SUPERMARKET
Φωτ. shutterstock

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: «Μικρό το καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ»

Κρήτη
Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: «Μικρό το καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση αναγνωρίζει τη θετική φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά ζητά ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας για την ανακούφιση των πολιτών

Μετά την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, των μέτρων για τους πολίτες της χώρας, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τοποθετείται και σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρός της Ιωάννα Μελάκη αναφέρει πως το "καλάθι" του πρωθυπουργού στην εξαγγελία των παροχών στη ΔΕΘ, επί των τόσων προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή, είναι μικρό. Όμως θεωρείται απόλυτα σωστή η μείωση της φορολογίας, οι αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης, αλλά απουσιάζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και η πάταξη της κερδοσκοπίας, σε θέματα δανείων, σε όλη την αλυσίδα (τράπεζες, funds, servicers, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες).  

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αναφέρει:  

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών – και ο μηδενισμός τους για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας – είναι σίγουρα μία θετική κίνηση, καθώς πρόκειται για ένα αίτημα όλης της κοινωνίας. Ξεκάθαρα, λοιπόν, χαιρετίζουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όμως από την άλλη, δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτή η παρέμβαση θα αποτελέσει μία πειστική απάντηση στην ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να "καλπάζει". Γιατί σημασία δεν έχει μόνο ο ονομαστικός μισθός ή το εισόδημα ενός πολίτη, αλλά η αγοραστική του δυνατότητα.

Ένα μεγάλο θέμα, λοιπόν, είναι σίγουρα η ενίσχυση των εισοδημάτων. Ένα άλλο όμως πρέπει να είναι και η συγκράτηση των τιμών στα ράφια. Και σε αυτό τη λύση θα μπορούσε να δώσει η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, κάτι που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει, παρά τις προτάσεις παραγόντων της αγοράς και επανειλημμένα και της Ένωσής μας. 

Η επίσημη δικαιολογία της Κυβέρνησης είναι ότι, και να προχωρούσε σε αυτή τη μείωση, οι τελικοί καταναλωτές δεν θα έβλεπαν τη διαφορά. Άρα, με αυτό το σκεπτικό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ούτε οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών – για τους οποίους ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ κατά 30% – θα δουν χαμηλότερες τιμές. Μήπως η ίδια η κυβέρνηση ακυρώνει τη δική της πολιτική; Τι ισχύει τελικά; Θα ωφεληθούν αυτοί οι άνθρωποι ή όχι;

Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε πιο ουσιαστικά άμεσα μέτρα, όπως επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους, που θα έδιναν ανακούφιση στην καθημερινότητά τους (τιμημένα γηρατειά) και όχι εγκαταλειμμένα και επαίτες, μετά από πολύχρονη εργασία. 

Η ευχή μας είναι η υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων και όχι μόνο, σε μία χώρα όμορφη, που εμείς ως κοινωνική συλλογικότητα θέλουμε, αιτούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση για την ευημερία των πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News