μετανάστες Ιεράπετρα
Φωτ. neakriti.gr

«Πολιορκία» στη Νότια Κρήτη: Μαζικές διασώσεις 228 μεταναστών και τέσσερις συλλήψεις διακινητών

Κρήτη
«Πολιορκία» στη Νότια Κρήτη: Μαζικές διασώσεις 228 μεταναστών και τέσσερις συλλήψεις διακινητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά 228 αλλοδαποί διασώθηκαν σε τέσσερα περιστατικά νότια της Γαύδου και των Καλών Λιμένων, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις υπήκοοι Νότιου Σουδάν ως φερόμενοι διακινητές

Νέες συλλήψεις διακινητών ακολούθησαν τις διαδοχικές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που πραγματοποιήθηκαν νότια της Κρήτης, σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στη Γαύδο και στους Καλούς Λιμένες.

Στην περίπτωση των 85 αλλοδαπών που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 26 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, συνελήφθη ένας 27χρονος υπήκοος Νότιου Σουδάν. Σύμφωνα με το Λιμενικό, αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής που μετέφερε τους υπόλοιπους από το Τομπρούκ της Λιβύης προς την Ελλάδα, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Ο 27χρονος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα, διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών και έκθεση.

Παράλληλα, για τη διάσωση 44 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 6 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων, συνελήφθησαν δύο 20χρονοι υπήκοοι Νότιου Σουδάν. Οι δύο νεαροί αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους διασωθέντες ως οι διακινητές που οργάνωσαν τη μεταφορά τους από το Τομπρούκ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, η αναχώρηση έγινε το βράδυ της 9ης Μαΐου 2026 από την περιοχή του Τομπρούκ, ενώ κάθε άτομο φέρεται να κατέβαλε ποσά από 13.000 έως 14.000 δηνάρια Λιβύης για τη μεταφορά προς την Ελλάδα.

Η προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Την ίδια ημέρα, οι Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου και Καλών Λιμένων ενημερώθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για ακόμη μία λέμβο με μετανάστες σε δυσχερή θέση, 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων.

Από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού περισυλλέχθηκαν 43 αλλοδαποί, εκ των οποίων 38 άνδρες και 5 ανήλικοι. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι των Καλών Λιμένων και στη συνέχεια, συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού, οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι διασωθέντες πρόκειται να μεταφερθούν σε Κέντρο Υποδοχής στην ενδοχώρα.

Κατά την προανάκριση, αναγνωρίστηκε και συνελήφθη ως διακινητής ένας 19χρονος υπήκοος Νότιου Σουδάν. Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Μαΐου από το Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας ποσά που κυμαίνονταν από 200.000 γκινέ Αιγύπτου έως 13.000 δηνάρια Λιβύης ο καθένας.

Ακόμη μία επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, όταν η Λιμενική Αρχή Αγίας Γαλήνης ενημερώθηκε για λέμβο με μετανάστες 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου.

Στην περιοχή έσπευσε σκάφος της Frontex, το οποίο εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε 56 αλλοδαπούς, όλοι άνδρες. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και στη συνέχεια οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο.

Για την τελευταία υπόθεση προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News