Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί στους Δήμους της Κρήτης το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με το οικονομικό βάρος να έχει μεταφερθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των τοπικών αρχών. Το πρόβλημα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Συμεών Κουπελόγλου, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Όπως επισημαίνεται, μέχρι στιγμής, οι Δήμοι δεν έχουν λάβει την κρατική χρηματοδότηση για το έτος 2024, γεγονός που δημιουργεί τεράστια πίεση στα δημοτικά ταμεία, ειδικά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των λουομένων στις παραλίες.
Νομικά κενά και αυξημένος κίνδυνος για αιρετούς
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει σοβαρά κενά, αφού δεν διασφαλίζεται ούτε η διαδικασία αποζημίωσης των Δήμων, ούτε η επαρκής στήριξή τους, ενώ παραμένει ασαφές το τι απαιτείται σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Παρά την υπερβολική οικονομική και διοικητική επιβάρυνση, τα περιστατικά πνιγμών στις ελληνικές ακτές δεν έχουν περιοριστεί ουσιαστικά.
Την ίδια ώρα, οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση των απαιτούμενων ναυαγοσωστικών υποδομών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πρόστιμα, ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις οι αιρετοί χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Τα αιτήματα των Δήμων
Οι τοπικές αρχές της Κρήτης ζητούν:
Πλήρη (100%) κάλυψη της δαπάνης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη,
Αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου,
Δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού είτε με συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών κάθε Δήμου.
Η ερώτηση του Συμεών Κουπελόγλου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Κουπελόγλου Συμεών, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρίες των Δήμων της Κρήτης για το κόστος της
ναυαγοσωστικής κάλυψης που επωμίζονται»
Κύριε Υπουργέ,
Θύελλα αντιδράσεων από τους Δήμους της Κρήτης έχει εγείρει το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης εν όψει και της νέας θερινής περιόδου, αφού δεν έχουν έως αυτή τη στιγμή εισπράξει την κρατική αποζημίωση για το 2024. Οι Δήμοι διαμαρτύρονται, καθώς επιβαρύνονται υπερβολικά με το οικονομικό βάρος της και το κανονιστικό πλαίσιο εμφανίζει νομικά κενά, αφού από τη μία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαδικασία πληρωμής τους και από την άλλη παρά τις υπερβολές που σημειώνονται σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται και τις υποδομές που προβλέπονται σε αυτό, δε φαίνεται να μειώνονται σημαντικά οι πνιγμοί στις ελληνικές ακτές.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που θέτουν είναι η αδυναμία τους να εξασφαλίσουν έγκαιρα το σύνολο των ναυαγοσωστικών δομών με συνέπεια να λαμβάνουν διοικητικά πρόστιμα ή να οδηγούνται σε ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις αιρετοί, χωρίς ουσιαστική δική τους υπαιτιότητα.
Οι Δήμοι της Κρήτης ζητούν την 100% κάλυψη της ναυαγοσωστικής δαπάνης, την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου και τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου με εξειδικευμένες γνώσεις ναυαγοσωστικής για την κάλυψη των εν δυνάμει αναγκών του κάθε Δήμου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα ως άνω αιτήματα των Δήμων της Κρήτης σχετικά με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη ναυαγοσωστική κάλυψη και τα οικονομικά και πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτό με την παρούσα μορφή του;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ».