Εξαντλείται η υπομονή των αγροτών της Κρήτης και εφόσον δεν λάβουν απαντήσεις στα αιτήματα τους έως το τέλος του μήνα, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Το προηγούμενο συντονιστικό που επισκέφτηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα δεν πήρε τις απαντήσεις που περίμενε, παρότι τα μέλη εξέθεσαν τα αιτήματα τους.
Διαβάστε επίσης ⇒ «Βράζουν» οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης: Τελεσίγραφο σε Τσιάρα – Έτοιμοι για Παγκρήτιο ξεσηκωμό (vid)
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτρόφων Ηρακλείου, κ. Μανώλη Καρκαβάτσο, τα μπλόκα των τρακτέρ είναι μονόδρομος αν και εφόσον η προγραμματισμένη επίσκεψή τους με τον υπουργό δεν δώσει τις απαντήσεις που αναμένει ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος να ακούσει.
Άλυτα ζητήματα
Αναφερόμενος, στα διαχρονικά προβλήματα του πρωτογενούς παράγοντα, ο κ. Καρκαβάτσος έθεσε μια σειρά από άλυτα ζητήματα που χρήζουν επιτακτική λύση, τα οποία πιο συγκεκριμένα είναι το κόστος παραγωγής, οι εγγυημένες τιμές, οι μειωμένες επιδοτήσεις και το μεταφορικό ισοδύναμο.
Ωστόσο, τα μέλη του Παγκρήτιου Συντονιστικού έστειλαν ηχηρό μήνυμα τις προηγούμενες ημέρες προς το υπουργείο, αφού το μόνο που περιμένουν είναι την υπουργική απόφαση του Κώστα Τσιάρα στο τέλος του μήνα, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Τριανταφυλλάκη να ξεκαθαρίζει πως «πλέον δεν έχουμε χρόνο. Ο πρωτογενής παράγοντας αιμορραγεί κάθε μέρα, οι λύσεις μας έχουν τελειώσει και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο θα πράξουμε αναλόγως στους δρόμους, καθώς είναι μονόδρομος σε περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει την συνηθισμένη απραγία».
Επομένως, όλα δείχνουν πως οι μηχανές των αγροτοκτηνοτρόφων είναι ήδη αναμμένες και έτοιμες να ξεχυθούν στους δρόμους, αφού τα προβλήματα παραγωγής αυξάνονται, την ίδια ώρα που η λύση αποτελεί ακόμα μυστήριο, με την τελευταία ελπίδα των αγροτών και των κτηνοτρόφων να είναι η υπουργική απόφαση τέλος του Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός και το επιτελείο του φαίνεται να διατηρεί μια στάση αδιαφορίας, η οποία δείχνει πως οριακά δεν θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή παράγοντα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Βενιεράκης.
«Μας διώχνουν από τις περιουσίες μας και μας ωθούν προς την καταστροφή» επισήμαναν οι αγροτοκτηνοτρόφοι λέγοντας πως το κόστος παραγωγής, οι τιμές προϊόντων, το ενεργειακό πρόβλημα και η κλιματική αλλαγή ήδη έχουν δημιουργήσει απελπιστική βάση, μέσα στην οποία ασφυκτιούν όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης.
Παρ’ ολ’ αυτά, όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι το “κερασάκι της τούρτας”, όπως τόνισε ο κ. Καρκαβάτσος, ενώ συνέχισε πως η πηγή του προβλήματος είναι οι υποδομές, καθώς αυτές είναι που βγάζουν εκτός παραγωγής τους αγροκτηνοτρόφους.
«Τα προϊόντα του νησιού θα έπρεπε να είναι Π.Ο.Π.», λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ρεθύμνου
Ειδικότερα, το γάλα αλλά και συνολικότερα τα προϊόντα του νησιού θα έπρεπε να είναι Π.Ο.Π, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν την πραγματική τους αξίας, όπως εξήγησε ο κ. Βενιεράκης. «Αυτή η κατάσταση πλήττει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, αφού από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων κερδοσκοπούν μόνο οι μεσολαβητές», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει έλεγχος στα καρτέλ, ενώ ταυτόχρονα ελληνοποιούντα προϊόντα “μαϊμού”, χαμηλότερης ποιότητας με μειωμένες τιμές, με αποτέλεσμα ο πρωτογενής τομές να μην είναι βιώσιμος. Την ίδια ώρα, που το υπουργείο όπως τόνισαν δεν δείχνει να ανταποκρίνεται σε μια ανακοστολόγηση των προϊόντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γάλα που η τιμή του στα ράφια καλπάζει. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως ο πρωτογενής τομέας απειλείται, με τους νέους να φεύγουν από τα χωριά τους, τους παραγωγούς να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και τους αγροτοκτηνοτρόφους να αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η υφιστάμενη κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τους παραγωγούς, καθότι και οι καταναλωτές είναι μάρτυρες των αυξημένων τιμών, ενώ ταυτόχρονα η απειλή του κλάδου παραγωγής συνυφαίνεται και την μειωμένη διάθεση τοπικών προϊόντων».
Επομένως, όλα τα μέλη του Παγκρήτιου Συντονιστικού υπερτόνισαν πως η παρουσία του κόσμου στα συλλαλητήρια είναι αναγκαία, καθώς διαφορετικά η μοίρα του πρωτογενούς τομέα είναι προδιαγεγραμμένη, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιεράκης.