Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Στεφανάκης, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο διεθνές συμπόσιο με τίτλο "Statistical Physics Methods for Sustainable Energy Systems", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής και φιλοξενήθηκε στο Stellenbosch Institute for Advanced Studies.
Η διοργάνωση υλοποιήθηκε από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, μεταξύ των οποίων το Stellenbosch University, το University of the Free State, το Queen Mary University of London και το UK Research and Innovation, συγκεντρώνοντας επιστήμονες από διαφορετικά ερευνητικά πεδία με στόχο την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Στο πλαίσιο του συμποσίου, ο κ. Στεφανάκης παρουσίασε τη συμβολή της οικολογικής μηχανικής, εστιάζοντας σε προσεγγίσεις που βασίζονται στη λειτουργία των οικοσυστημάτων και στη μοντελοποίηση φυσικών διεργασιών.
Παράλληλα, ανέδειξε εφαρμογές της επιστήμης που έχουν ήδη υλοποιηθεί διεθνώς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεπιστημονικής έρευνας σε σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νότια Αφρική, πραγματοποίησε σειρά στοχευμένων συναντήσεων με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, μεταξύ των οποίων οι Christian Beck (Queen Mary University of London), Jacques Maritz (University of the Free State), Chantelle van Staden (Stellenbosch University) και Monica Borunda (Mexican Secretariat of Science, Technology and Innovation).
Οι επαφές αυτές επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη κοινών επιστημονικών πρωτοβουλιών.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση του κ. Στεφανάκη με την Πρόεδρο του Ecological Engineering Institute of Africa, Δρ. Yolandi Schoeman, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τη Διεθνή Ένωση Οικολογικής Μηχανικής, της οποίας ο ίδιος είναι Πρόεδρος.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην υλοποίηση κοινών δράσεων στο άμεσο μέλλον, με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής δικτύωσης σε ευρωπαϊκό και αφρικανικό επίπεδο.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών και Γεωργικών Επιστημών και μέλος της Γερουσίας του University of the Free State, καθηγητή Paul Oberholster, όπου τέθηκε το πλαίσιο περαιτέρω σύσφιξης της συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε επίσκεψη των Dr. Oberholster και Prof. Schoeman στην Κρήτη τον προσεχή Ιούνιο.
► Διαβάστε επίσης: Στο Ηράκλειο το 12ο Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. με θέμα τη διασπορά και τον παγκόσμιο ρόλο της
Σημαντικό μέρος της επίσκεψης αποτέλεσε και η παρουσία του στο Ινστιτούτο Future Water του University of Cape Town, όπου ξεναγήθηκε σε ερευνητικές και πιλοτικές εγκαταστάσεις και συμμετείχε σε επιστημονικές συζητήσεις με την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prof. Kirsty Carden, τη Λέκτορα Kalpana Maraj, τη Senior Research Officer Dr Amber Abrams, καθώς και με υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποίησε και σύντομη ακαδημαϊκή διάλεξη.
Στις επαφές αυτές επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ το University of Cape Town απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για νέα επίσκεψη το ερχόμενο φθινόπωρο, με σκοπό την έναρξη νέου ερευνητικού προγράμματος.
