Με την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία συζητείται αυτή την ώρα στην αρμόδια επιτροπή, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη χώρα, του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), προϋπολογισμού 1,75 δις. ευρώ.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:
Ανοιχτά ζητήματα στη σύμβαση παραχώρησης
Παραλείψεις και ερωτηματικά “βλέπουν” οι τοπικοί φορείς στη σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα “Χανιά-Ηράκλειο” του κομβικού έργου του ΒΟΑΚ.
Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης τις εργασίες της με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του νομοσχεδίου για την κύρωση σύμβασης παραχώρησης του έργου. Το εκτενές επίσημο κείμενο των 318 σελίδων εξετάζεται διεξοδικά από τους εμπλεκόμενους φορείς, που κάνουν λόγο για ανοικτά ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης...
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα διόδια, ζήτημα για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν καθόλου στην “παράκαμψη” Ηρακλείου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι αστικές μετακινήσεις.
«Τίθεται βεβαίως και το ζήτημα των διοδίων, για το οποίο έχουμε και τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, ότι δεν αφορά τα αστικά τμήματα και το τμήματα παράκαμψης Ηρακλείου, το οποίο μας ενδιαφέρει. Όπως είναι διατυπωμένο το κείμενο σε σχέση με τα διόδια, αφήνει το περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες. Η ερμηνεία όμως πρέπει να είναι μια και αυτή που επιδιώκουμε. Δεν πρέπει και δεν μπορούν να υπάρξουν διόδια στο αστικό τμήμα του ΒΟΑΚ και στην παράκαμψη Ηρακλείου», δήλωσε σε όλους τους τόνους ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, για το επίμαχο ζήτημα έχει προηγηθεί προφορική δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ταχιάο.
Μετωπικοί Σταθμοί Διοδίων
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση, για λόγους εξοικείωσης των χρηστών με τα διόδια, κατά την περίοδο κατασκευής θα εγκατασταθούν Μετωπικοί Σταθμοί Διοδίων (ΜΣΔ), στα τμήματα Γεωργιούπολη-Ατσιπόπουλο, Φόδελε-Ληνοπεράματα, Σούδα-Βάμος/Βρύσες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αυτοί οι σταθμοί προβλέπεται να καταργηθούν με την ολοκλήρωση του έργου και την πλήρη λειτουργία του αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος.
«Οι προβληματισμοί όσον αφορά στην τοποθέτηση διοδίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι ένα θέμα. Δηλαδή θα διερχόμαστε ένα δρόμο που δεν έχει πλήρως κατασκευαστεί, αλλά θα πληρώνουμε διόδια», σχολίασε σχετικά με τους προσωρινούς μετωπικούς σταθμούς ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Ταβερναράκης.
Ένα από τα πολλά “ανοιχτά” ζητήματα είναι η ελεύθερη διέλευση μίας ώρας για τις αστικές μετακινήσεις που προβλέπει η σύμβαση, με τον κ. Γιώργο Ταβερναράκη να αναφέρει ότι το επίμαχο ζήτημα προκαλεί ερωτηματικά.
«Για τις αστικές μετακινήσεις - όπως αναφέρονται στη σύμβαση - επισημαίνει ότι η “ελεύθερη διέλευση” που θα καταβάλλεται από το κράτος δεν μπορεί να επαναληφθεί εντός μίας ώρας. Αυτό είναι κάτι που - αν μη τι άλλο - μας... ξενίζει», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Άφαντο το τούνελ στο Κακό Όρος
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το τούνελ στο Κακό Όρος είναι άφαντο στις 318 σελίδες του επίσημου κειμένου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί προφορική δέσμευση, όπως επίσης καμία αναφορά δε γίνεται για τον κόμβο του σημερινού αεροδρομίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Ταβερναράκη.
«Δεν αναφέρεται το τούνελ στο Κακό Όρος, το οποίο είχε ανακοινωθεί για τη βελτίωση του σημείου όπου υπάρχει στένεμα», λέει ο πρόεδρος, που πρόσθεσε ότι «ο κόμβος του σημερινού αεροδρομίου δεν αναφέρεται. Άρα αν μπεις στην Αλικαρνασσό από εκεί, μάλλον θα πρέπει να πληρώνεις. Δεν ξέρουμε, πάντως αυτός ο κόμβος λείπει».
Το βλέμμα όλων των εμπλεκομένων είναι στραμμένο στις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής, όπου αναμένεται πολλά ερωτήματα να απαντηθούν. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κρήτης επαναλαμβάνει τη στήριξή της στους εμπλεκόμενους φορείς, που ζητούν ένα ΒΟΑΚ ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Κρητικών.
«Η Περιφέρεια ζητούσε, ζητεί και θα ζητεί να έχει λόγο σε ό,τι αφορά τον ΒΟΑΚ. Δεν μπορεί αυτά τα θέματα να είναι “μυστικά” ή να γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Η Περιφέρεια είναι δίπλα στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, αλλά και σε κάθε άλλο φορέα Αυτοδιοίκησης που θέλει να έχει γνώμη και άποψη σε ό,τι αφορά αυτό το πολύ βασικό έργο του νησιού μας. Φυσικά συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες, επιδιώκοντας διαφάνεια, συμμετοχή, γνώση και σύμπραξη σε αυτό το πολύ μεγάλο έργο», λέει χαρακτηριστικά και προς πάσα κατεύθυνση ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Νίκος Σκουλάς.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι τοπικοί φορείς αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, για να θέσουν σε κεντρικό επίπεδο τις παραλείψεις και τα κενά της επίμαχης σύμβασης.