125

Ο Γιάννης Ιωαννίδης στις «Αντιθέσεις»: Μια συνέντευξη που αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση

ακρόαση άρθρου
Κρήτη
Ο Γιάννης Ιωαννίδης στις «Αντιθέσεις»: Μια συνέντευξη που αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση
Η αυλαία της φετινής τηλεοπτικής σεζόν για τις «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ TV πέφτει αυτή την Παρασκευή στις 21:45, με καλεσμένο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Ιωάννη Π.Α. Ιωαννίδη. Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, αναλύει με στοιχεία και διεθνείς συγκρίσεις τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα σε κρίσιμους τομείς

Αυτή την Παρασκευή στις 21:45, η εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Αντιθέσεις» ρίχνει την αυλαία της τηλεοπτικής περιόδου, με μία συνέντευξη αποκαλύψεων, του επιδραστικότερου επιστήμονα του Ελληνισμού στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, σε επιστημονικές αναφορές με τον πάντα διακριτό και διεπιστημονικό δημόσιο λόγο του.

«Το Καμένο Πρόσωπο της Ελλάδας σήμερα: αντικειμενικά δεδομένα και διεθνείς συγκρίσεις, σε καθεστώς αχρηστοκρατίας», όπως θα υποστηρίξει αυτή την Παρασκευή στο στούντιο των «Αντιθέσεων», ο Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας, Πληθυσμιακής Υγείας και Επιστήμης Δεδομένων, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Μετα-έρευνας (METRICS) και κάτοχος της έδρας George E. and Lucy Becker στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έρχεται στις «Αντιθέσεις» και  δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει ότι:

  • Δημογραφικό: Γεννήσεις στην Ελλάδα μισές των θανάτων, μετανάστευση, γήρανση του πληθυσμού, συγκριτική χειροτέρευση, χαμηλό προσδόκιμο υγιούς επιβίωσης, καύσωνες/πυρκαγιές/τοξικά νέφη και εποχικές κορυφώσεις θανάτων.
  • Υγεία: Υποσκαπτόμενο ΕΣΥ, κορύφωση εξόδων από την τσέπη του ασθενούς, επικινδυνότητα υγείας και δυσμενές προφίλ υγείας εφήβων και νέων, έλλειψη ιατρών πρώτης γραμμής, τοξική ιατρική και πολυφαρμακία, γιατί είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές σε ακριβές εξετάσεις και καισαρικές τομές;
  • Κόστος ζωής, κοινωνικές συνθήκες και ευεξία/ευτυχία, κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις της υγείας, πραγματικό κόστος ζωής, καταβύθιση στους δημοκρατικούς θεσμούς, σεσημασμένη ανελευθερία του τύπου, διαφθορά, γιατί στην Ελλάδα δεν έχεις ελευθερία να κάνεις επιλογές για τη ζωή σου;  
  • Επιστήμη: Έλλειψη εμπιστοσύνης στους επιστήμονες, πλαστή αύξηση σε έρευνα, ελάχιστη προστιθέμενη αξία μεταποίησης, ασήμαντη χρηματοδότηση δημόσιων πανεπιστημίων, δημόσια χρηματοδότηση ιδιωτικών εταιρειών, μεροληψίες στην επιστήμη, ιδιωτικά πανεπιστήμια, πραγματικές διαστάσεις και επιδείνωση του brain drain, ο ρόλος της τεχνητή νοημοσύνης ευκαιρίες, προκλήσεις και δυστοπίες για τις κοινωνίες.
  • Πού βρίσκεται πολύ ψηλά σε παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα: όπλα χωρίς αντίκρισμα και φτηνός τουρισμός για να καρπώνονται τα έσοδα ξένες εταιρείες.
  • Ευνοιοκρατία, κλεπτοκρατία, οικογενειοκρατία, μετριοκρατία, αχρηστοκρατία: συγκοινωνούντα δοχεία του success story στη χώρα του Φραπέ. Επικοινωνιακή πολιτική και εξευτελισμός των θεσμών. Τέχνη και διανόηση σε χώρα βολεμένων.
  • Η Ελλάδα πουθενά, παντού: μια πριγκίπισσα Λασκαρίνα Βατάτζη στη Sé Velha, τα αγάλματα είναι στο Museuminsel, ελληνικά στα ανάκτορα της δυναστείας Joseon, η Τοκάτα για την Κόρη με το Καμένο Πρόσωπο - γιατί προδώσαμε τα παιδιά μας;

Επιμέλεια-Παρουσιαση: Γιώργος Σαχίνης

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ όλες τις εκπομπές

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News