Στη φυλακή πατέρας και γιος για το φόνο του Μανόλη Στρατάκη στα Ανώγεια

Χανιά
Στη φυλακή πατέρας και γιος για το φόνο του Μανόλη Στρατάκη στα Ανώγεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοχος για το φόνο του Μ. Στρατάκη ο ήδη προφυλακισμένος κατηγορούμενος

Ένοχοι αλλά χωρίς…. να τους επιβληθούν ισόβια-γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ένταση τα μεσάνυχτα στα Δικαστήρια Χανίων-κρίθηκαν πατέρας και γιος για το φονικό του 22χρονου Μανόλη Στρατάκη στα Ανώγεια το 2017. Και οι δύο οδηγήθηκαν πίσω στη φυλακή εν μέσω αποδοκιμασιών από τους συγγενείς του νεκρού και τις κατάρες της μάνας.

Επικράτησε πανδαιμόνιο ενώ ένας θείος του θύματος και συνονόματός του, επίσης Μανόλης Στρατάκης δήλωσε αμέσως μετά την δικαστική απόφαση ότι « οι δικαστές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Έναν σκύλο να είχαν σκοτώσει θα είχαν τιμωρηθεί περισσότερο όχι αυτοί που δολοφόνησαν ένα παιδί 23 χρονών.

Αλλά να ξέρουν ότι υπάρχει Θεία Δίκη και άγραφοι νόμοι». Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στον 21χρονο κατηγορούμενο γεγονός που αυτομάτως συνετέλεσε στο «σπάσιμο» των ισοβίων επιβάλλοντάς του ποινή 25 ετών.

Για τον συγκατηγορούμενο και πατέρα του 21χρονου το Δικαστήριο επεφύλαξε ενοχή και επίσης ποινή 25 ετών. Καταδίκες ωστόσο υπήρξαν για μέλη της οικογένειας του θύματος αφού ένας αδερφός κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας συν για παράνομη οπλοχρησία, οπλοφορία κα οπλοκατοχή και για τον δεύτερο μόνο για παραβάσεις περί όπλων καθώς αθωώθηκε για την απόπειρα κατά των κατηγορουμένων. Ένοχος κρίθηκε και ο πατέρας του θύματος για οπλοκατοχή

Οι ποινές

Αναλυτικά για τον γιο που είναι και ο βασικός κατηγορούμενος επιβλήθηκε συνολική ποινή 37 ετών για την ανθρωποκτονία και άλλες δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας για τα αδέρφια του θύματος. Η εκτιτέα ποινή είναι τα 25 έτη για τον 21χρονο χωρίς αναστέλλουσα δύναμη. Για τον πατέρα και συγκατηγορούμενό του επιβλήθηκαν 27 έτη συνολικά αλλά εκτίει τα 25 χωρίς αναστολή. Στον έναν αδερφό του θύματος επιβλήθηκαν 13 χρόνια με αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του βασικού κατηγορουμένου και με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του στο Α.Τ κάθε πρώτη του μήνα.  

Τέλος στον πατέρα του θύματος που κρίθηκε ένοχος για οπλοκατοχή επιβλήθηκαν 8 μήνες  ποινή που μετατρέπεται σε χρηματική προς  5 ευρώ την ημέρα και στον άλλο αδερφό του θύματος που κρίθηκε ένοχος επίσης για οπλοκατοχή επιβλήθηκε ποινή 12 μηνών με αναστολή. Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε στον νεαρό κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας ενώ υποστήριξαν ότι το γεγονός ότι το Δικαστήριο δέχτηκε πως η πλευρά του θύματος πυροβόλησε πρώτη βάζει υποθήκη για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει για το νεαρό κατηγορούμενο 18 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Μ. Στρατάκη, 24 συνολικά χρόνια για τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των αδερφών του θύματος, και 12 χρόνια για οπλοχρησία, οπλοφορία και οπλοκατοχή. Για τον πατέρα του και δεύτερο κατηγορούμενο πρότεινε 16 χρόνια για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, 22 χρόνια για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, και 2 για οπλοκατοχή

Από την οικογένεια Στρατάκη

  1. Για τον αδελφό που κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πρότεινε ποινή 12 ετών συν 4 χρόνια για τα αδικήματα της οπλοχρησίας, οπλοφορίας και οπλοκατοχής
  2.  Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, αδελφό από την οικογένεια του θύματος και πατέρα, πρότεινε ποινές 8 μηνών και 600 ευρώ πρόστιμο

Την ενοχή του νεαρού κατηγορουμένου για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Μανόλη Στρατάκη, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.

Τον έκρινε επίσης ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε βάρος των δύο αδελφών του θύματος όπως και για οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι βρισκόταν σε άμυνα, για τον δεύτερο κατηγορούμενο - πατέρα του νεαρού πρώτου κατηγορουμένου - το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τον έκρινε δε κατά πλειοψηφία ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του ενός αδελφού του θύματος, καθώς και για τα αδικήματα οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αποφάσισε την ενοχή του πατέρα του θύματος για το αδίκημα της οπλοκατοχής.

Την ενοχή του ενός αδελφού για οπλοφορία και την αθώωσή του για την απόπειρα, ενώ για τον άλλο αδελ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News