Η “καρδιά” των Κυκλάδων έχει πληγεί από τους σεισμούς που “θερίζουν” την περιοχή, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχει μπει σε εντονότατη εγρήγορση και μέσα σε όλα αυτά οι επιστήμονες υπολογίζουν πως το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει μήνες.
Ακολουθώντας το βήμα των προληπτικών μέτρων στα νησιά της Σαντορίνης, της Αμοργού, της Ίου και της Ανάφης, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την περίοδο τα επιχειρησιακά σχέδια “Σώστρατος” και “Περσέας” και η Πολιτεία έχει οργανώσει διάφορες δράσεις για να διαβεβαιωθεί ότι τα νοσοκομεία ολόκληρης της επικράτειας είναι έτοιμα για κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου έχει προγραμματιστεί αύριο άλλη μία άσκηση εκκένωσης για την περίπτωση σεισμού. Η ετοιμότητα των υγειονομικών δομών απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έκτακτα περιστατικά είναι πλέον στο επίκεντρο, ενώ τέτοιου είδους ασκήσεις εκπαίδευσης θεωρούνται απαραίτητες για τη θωράκιση του Συστήματος Υγείας.
Η σημασία της άσκησης “Πασιφάη”
Ήδη την περασμένη Δευτέρα το πρωί το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο πραγματοποίησε την άσκηση “Πασιφάη”, όπως προβλέπεται στα εν λόγω σχέδια. Υπό την επίβλεψη του ΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ και της 7ης Υ.ΠΕ., οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου προσομοίωσαν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση σεισμικής δόνησης ή και πυρκαγιάς, ενώ στον χώρο του νοσοκομείου βρέθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. για να βοηθήσουν.
►Διαβάστε επίσης: Άσκηση μερικής εκκένωσης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου – Σενάρια σεισμού και πυρκαγιάς (vid)
Αυτές οι προετοιμασίες θεωρούνται μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής εκκένωσης του νοσοκομείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Βέβαια, ίσως το πιο σημαντικό είναι πώς θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους οι νοσοκομειακές δομές, η Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της Αστυνομίας και το ΕΚΑΒ, ώστε να διαχειριστούν το εκάστοτε φυσικό φαινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μείνουν ασφαλείς οι ασθενείς, αλλά ταυτόχρονα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο της άσκησης “Πασιφάη”, οι συμμετέχοντες ακολουθούν ειδικά πρωτόκολλα για να απομακρύνουν τους “ασθενείς” και το προσωπικό σε ασφαλή απόσταση από το νοσοκομείο. Παράλληλα, προβλέπεται η ενεργοποίηση των σχετικών σχεδίων, η εκπαίδευση στη λήψη άμεσων αποφάσεων και η ψύχραιμη διαχείριση της όποιας κρίσης.
Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι η μόνη έκτακτη ανάγκη
Καθώς οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επικείμενη άσκηση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης φέρνει στο φως μία ακόμη πιο έκτακτη ανάγκη, που πλήττει τα ίδια τα θεμέλια του ΠΑΓΝΗ. Οι σεισμικές δονήσεις δε φαίνεται να έχουν “ταρακουνήσει” αρκετά το ΕΣΥ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προϋπήρχαν. Οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού, οι ατελείωτες βάρδιες και οι τρομακτικές συνθήκες εργασίας έχουν ήδη ενταθεί με τα νέα δεδομένα.

Όλο το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βρύσαλη, έχει υπερβεί κάθε φυσικό όριο για να φέρει αυτήν την άσκηση εις πέρας. Αυτό που τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου για την κατάσταση είναι πως «τα επιχειρησιακά σχέδια δεν μπορούν ουσιαστικά να βελτιώσουν την ικανότητα απόκρισης του νοσοκομείου σε επείγουσες καταστάσεις, αν δεν πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις». Ενημερώνει πως, εκτός από το γενικότερο πρόβλημα, στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν κάποια εμπόδια που θα έκαναν μία πραγματική εκκένωση πολύ δύσκολο εγχείρημα. Η άσκηση φαίνεται πως, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί μια ατελείωτη λίστα αναπάντητων ερωτημάτων: «Πώς θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εφεδρείες σε προσωπικό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν πάνω από 500 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου παραμένουν κενές; Υπάρχει άραγε η “δεξαμενή” προσωπικού για την περίπτωση εσωτερικής ή εξωτερικής καταστροφής;», όπως παραθέτει ο κ. Βρύσαλης.

Ο ίδιος εξήγησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ότι οι εργαζόμενοι που υπάρχουν ολωσδιόλου είναι επαρκείς για τον τεράστιο αριθμό ασθενών. Υπάρχουν δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια και ένας μεταφορέας, που θα κληθεί να μετακινήσει 40 έως και 60 ασθενείς, ένας μεταφορέας που πρέπει να εξυπηρετήσει 8 διαφορετικές κλινικές.

«Αυτό το σχέδιο δεν μπορεί καν να εξασφαλίσει ότι θα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τους προκαθορισμένους κανόνες, αφού εναλλάσσονται από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από δομή σε δομή», τόνισε.

«Δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής»
«Για ποιο σχέδιο εκκένωσης μπορεί να γίνει λόγος, όταν αρκετές έξοδοι κινδύνου είναι κλειστές τα απογεύματα και τις νύχτες, όταν για κάποιους μήνες πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μοναδική είσοδος/έξοδος του νοσοκομείου ήταν η κεντρική;», διερωτάται ο κ. Βρύσαλης.
Πράγματι, αυτό που αναφέρει ο κ. Βρύσαλης είναι έντονο φαινόμενο στους χώρους του ΠΑΓΝΗ. Από τον χώρο των γραφείων, όπου οι πόρτες πολλές φορές “μπλοκάρονται” με τα διάφορα πράγματα που κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι το υπόγειο, όπου, λόγω έλλειψης χώρου, η ασφαλής έξοδος εμποδίζεται από δεκάδες κουτιά γεμάτα προμήθειες, οι καθαροί χώροι διέλευσης είναι ελάχιστοι στο νοσοκομείο. Επίσης, η εξωτερική πόρτα δίπλα στο κυλικείο του νοσοκομείου είναι αλυσοδεμένη, εμποδίζοντας άλλη μία έξοδο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.
Καταληκτικά, ο κ. Βρύσαλης είπε: «Ακόμη κι αν προσαρμοστεί από το κάθε νοσοκομείο “με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες” του, θα αποδειχθεί κενό γράμμα, αν δε συνοδεύεται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κάλυψη των χρόνιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά».