Δημοσθένης Μπούρος - Νικολέτα Σφακιανάκη

Στην κορυφή του 3% παγκοσμίως ο καθηγητής Δημοσθένης Μπούρος – Πρωτοπόρος στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (vid)

Κρήτη
Στην κορυφή του 3% παγκοσμίως ο καθηγητής Δημοσθένης Μπούρος – Πρωτοπόρος στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημοσθένης Μπούρος βρέθηκε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου - Η έρευνά του γύρω από τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης

Ο καθηγητής Δημοσθένης Μπούρος αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές στον χώρο της Πνευμονολογίας διεθνώς, με επιστημονικό έργο που έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην έρευνα και την κλινική πράξη. Σύμφωνα με το Google Scholar, είναι ο Έλληνας πνευμονολόγος με τη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση, διαθέτοντας περισσότερες από 700 διεθνείς δημοσιεύσεις και άνω των 38.000 αναφορών στο επιστημονικό του έργο. 

Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλού κύρους και αντίκτυπου, ενώ η συμβολή του στην κατανόηση και διαχείριση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης είναι καθοριστική. 

Δημοσθένης Μπούρος

Ο Δημοσθένης Μπούρος ξεκίνησε το ιατρικό του έργο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και βρέθηκε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ σήμερα συμμετέχει σε διεθνή κλινικά πρωτόκολλα σχετικά με την παθογένεια, τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, χαρίζοντας σημαντικά ιατρικά εφόδια και νέες πρακτικές αντιμετώπισης. 

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Νικολέτα Σφακιανάκη τόσο για την πορεία του όσο για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης. 

Το ξεκίνημα της λαμπρής πορείας 

Η λαμπρή πορεία του καταξιωμένου πνευμονολόγου στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και το τεράστιο ιατρικό έργο, που τον τοποθετούν στο top 3% της παγκόσμιας κατάταξης, έχει ως αφετηρία το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ο κ. Μπούρος με συγκίνηση μιλά για τα ακαδημαϊκά του χρόνια στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά το υψηλό επίπεδο του εξειδικευμένου προσωπικού της πρώτης γραμμής. 

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης υπήρξε μεγάλο σχολείο για μένα, καθώς άφησα τη στρατιωτική Ιατρική Σχολή που ήμουν τότε, ώστε να πλαισιώσω τις ακαδημαϊκές τάξεις. Τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αλλά και κυρίως της Ιατρικής Σχολής είναι ανάμεσα στα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου». 

Δημοσθένης Μπούρος

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Έχουμε ένα δυνατό επιστημονικό δυναμικό, το οποίο αξίζει να το κρατήσουμε στο εσωτερικό της χώρας και να συνεχίζει εδώ το ιατρικό του έργο». 

Στη συνέχεια ο πρωτοπόρος επιστήμονας, κ. Μπούρος, στέλνει τη δική του συμβουλή στους νέους και ανερχόμενους γιατρούς, υπογραμμίζοντας πως «η Ιατρική είναι δύσκολο λειτούργημα και απαιτεί καλογερική ζωή και αφοσίωση».

Διάγνωση και θεραπεία 

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη ομάδα πνευμονικών νοσημάτων που προσβάλλουν κυρίως τον διάμεσο ιστό του πνεύμονα, όπως ανέφερε ο κ. Μπούρος. Την ίδια ώρα που η πρόκληση για τον θεράποντα ιατρό είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για περισσότερες από 500 διαφορετικές νοσολογικές οντότητες, πολλές από τις οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μία από τις πιο συχνές και σοβαρές είναι η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των υπόλοιπων μορφών είναι σπάνιες καθιστά τη διάγνωση ιδιαίτερα απαιτητική. 

Δημοσθένης Μπούρος

Αναφερόμενος ο κ. Μπούρος στη θεραπεία της ιδιοπαθoύς πνευμονικής ίνωσης, υπογράμμισε ότι «πολλές φορές, λόγω της πολύπλοκης κλινικής εικόνας, η σωστή διάγνωση καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χάνουν πολύτιμο χρόνο έως ότου λάβουν την κατάλληλη θεραπεία». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση εξελίσσεται σταδιακά, με την εξέλιξη της νόσου να είναι καθοδική, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να ενημερώνονται από το διαδίκτυο και να ανακαλύπτουν ότι το προσδόκιμο επιβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 5 ετών, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Καθώς αυτό ήταν μια εκτίμηση που βασίζεται σε παλαιότερα δεδομένα, όταν οι θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες». 

Παράλληλα, ο κορυφαίος επιστήμονας αναφέρθηκε σε νέες φαρμακευτικές θεραπείες και σύγχρονες προσεγγίσεις. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε αναλυτικά τις θεραπευτικές διαδικασίες, καθώς η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της δύο εγκεκριμένα ινωτικά φάρμακα, τα οποία επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. 

Εν αναμονή ενός νέου φαρμάκου 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε αναμονή βρίσκεται ένα τρίτο φάρμακο, ενώ εξελίσσονται διαρκώς νέες κλινικές μελέτες σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η μονοθεραπεία δεν επαρκεί. Η προσέγγιση στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης πρέπει πλέον να είναι πολυπαραγοντική, παρόμοια με εκείνη των ογκολογικών παθήσεων. Δηλαδή, να περιλαμβάνει συνδυασμούς φαρμάκων με σκοπό την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική παρέμβαση. 

Ωστόσο, το δεύτερο σκέλος της αντιμετώπισης της νόσου είναι η κυτταρική θεραπεία και συγκεκριμένα η χρήση βλαστοκυττάρων. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπούρος εξήγησε αναλυτικότερα την πολλά υποσχόμενη μέθοδο θεραπείας, λέγοντας τα εξής: «Η χρήση βλαστοκυττάρων βασίζεται στην ενίσχυση του ίδιου του οργανισμού, ενισχύοντας την άμυνα των υγιών κυττάρων, με στόχο την επιβράδυνση ή ακόμη και την αναστολή της ίνωσης». 

Ο καθηγητής Δημοσθένης Μπούρος δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς για την ελληνική ιατρική κοινότητα, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους πνευμονολόγους σε διεθνές επίπεδο. Με την αφοσίωσή του στην επιστημονική έρευνα, την προσήλωσή του στην ποιοτική φροντίδα των ασθενών και τη συνεχή συμμετοχή του στη διαμόρφωση των παγκόσμιων ιατρικών οδηγιών συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί τις εξελίξεις στην Πνευμονολογία.

Δείτε τη συνέντευξη στην εκπομπή "ΚΡΗΤΗ Σήμερα" στην ΚΡΗΤΗ ΤV και τη δημοσιογράφο Νικολέτα Σφακιανάκη: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News