oloi-1024x578.jpg

Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης στα... θρανία: Η σπουδαία διασχολική σύμπραξη 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου και Σούδας

Κρήτη
Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης στα... θρανία: Η σπουδαία διασχολική σύμπραξη 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου και Σούδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δημιουργικό διήμερο κινηματογράφου και μουσικής έζησαν μαθητές του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου και του Γυμνασίου Σούδας, στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας

Ένα ιδιαίτερα δημιουργικό και γεμάτο εμπειρίες διήμερο είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των κινηματογραφικών ομάδων του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου και του Γυμνασίου Σούδας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ηράκλειο την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026, στο πλαίσιο μιας διασχολικής συνεργασίας με επίκεντρο τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Μουσική, γνωριμία και παρουσιάσεις

Κατά την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια γνωριμίας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να επικοινωνήσουν και να έρθουν πιο κοντά. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες παρουσίασαν τους Έλληνες συνθέτες που είχαν μελετήσει στο πλαίσιο των δράσεών τους.

Η κινηματογραφική ομάδα του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου παρουσίασε τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου Σούδας παρουσίασαν τον Μίκη Θεοδωράκη.

oloi-1024x578.jpg

Οι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να ακούσουν τραγούδια των δύο μεγάλων δημιουργών μέσω QR codes που είχαν τοποθετηθεί στον χώρο, βιώνοντας τη μουσική τους με έναν σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο.

Θετικά σχόλια απέσπασε και ο χώρος του σχολείου, καθώς τα χρώματα στους διαδρόμους και στις αίθουσες δημιουργούν ένα ζωντανό και φιλόξενο περιβάλλον μάθησης, μακριά από τη συνηθισμένη εικόνα ενός μουντού σχολικού χώρου.

oloi-1024x578.jpg

Μικροί κινηματογραφιστές για μια ημέρα

Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες κινηματογραφικής λέσχης. Παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους “New Boy”, η οποία αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ένταξη σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον και τη σημασία της αποδοχής.

Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες, έγιναν οι ίδιοι μικροί κινηματογραφιστές, δίνοντας συνεντεύξεις και καταγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους από την εμπειρία αυτού του δημιουργικού διημέρου.

oloi-1024x578.jpg

Ραντεβού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τους μαθητές να δίνουν ραντεβού ξανά τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, συνεχίζοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών.

Υπεύθυνες για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης ήταν οι εκπαιδευτικοί Στέλλα Πιταροκοίλη (8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου) και Φρόσω Εμμανουηλίδου και Βάσω Μουζουράκη (Γυμνάσιο Σούδας). Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου Μιχαήλ Βαβουρανάκη και του Συλλόγου Διδασκόντων, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

oloi-1024x578.jpg

Μια συνάντηση γεμάτη εικόνες, μουσικές, ιδέες και συναισθήματα, που απέδειξε πως το σχολείο μπορεί να αποτελεί χώρο δημιουργίας, έκφρασης και ουσιαστικής σύνδεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News