Εξεταστική Επιτροπή
Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Χνάρης στην Εξεταστική Επιτροπή: Αν είχαμε διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δε θα είχαμε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κρήτη
Χνάρης στην Εξεταστική Επιτροπή: Αν είχαμε διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δε θα είχαμε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα για την καταμέτρηση των ζώων"

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καταθέτουν σήμερα στην αίθουσα 223 της Βουλής δύο βουλευτές: ο Μανόλης Χνάρης από το ΠΑΣΟΚ και ο Χρήστος Μπουκώρος από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος φέρεται να είχε ενημερωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για την ύπαρξη του ονόματός του στις επισυνδέσεις πριν διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ο Μανόλης Χνάρης, βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ σήμερα και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης ανέφερε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση εξήγησε ότι ως αντιπεριφερειάρχης δεν είχε δικαίωμα υπογραφής αλλά εκπροσωπούσε την Περιφέρεια σε εκθέσεις και προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2021 διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και ως προς την επαγγελματική του ιδιότητα - αυτή του βοσκού - είπε ότι είναι 3ής ή 4ης γενιάς κατ'επάγγελμα κτηνοτρόφος και ότι κατέχει εκτάσεις και ιστορικά δικαιώματα. Επίσης ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα δακοκτονίας - για τους διαγωνισμούς φαρμάκων και προσωπικού - για το κρητικό ελαιόλαδο.

To 2020 ήταν 20 οι κτηνίατροι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, είπε, τονίζοντας ότι το αντικείμενό τους ήταν η καταγραφή και οι έλεγχοι για ζωονόσους. Όπως τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδης, ως αντιπεριφερειάρχης δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τις αγροτικές επιδοτήσεις, την καταγραφή των ζώων και τον έλεγχο της διακύμανσης του αριθμού προκαλώντας την αντίδραση του Μακάριου Λαζαρίδη που είπε "ήσασταν τέσσερα χρόνια περιφερειάρχης, τα πρόβατα έφτασαν τα 4 εκατ. και δεν πήρατε χαμπάρι".

Εξεταστική Επιτροπή
Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Ο κ.Χνάρης είπε πως έχει 800 στρέμματα ιδιόκτητη έκταση στην Αρχαία Ελεύθερνα με 820 τ.μ. κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τα 330 πρόβατα του. "Πιο πολλά κάνουν οι κτηνοτροφικές μου εγκαταστάσεις παρά το σπίτι μου που έχω 4 παιδιά" - ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις επιδοτήσεις που λαμβάνει η οικογένειά του ανέφερε ότι ο ίδιος λαμβάνει περίπου 4.000 ευρώ, η σύζυγός του 8.000 ευρώ και η κόρη του 4.000 ευρώ.

Για τη συνεργασία με Βορίδη είπε ότι ήταν άριστη, ενώ για το κτηνοτροφικό μητρώο τόνισε ότι ανήκει στο Υπουργείο και από εκεί υπάρχει πρόσβαση.

"Συνεχίζετε να λαμβάνετε επιδοτήσεις από ένα παράνομο κατά την παράταξή σας πλαίσιο. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ποινικά κολάσιμη τη τεχνική λύση και ένα στέλεχός του συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί;" - ρώτησε ο Μακάριος Λαζαρίδης, με τον μάρτυρα να απαντά πως αυτό που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ είναι πως η καταστρατήγηση της τεχνικής λύσης είναι παράνομη, υπογραμμίζοντας ότι "η αυτοματοποιημένη κατανομή βοσκοτόπων από ΟΠΕΚΕΠΕ είναι νόμιμη".

Ο Μανώλης Χνάρης απάντησε και στις αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη βουλευτής, κάνοντας λόγο για "πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη κουβέντα".

Ο ίδιος σημείωσε: «Είμαι αγρότης. Έχω τελειώσει μόνο το λύκειο. Δεν ανήκω πολιτικά σε μεγάλη οικογένεια. Κέρδισα το 2023 έναν αξιοσέβαστο αντίπαλο τον Ανδρέα Ξανθό. Με στοχοποίησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας “να μας πει πως έγινε ο Μυλοπόταμος πράσινος”. Ήταν μπλε ο Μυλοπόταμος. Δεν έχω καμία εμπλοκή στη δικογραφία».  

 

"Απαραίτητα τα σχέδια βόσκησης"

"Ήμουν ο πρώτος αντιπεριφερειάρχης στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Ήταν πολιτική βούληση και πολιτική απόφαση και του περιφερειάρχη κι εμένα. Αν είχαμε διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δε θα είχαμε τώρα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ" - είπε ο κ.Χνάρης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας που υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Για το ότι δεν υλοποιήθηκαν, ο Μ.Χνάρης απάντησε στην εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη ότι εικάζει πως κάτι δεν έκανε καλά το υπουργείο. Μάλιστα καυτηρίασε την συχνή εναλλαγή υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επανέλαβε μάλιστα για τις αρμοδιότητες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ότι είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση ζωονόσων και η ασφάλεια των τροφίμων και όχι η απόδοση των στρεμμάτων.

►Διαβάστε επίσης: Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δικαίωμα της σιωπής... επιλεκτικά επικαλείται ο Γ. Ξυλούρης 

Ο Μανόλης Χνάρης εστίασε στον τρόπο απόδοσης των επιδοτήσεων, σημειώνοντας ότι ενόψει της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να τεθεί στη διαβούλευση ότι η απόδοση ενίσχυσης σε όσους κατέχουν εκτάσεις είναι ένα λανθασμένο μοντέλο και θα πρέπει να αποδίδονται σε όσους πραγματικά παράγουν.

Το να αποσυνδέεις την επιδότηση από την παραγωγή είναι ένα ιστορικό λάθος, επανέλαβε αργότερα στην εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Σε ερώτηση του εισηγητή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ.Καζαμία για την εκτίναξη του αριθμού των ζώων στην Κρήτη, ο κ.Χνάρης απάντησε ότι το 2021 όταν ενεργοποιούσαν τα δικαιώματά τους οι κτηνοτρόφοι, τότε δεν υπήρχαν πάνω από 250 ζώα κατ'άτομο.

εξεταστική επιτροπή
Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Η Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα να παρατείνει τον χρόνο των εργασιών της έως τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός δεν επαρκούσε για να εξεταστεί ο πλήρης κατάλογος των μαρτύρων. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 50 από τα 74 πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στον αρχικό κατάλογο, ενώ η συμπληρωματική εξέταση άλλων 19 προσώπων σημαίνει ότι απομένουν 43 μάρτυρες για τις επόμενες δύο μήνες. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Νικολακόπουλος, σημείωσε ότι με εντατικές συνεδριάσεις – έως τρεις την εβδομάδα – είναι εφικτό να εξεταστούν όλοι οι εναπομείναντες μάρτυρες, καθώς και τυχόν πρόσθετοι. Μετά τη σημερινή εξέταση των βουλευτών Χνάρη και Μπουκώρου, οι επόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν αμέσως μετά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2026, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Στ. Παπασταύρου, Γ. Μυλωνάκης, Άκης Σκέρτσος και Ιωάννης Μπρατάκος.

Η δίμηνη παράταση εγκρίθηκε με τη συμφωνία των εισηγητών της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας, ενώ εκπρόσωποι ορισμένων κομμάτων ζήτησαν να μην τεθεί χρονικός περιορισμός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Εξεταστική Επιτροπή
Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News