Αυτά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής υπέγραψε ο Περιφερειάρχης για τα Χανιά

Χανιά
Αυτά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής υπέγραψε ο Περιφερειάρχης για τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα υπεγράφησαν

Η προώθηση του αναγκαίου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας και οριοθέτηση ποταμού «Ταυρωνίτη» αλλά και σειρά έργων υποδομής, ανάπλασης, επέκτασης δημοτικού φωτισμού, δημιουργία γηπέδων άθλησης, εξοπλισμού χώρων πολιτισμού στου Δήμους Πλατανιά και Σφακίων υπέγραψε σήμερα στην ΠΕ Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην συνάντηση με τις ανακοινώσεις και υπογραφή τεχνικών δελτίων από τον Περιφερειάρχη ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Σφακίων Γιάννης Μαλανδράκης και Γιάννης Ζερβός αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Σφακίων Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, η διευθύντρια τεχνικών έργων της ΠΕ Χανίων Ελένη Δοξάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γιάννης Σταματάκης, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαλαγκωνάκης.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την έγκριση και την αποστολή προς ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας και οριοθέτησης του ποταμού «Ταυρωνίτης» προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ. Στην αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, και ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης τονίζοντας ότι, πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και το έργο θα συμβάλλει στην προστασία της περιοχής.

Ο Δήμαρχος είπε ότι, ήταν ένα χρόνιο αίτημα του πρώην δήμου Βουκολιών το οποίο συνέχισε - προώθησε ο Δήμος Πλατανιά ενώ έκανε αναφορά στον αείμνηστο μελετητή του έργου Παύλο Παυλάκη.

Στην δική του δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, «σημαντικά έργα υπεγράφησαν σήμερα για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για τους Δήμους Πλατανιά, Χανίων και Σφακίων έργα τα οποία αναβαθμίζουν τόσο τα αθλητικά δρώμενα όσο και έργα που αφορούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Εμείς από την πλευρά τη δική μας πάντα σε συνεργασία με τους δήμους προσπαθούμε να βρούμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις ούτως ώστε να μπορούμε μέσα από αυτές τις εγκρίσεις να γίνουν τα έργα σε κάθε δήμο και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αλλά και σε όλη την Κρήτη. Εδώ χρειάζεται ετοιμότητα από πλευράς Δήμου και ένα πολύ σημαντικό έργο όπως είπε ο κ. Μαλανδράκης για το αντιπλημμυρικό του Ταυρωνίτη που η μελέτη έγινε από το δήμο Βουκολιών και με Πλατανιά, πήραμε την αρμοδιότητα εμείς διεκδικήσαμε από το Υπουργείο μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» να ενταχθεί ένα έργο 10 εκατομμυρίων και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το καταθέσουμε, και η κάθε Περιφέρεια θα πάρει 10 εκατομμύρια και το έργο αυτό είναι του Δήμου Πλατανιά που θα το εκτελέσει η Περιφέρεια γιατί η αρμοδιότητα αυτή ήρθε σε εμάς».

Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του αναφερόμενος στην ετοιμότητα που θα πρέπει να υπάρχει σε μελέτες ανεξάρτητα αν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα ανεξάρτητα αν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις ή όχι με μελέτες, πρέπει να έχουμε έτοιμες μελέτες να μπορούν να διεκδικούμε και εμείς από την πλευρά τη δική μας όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους».

Επαρχιακό οδικό δίκτυο Κρήτης

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είπε ότι, η διαδικασία υλοποίησης του έργου στα 452 επικίνδυνα σημεία «έκλεισε» χθες στην Οικονομική Επιτροπή λέγοντας:

«Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αφορά το επαρχιακό δίκτυο που είναι 35 εκατομμύρια χθες έκλεισε στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ο διαγωνισμός, πιστεύουμε ότι Άνοιξη θα έχει ξεκινήσει, είναι 452 σημεία έργο προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων που αφορά το επαρχιακό δίκτυο σε προβληματικά σημεία τα οποία έχουμε ατυχήματα υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να διορθωθούν. Μία σειρά επίσης έργων τα οποία έχει ο κάθε Δήμος προχωρούν οι δημοπρατήσεις, και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δυστυχώς το 2017 δεν υπήρξαν πολλά έργα που δημοπρατήθηκαν λόγω του νόμου 4412 που άλλαξε 252 φορές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ένας νόμος που αλλάζει 252 δύο φορές δεν μπορείς να βγάλεις τους διαγωνισμούς και για αυτό βλέπετε ότι υπάρχει μία συνεχή ροή δημοπρατήσεων το τελευταίο εξάμηνο, θα συνεχιστεί και όλο το 2019 γιατί υπάρχουν πόροι, εδώ όμως πρέπει και οι ανάδοχοι των έργων, και είναι μία παράκληση προς αυτούς να τα «τρέξουν» γρηγορότερα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το φαινόμενο των κατολισθήσεων στον ΒΟΑΚ ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα παρέμβασης, ο Περιφερειάρχης απάντησε:

«Είναι ξεκάθαρο, ο Βόρειος Οδικός Άξονας επειδή είναι διευρωπαϊκό δίκτυο ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών. Έχουμε καταθέσει γνωμοδοτήσεις, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε να μην υπάρχει ένας καθαρισμός και για αυτό τρέχουμε κάθε φορά όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα είτε είναι φωτισμός είτε είναι κλαδοκοπές, είτε κατολίσθηση. Πρέπει και το Υπουργείο να πάρει τις ευθύνες του γιατί δεν γίνεται χωρίς να δώσει κάποια χρηματοδότηση να μπορούμε να κάνουμε ένα έργο που ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα ως διευρωπαϊκό δίκτυο στο Υπουργείο Υποδομών».

Υπογραφή χρηματοδότησης για έργα στο Δήμο Πλατανιά

Ειδικότερα την ΠΕ Χανίων ο Περιφερειάρχης υπέγραψε χρηματοδότηση για ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων Παλαιών Ρουμάτων και συγχρόνως ανάπλαση του ευρύτερου χώρου. Επίσης υπέγραψε την ανάπλαση του αθλητικού χώρου-γηπέδου στα Μεσκλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη η σύμβαση εκτέλεσης έργου αντικατάστασης παλαιάς υδρομάστευσης των Λεχενιών της δημοτικής κοινότητας Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά ένα έργο που εξυπηρετεί ανάγκες του πρώην δήμου Βουκολιών και μέρος της παραλιακής ζώνης του Δήμου Πλατανιά με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι ο ΟΑΚ ενώ παρόν ήταν και ο ανάδοχος του έργου Χαράλαμπος Παντελάκης. Για την σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γιάννης Σταματάκης.

Υπογραφή χρηματοδότησης για έργα στο Δήμο Σφακίων

Ειδικότερα για τον Δήμο Σφακίων υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη τα έργα:

-Υπογραφή χρηματοδότησης της ανάπλασης του οικισμού Λουτρού του Δήμου Σφακίων με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ που περιλαμβάνει: οριοθέτηση, πλακόστρωση, φωτισμό εξωτερικών μονοπατιών, έργο που θα διευκολύνει την προστασία των κατοίκων, την κίνηση των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών και την σύνδεση του με τα παραλιακά μονοπάτια.

Στην δήλωση του ο Δήμαρχος Γιάννης Ζερβός είπε ότι το έργο θα συμβάλλει στην διατήρηση και ανάπτυξη του πληθυσμού στην προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κ.α. Η μελέτη όπως ο ίδιος ανέφερε, ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Σφακίων με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης υπόγραψε επίσης την χρηματοδότηση τριών γηπεδικών εγκαταστάσεων 5Χ5 με πλήρη ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις τοπικές κοινότητες Ασκύφου, Χώρα Σφακίων, Ανώπολη, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.

Επίσης υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη τεχνικό δελτίο που αφορά την προμήθεια μουσειακού υλικού στο κτίριο «Παύλου Μπικουβάρη» στο Ασκύφου προκειμένου να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός και ο εσωτερικός χώρος του μουσείου. Υπογράφηκε τέλος από τον Περιφερειάρχης τεχνικό δελτίο με την επέκταση του δημοτικού φωτισμού με κοινότητες του Δήμου Σφακίων.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη τονίζοντας ότι, είναι έργα και παρεμβάσεις αναγκαίες στην περιοχή του Δήμου Σφακίων που έχουν να κάνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News