Ο Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής - Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μιλάει στον 98.4 και εξηγεί αναλυτικά τα καίρια σημεία προσοχής αλλά και τα βασικά συμπεράσματα, μετά τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ νωρίς το πρωί, βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, σε εστιακό βάθος 60 χλμ, στον υποθαλάσσιο χώρο, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής.
Ο σεισμός σημειώθηκε στη τάφρο βόρεια της Κρήτης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ο κύριος σεισμός και μεμονωμένο γεγονός, που με μετασεισμούς κατά προσέγγιση το πιθανότερο μέχρι 4 βαθμούς Ρίχτερ, θα βρεθεί σε αποδρομή – κάτι σαν το "ήλθε, είδε και απήλθε…".
Ασπίδα για την Κρήτη, είπε, ήταν το μεγάλο εστιακό βάθος στη θάλασσα και ταυτόχρονα μια τρόπον τινά προειδοποίηση για τις προτεραιότητες στην ασφάλεια κτηρίων και κατασκευών πάνω στο νησί, αφού σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, το μείζον είναι η πολεοδομική και κατασκευαστική ασφάλεια.