ypografes

Σιάμισιης: «Οι υδρογονάνθρακες θα συμβάλλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού» – «Έπεσαν» οι υπογραφές για έρευνες νότια της Κρήτης (vid)

Κρήτη
Σιάμισιης: «Οι υδρογονάνθρακες θα συμβάλλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού» – «Έπεσαν» οι υπογραφές για έρευνες νότια της Κρήτης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αιχμή τις δηλώσεις του Ανδρέα Σιάμισιη, υπεγράφησαν οι συμβάσεις μίσθωσης μεταξύ ελληνικού κράτους και κοινοπραξίας Chevron–HELLENiQ ENERGY για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου

Με σαφές μήνυμα ότι οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν κρίσιμος πυλώνας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, προέταξε τη στρατηγική σημασία των νέων συμβάσεων παραχώρησης που υπεγράφησαν τη Δευτέρα (16/2) για τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών και δύο νότια της Κρήτης.

«Οι νέες συμβάσεις παραχώρησης αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας να αναπτύξουμε ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο με τρόπο που να προσδίδει αξία στην Εταιρεία μας», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας πως, παρά την πρόοδο στις ΑΠΕ και στην ενεργειακή μετάβαση, «οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού για πολλά χρόνια ακόμη».

Οι συμφωνίες μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Chevron–HELLENiQ ENERGY αφορούν τις περιοχές «Νότια της Κρήτης 1», «Νότια της Κρήτης 2», «Νότια της Πελοποννήσου» και «Block A2», συνολικής έκτασης περίπου 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόκειται για θαλάσσια περιβάλλοντα μεγάλου βάθους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 1.500 μέτρα, με σύνθετες γεωλογικές δομές και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία με την Chevron, την οποία ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας, επισημαίνοντας ότι η επιλογή ισχυρών εταίρων με τεχνογνωσία και αποδεδειγμένη ικανότητα υλοποίησης σύνθετων έργων αποτελεί βασικό άξονα της επενδυτικής πολιτικής της εταιρείας. Για την Κρήτη, οι έρευνες στα οικόπεδα νότια του νησιού ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, με γεωοικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που θα ερευνηθούν αφορούν θαλάσσια περιβάλλοντα με σύνθετες γεωλογικές δομές, και μεγάλου βάθους - που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 1.500 μέτρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε:

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης υπογράφει τις Συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, για την παραχώρηση δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

«Οι νέες συμβάσεις παραχώρησης αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας να αναπτύξουμε ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο με τρόπο που να προσδίδει αξία στην Εταιρεία μας. Παρά τις σημαντικές μας επενδύσεις και την πρόοδο σε ΑΠΕ και στην ενεργειακή μετάβαση, αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι οι υδρογονάνθρακες θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού για πολλά χρόνια ακόμη.

siamisis
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης υπογράφει τις Συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, για την παραχώρηση δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

Η δραστηριότητα μας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων βασίζεται σε επιλεκτικές επενδύσεις και σε συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους, που διαθέτουν τεχνική αρτιότητα, εμπειρία και αποδεδειγμένη ικανότητα υλοποίησης σύνθετων έργων.

Η συνεργασία μας με την Chevron, μία από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως, ενισχύει αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση και επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουμε στη σύμπραξη με διεθνείς ομίλους».

helleniq
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Από αριστερά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, δίπλα του ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ο κ. Gavin Lewis, αντιπρόεδρος Global New Ventures της Chevron, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος.

O Gavin LewisVice President, Global New Ventures, Chevron, δήλωσε:

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους στρατηγικούς μας εταίρους, την HELLENiQ ENERGY και την Ελληνική Δημοκρατία, για την αξιολόγηση του αποθέματος υδρογονανθράκων των νέων αυτών περιοχών. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά τον κόσμο, η Chevron διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, την εμπειρία και την προηγμένη τεχνολογία για την προώθηση και αξιοποίηση νέων πηγών ενέργειας σε αυτήν τη δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή».

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Chevron και της HELLENiQ ENERGY, σε ανώτατο επίπεδο.

Τις Συμβάσεις Μίσθωσης υπέγραψαν, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, ενώ εκ μέρους της Chevron και της HELLENiQ ENERGY υπέγραψαν, αντίστοιχα, ο κ. Gavin Lewis, Αντιπρόεδρος Global New Ventures, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Οι Συμβάσεις Μίσθωσης τελούν υπό την κύρωσή τους με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τι περιλαμβάνουν οι συμβάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων

Συγκεκριμένα, οι παραχωρήσεις αφορούν τις περιοχές «Νότια Πελοπόννησος», «Α2», «Νότια της Κρήτης I» και «Νότια της Κρήτης II» και αποδίδονται στην κοινοπραξία της Chevron και της HELLENiQ ENERGY.

Από ελληνικής πλευράς, τις συμφωνίες υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος, ενώ εκ μέρους της κοινοπραξίας συνυπογράφει ο επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY.

Αμέσως μετά, οι συμβάσεις θα εισαχθούν στη Βουλή προς κύρωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος της Chevron.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό πλάνο αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

  • Στην πρώτη φάση προβλέπονται δισδιάστατες σεισμικές έρευνες με ελάχιστη εγγυημένη δαπάνη άνω των 20 εκατ. ευρώ.
  • Στη δεύτερη φάση, που αφορά την απόκτηση τρισδιάστατων δεδομένων, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 24 εκατ. ευρώ.
  • Η τρίτη φάση περιλαμβάνει ερευνητική γεώτρηση, με εκτιμώμενο κόστος που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι σεισμικές εργασίες τοποθετούνται χρονικά προς τα τέλη του 2026, με το ερευνητικό σκάφος που θα ναυλώσει η Chevron να καλύπτει θαλάσσια έκταση περίπου 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, όπου το δόγμα της «αμερικανικής ενεργειακής κυριαρχίας» διευρύνει τη δραστηριότητα των μεγάλων αμερικανικών ομίλων. Η παρουσία τόσο της ExxonMobil όσο και της Chevron στον ελληνικό τομέα υδρογονανθράκων ενισχύει τη γεωστρατηγική βαρύτητα της χώρας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί επεκτείνουν ταυτόχρονα τη δραστηριότητά τους σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Μαύρη Θάλασσα, ενώ κινούνται δυναμικά και σε αγορές όπως το Ιράκ, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν. Στην Ελλάδα, οι παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης με την ExxonMobil έχουν ήδη κυρωθεί από το 2019, με την επόμενη φάση να αφορά την περαιτέρω εμβάθυνση των ερευνών.

Το ζητούμενο πλέον είναι η επιτάχυνση των ερευνητικών γεωτρήσεων ώστε να διαπιστωθεί αν οι ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης θα επιβεβαιωθούν. Σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού και ενεργειακής αναδιάταξης, η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το momentum, διεκδικώντας ρόλο σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News