιους, όπως τους χαρακτηρίζει κινδύνους για τη σοδειά της ελιάς, καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.
Σε ανακοίνωσή τους οι ελαιοπαραγωγοί των Χανίων τονίζουν ότι δεν βλέπουν να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, λόγω έλλειψης φαρμάκων, ενώ πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να αγοράζουν εντομοκτόνα, ανεβάζοντας το κόστος.
Επίσης διαπιστώνουν ότι «για ακόμα μία χρόνια η κοροϊδία από αυτούς πού έχουν την ευθύνη (Κεντρικό κράτος και περιφέρεια). Όποιες αλλαγές και να γίνονται σε πρόσωπα, συνδυασμούς, κόμματα που αναλαμβάνουν τη διαχείριση η κατάσταση αυτή συνεχίζεται».
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:
«Τεράστιους κινδύνους για τη σοδειά της ελιάς και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου διαφαίνονται και τη φετινή ελαιοκομική περίοδο παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων ότι η αντιμετώπιση του δάκου θα γίνει χωρίς προβλήματα και ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μετρά για να μην ζήσουμε καταστάσεις προηγουμένων χρονών.
Ήδη από τον περασμένο μηνά ο πληθυσμός του εντόμου έχει πολλαπλασιαστεί και η δραστηριότητα του (εναποθέσεις) έχουν κάνει τα πρώτα σημάδια της ζημίας που προκαλείται να είναι ορατά.
Αντιμετώπιση της κατάστασης δεν βλέπουμε λόγω έλλειψης φαρμάκων…! αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής να προβούν σε καλύψεις καταπολεμήσεις με εντομοκτόνα ανεβάζοντας το κόστος.
Διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία χρόνια η κοροϊδία από αυτούς πού έχουν την ευθύνη (Κεντρικό κράτος και περιφέρεια). Όποιες αλλαγές και να γίνονται σε πρόσωπα, συνδυασμούς, κόμματα που αναλαμβάνουν τη διαχείριση η κατάσταση αυτή συνεχίζεται.
Καλούμε τους αγρότες του νομού μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Μονή διέξοδος είναι το δυνάμωμα των συλλόγων πού απαρτίζουν την ομοσπονδία και η δημιουργία καινούριων για να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε.
Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Γ. Να γίνουν άμεσα όσοι δολωματικοί ψεκασμοί απαιτούνται για να διασωθεί η φετινή χρόνια».