Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, η αισιοδοξία είναι μεγάλη από τους φορείς, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από το κομμάτι των εισπράξεων και από τα έσοδα που θα μπουν τελικά στο ταμείο. Τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι από πλευράς επισκεψιμότητας και αφίξεων αναμένεται να “σπάσουμε” νέα ρεκόρ, ωστόσο δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και στις εισπράξεις, με τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να κρατούν ήδη “μικρό καλάθι”, υποστηρίζοντας ότι δύσκολα θα διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις προηγούμενων σεζόν.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Μάρτιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,1%, φτάνοντας στα 473 εκατομμύρια ευρώ, από 450 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι. Το 2022 όμως τα τουριστικά έσοδα ήταν 277 εκατομμύρια ευρώ και το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με το 2023 ξεπερνούσε το 60%. Το ίδιο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι αφίξεις από το εξωτερικό ανέβηκαν κατά 5,4% και οι εισπράξεις κατά 4,4%, στα 1,072 δισ. ευρώ από 1,027 δισ. πέρυσι. Το 2022 τα έσοδα στο τρίμηνο ήταν 735 ευρώ, με τη διαφορά να φτάνει το 40%.
Λιγότερες μέρες διακοπών και μικρότερα πορτοφόλια
Όπως υποστηρίζουν οι φορείς του τουρισμού, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ευθύνονται για τον περιορισμό των εσόδων στον κλάδο και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας είναι πιο συγκρατημένοι στα έξοδά τους, έχοντας και εκείνοι επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, η οποία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που προφανώς δεν έχει επηρεάσει μόνο τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, το “μπάτζετ” των διακοπών είναι αρκετά περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ πολλοί τουρίστες περιορίζονται στο να καταναλώνουν τα τελείως απαραίτητα, τα οποία τις περισσότερες φορές καλύπτονται απόλυτα από τα πακέτα των διακοπών τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της διαμονής σε κάποιον προορισμό λιγότερες ημέρες απ’ ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το να ταξιδεύουν περισσότερες φορές τον χρόνο, αλλά στα πλαίσια μικρότερων διαστημάτων διαμονής.
Τι να περιμένουμε φέτος;
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αρκετά συγκρατημένοι για τα έσοδα, που αναμένεται μεν να έχουν και πάλι θετική εξέλιξη, αλλά πολύ δύσκολα θα υπερβούν κατά πολύ τα 21,7 δισ. ευρώ του 2024, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά το 2025, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε αύξηση αφίξεων της τάξης του 3%-5%, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση. Σε αυτήν την εκτίμηση συνηγορούν οι δείκτες αεροπορικής κίνησης (+10% στις αφίξεις 1ου τετραμήνου και +4% στις προγραμματισμένες θέσεις Μαΐου-Οκτωβρίου), αλλά και οι προσδοκίες των ξενοδοχείων (+5% άνοδο αφίξεων το 2025 εκτιμούν οι ΜμΕ του κλάδου, βάσει έρευνας της ΕΤΕ).
Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθαρίζεται ότι αυτές οι προσδοκίες συνοδεύονται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς οι διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν έντονα τη διάθεση για ταξιδιωτικές δαπάνες. Ενδεικτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές είναι 5 μονάδες χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.
Τα αποτελέσματα των περσινών εσόδων
Υπενθυμίζεται πως το 2024 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (εξαιρουμένων των επιβατών κρουαζιέρας) ανήλθαν σε 36 εκατ., αυξημένες κατά 9,8% σε σχέση με το 2023 και κατά 6% σε σύγκριση με το 2019. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς κρουαζιέρα) αυξήθηκαν κατά 4,3% και ανήλθαν σε 20,6 δισ. Τα έσοδα από κρουαζιέρα σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση 31,2% και ανήλθαν σε 1,1 δισ. Έτσι, το σύνολο των εσόδων, συνυπολογιζόμενων και αυτών από την κρουαζιέρα, αυξήθηκαν κατά 5,4% και ανήλθαν σε 21,7 δισ.
Τέλος, η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (εξαιρούμενης της κρουαζιέρας) άγγιξε τα 573 ευρώ, έναντι 603 ευρώ το 2023, σημειώνοντας μείωση κατά 5,1%.