Πολέντας τροχαίο

Σταύρος Πολέντας: «Να μπει τέλος στην τραγωδία των τροχαίων» - Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό που "χάθηκε" στον δρόμο

Κρήτη
Σταύρος Πολέντας: «Να μπει τέλος στην τραγωδία των τροχαίων» - Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό που "χάθηκε" στον δρόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής Θυμάτων Τροχαίων ζητά να μπει τέλος στο χάλι των ελληνικών δρόμων

Πριν μερικές μέρες, ο Σταύρος Πολέντας απηύθυνε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή για την κατάσταση στους δρόμους και την τραγωδία των τροχαίων, ωστόσο, καθώς φαίνεται... χάθηκε η επιστολή στον δρόμο για το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος” καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τέλος στα όσα συμβαίνουν στους δρόμους. 

«Είναι καιρός να δούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων στον τόπο μας. Δεν αξίζουμε σαν τόπος να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραφε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωνε τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου των Χανίων, τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως και τις προτάσεις του συνόλου των φορέων και της Πολιτείας, που “αραχνιάζουν” στα συρτάρια των υπουργείων. 

Πολέντας
Ο κ. Σταύρος Πολέντας

«Δεν ξέρουν σε ποιο τομέα-γραφείο ανατέθηκε η επεξεργασία της. Το επιτελικό κράτος μάλλον δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των τραγωδιών στους δρόμους», επισημαίνει. 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος” ζητά, επίσης, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να του απαντήσει γιατί έμειναν στα αζήτητα τα drones που ο ίδιος δώρισε στην Αστυνομία για την καταγραφή των τροχαίων, καθώς οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα, αλλά και να αποτυπώσουν σωστά ένα τροχαίο. 

Αλγεινή εντύπωση κατά τον ίδιο προκαλεί, τέλος, και η άρνηση της Πολιτείας να εντάξει το μάθημα της οδικής ασφάλειας-κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία στο ωριαίο πρόγραμμά τους, επενδύοντας στη γνώση για τους μελλοντικούς οδηγούς. 

Το κείμενο της επιστολής 

Η επιστολή του κ. Σταύρου Πολέντα έχει ως εξής: 

«Κύριε πρωθυπουργέ, καταρχάς επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και κάθε δυνατή παραπέρα επιτυχία στο βεβαιωμένα δύσκολο έργο σας. 

Με θλίψη κι απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ο τόπος σας, ο τόπος μας, η Κρήτη μας και τα Χανιά μας, δηλαδή το σπίτι μας είναι η χειρότερη περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς οδικής ασφάλειας... 

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, το μήνυμα αυτό περί της υπάρχουσας επικινδυνότητας στην οδική ασφάλεια και του ακατάλληλου και επικίνδυνου υπάρχοντος οδικού δικτύου ενδεχομένως να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για επίσκεψη στον τόπο μας, στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, των ενδιαφερομένων να μας επισκεφτούν, με όποιες εξ αυτού συνέπειες θα αντιμετωπίσουμε. 

Το ερώτημα, κύριε πρωθυπουργέ, είναι γιατί; Πού φταίξαμε εμείς οι απλοί πολίτες; Τι λάθος κάναμε και πρέπει να ζούμε στην πιο επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας και να σας καταθέσουμε προτάσεις, σκέψεις και ιδέες για τη σφαιρική αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι κατά την ταπεινή μας άποψη δεν πρέπει να λάβατε ποτέ γνώση των σχετικών μας εγγράφων (email). 

Δε θεωρούμε σκόπιμο, αν και είναι αναγκαίο, να σας γνωρίσουμε τον τρόπο και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, ώστε ο Σύλλογός μας να μην έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει στο ΥΠτΠ και στις Υπηρεσίες του εγγραφές αναφορές. 

Να σας θυμίσουμε ότι την 01η/09/2017 στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε γενομένη προς τούτο σύσκεψη για την οδική ασφάλεια, μας πείσατε ότι το σοβαρό θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων, της αρωγής και αλληλεγγύης στις οικογένειες των τροχαίων θυμάτων και στα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων μαζί με το υπάρχον απαράδεκτο οδικό δίκτυο, θα είναι στην πρώτη προτεραιότητά σας ως αυριανή κυβέρνηση. Σας πιστέψαμε, σας στηρίξαμε και περιμέναμε να γίνει πράξη το ενδιαφέρον σας αυτό.

Όμως, κύριε πρωθυπουργέ, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μάς δημιουργούν πλήρη απογοήτευση και την αίσθηση ότι μας ξεχάσατε.

τρ

Με δεδομένα την εκτίμηση και τον σεβασμό μας στο πρόσωπό σας, επιτρέψτε μας να σας αναφέρουμε τις παρακάτω σοβαρές διαπιστώσεις που αφορούν:

* Το οδικό μας δίκτυο 

Τα Χανιά μας, ως ευλογημένος τόπος, έχει φανταστικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως Ελαφονήσι, Σούγια, Μπάλος, Παλαιόχωρα, Σφακιά, Ομαλός και πλείστοι ακόμα απίθανοι έως μοναδικοί προορισμοί, όμως από τους παραπάνω προορισμούς πόσοι διαθέτουν ασφαλές και ευχάριστο οδικό, όπως για παράδειγμα είναι το οδικό δίκτυο από Ρέθυμνο προς Πλακιά ή αυτό του Ηρακλείου, που βλέπουμε με ικανοποίηση ότι έχουν εφαρμόσει στον ΒΟΑΚ τους ΑΚΟΜΑ και μέτρα για ηχοπροστασία και πόσοι από τους προορισμούς στον νομό μας διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα στους χρήστες του οδικού αυτού δικτύου να δημιουργούνται προβληματισμοί για το αν θα γυρίσουν σώοι και αβλαβείς. 

Είναι σκόπιμο να δούμε το ιστορικό χωριό Αρχάνες (γνωστό και ως “μικρό Παρίσι”), ιδιαίτερη πατρίδα γνωστού αυτοδιοικητικού, και ας βρούμε στην ιδιαίτερη πατρίδα και σπίτι τριών πρωθυπουργών τόσο ωραίο και προσεγμένο από κάθε πλευρά μέρος. Εκ του οποίου συνάγεται η απορία: Γιατί άραγε τα Χανιά μας ξεχάστηκαν και μείνανε στάσιμα και πίσω; 

Μερικά από τα πιο επικίνδυνα τμήματα με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα του ΒΟΑΚ Χανίων είναι αυτά: Από Βαμβακόπουλο, Κολυμπάρι, Κίσσαμο, ένα τμήμα του ΒΟΑΚ, που αντί για πλαστικά κολονάκια που υπάρχει πρόβλεψη να τοποθετηθούν, έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει πραγματοποιηθεί σχετική μερική διαπλάτυνση στην ήδη υπάρχουσα απαλλοτριωμένη και ανεκμετάλλευτη περιοχή, τόση ώστε να τοποθετηθεί στο κέντρο του οδοστρώματος τσιμεντένιο ή μεταλλικό διαχωριστικό ασφαλείας. Ας ληφθεί υπόψη ότι στο τμήμα του ΒΟΑΚ από Βαμβακόπουλο μέχρι τον κόμβο της Σούδας, που διαθέτει στο κέντρο τσιμεντένιο διαχωριστικό ασφαλείας, την τελευταία δεκαετία δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο τροχαίο. 

«Να θυμηθούμε ότι ο ΒΟΑΚ ή Αυτοκινητόδρομος Α90 (Ε75 από Χανιά μέχρι Άγ. Νικόλαο και Α65 από Χανιά μέχρι Κίσσαμο), που ξεκίνησε το 1968, ολοκληρώθηκε το 1970 και αναβαθμίστηκε το 1990, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος, χωρίς βασικές υποδομές»

Το τμήμα του ΒΟΑΚ Χανίων από τον κόμβο Ναυστάθμου μέχρι τον κόμβο προς Βρύσες έχει τόση αυξημένη επικινδυνότητα, ώστε να μας οδηγεί στην ταχεία λήψη αποφάσεων για ουσιαστικές και σύντομες παρεμβάσεις. 

Να θυμηθούμε ότι ο ΒΟΑΚ ή αυτοκινητόδρομος Α90 (Ε75 από Χανιά μέχρι Άγ. Νικόλαο και Α65 από Χανιά μέχρι Κίσσαμο), που ξεκίνησε το 1968, ολοκληρώθηκε το 1970 και αναβαθμίστηκε το 1990, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος χωρίς βασικές υποδομές.

τρ

Από τα 310 χιλιόμετρα, ΜΟΝΟ τα 41 αφορούν κλειστό οδικό δίκτυο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, πλατους 22 μέτρων και στηθαίο στη μέση. Από τα υπόλοιπα 269 χιλιόμετρα, τα 215 είναι με ένα ρεύμα ανά κατεύθυνση, πλάτους 12 μέτρων, και τα υπόλοιπα 54 χιλιόμετρα έχουν πλάτος 8 μέτρων. Κατά συνέπεια, στο ερώτημα αν πράγματι ο δρόμος αυτός είναι τόσο επικίνδυνος, η απάντηση είναι ξεκάθαρη και απόλυτη: ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ. 

* Τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, και αστυνόμευση 

Το 2024 στην Κρήτη σημειώθηκαν 68 τροχαία θανατηφόρα, από τα οποία τα 20 στον ΒΟΑΚ, με τα Χανιά μας να κρατούν την πρωτιά με 8 νεκρούς στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χανίων, που είναι 80 χιλιόμετρα περίπου μήκους. Ο αριθμός των θανατηφόρων αυτών τροχαίων αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα. Ο παραπάνω αριθμός των τροχαίων θανάτων δεν είναι ακριβής, διότι δεν έχουν υπολογιστεί και όσοι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Για την αστυνόμευση, έλεγχο και βεβαίωση παραβάσεων για την απόσταση των 310 χιλιομέτρων του ΒΟΑΚ έχουν διατεθεί περί τους 86 αστυνομικούς ως μόνιμη δύναμη, εκ των οποίων οι 17 στον Σταθμό ΒΟΑΚ Χανίων, οι 21 στη Διοίκηση του ΒΟΑΚ στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στον Σταθμό ΒΟΑΚ Ηρακλείου περίπου 33 και στον Σταθμό Λασιθίου περί τους 15. Αποτέλεσμα της ως άνω ελλιπούς και προβληματικής επάνδρωσης των Υπηρεσιών έχει καταστεί αδύνατη έως προβληματική η άσκηση των καθηκόντων τους, καθότι φθάνουν στο έσχατο σημείο να έχουν στην κάθε βάρδια ένα περιπολικό με πλήρωμα ένα ή το πολύ δύο αστυνομικούς. 
Θεωρούμε σκόπιμο να πληροφορηθείτε: 

Πόσοι αστυνομικοί του ΒΟΑΚ έχουν υποστεί ειδική εκπαίδευση, ώστε να είναι σε θέση να ανακτούν τα δεδομένα από ψηφιακούς ταχογράφους σχετικά με την ταχύτητα και τις ώρες οδήγησης φορτηγών και λεωφορείων; 

τρ

Εκτός από τα γνωστά σε όλους μας λευκά οχήματα μάρκας Octavia, πόσα διατίθενται πλέον, όπως επί εποχής αρχηγού Καραμαλάκη με τον γνωστό τρόπο του leasing; 

Πόσα από τα σταθερά radar του BOAK είναι σε λειτουργία;

Τα δύο drones που σε ειδική τελετή δωρίσαμε την 23η/04/2020 στην ΓΠΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ για τη σωστή και αδιάβλητη αποτύπωση των τροχαίων τα χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί ή τα έχουμε ακόμα στα συρτάρια, αδιαφορώντας για τη σωστή, αδιάβλητη και ακριβή αποτύπωση του κάθε τροχαίου; 

Για τη σωστή κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των Αστυνομικών Υπηρεσιών του ΒΟΑΚ, το Αρχηγείο ενέκρινε την απόσπαση στον ΒΟΑΚ δεκάδων αστυνομικών, τους οποίους τώρα για αγνώστους λόγους δε βλέπουμε. 

Με επίσημη ανακοίνωση πληροφορηθήκαμε ότι το Αρχηγείο Αστυνομίας εξασφάλισε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την προμήθεια drones, προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση στον ΒΟΑΚ και να βεβαιώνονται τυχόν παραβάσεις, επειδή όμως η υλοποίηση αυτής της ανακοίνωσης και ενημέρωσης δεν υλοποιήθηκε, το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι έγιναν άραγε τα χρήματα και γιατί και πάλι η Κρήτη αγνοήθηκε; 

* Στάσεις του ΚΤΕΛ 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ τα ΚΤΕΛ πραγματοποιούν στάσεις για αποβιβάσεις και επιβιβάσεις επιβατών σε 111 σημεία, για τα οποία δεν υπάρχει σχετική υποδομή και άδεια, με κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων από παρασύρεις των επιβατών από οχήματα, που ενώ τηρούν τη νόμιμη ταχύτητα (δρόμου ταχείας κυκλοφορίας), αντιμετωπίζουν την επικίνδυνη ξαφνική και απρόσμενη κάθετη κίνηση πεζών. 

Το ΚΤΕΛ, προκειμένου να αποφύγουμε νέο τραγικό δυστύχημα, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να δημιουργήσει με δικά του έξοδα νόμιμες στάσεις, που θα έχουν τις προδιαγραφές των τύπων εσοχών και στάσεων, όπως αυτές προβλέπονται (σε σχετική απόφαση του υπουργείου Μεταφορών ΟΙΚ.Β -54871/4060/17-09-2003) με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς εισόδου και εξόδου, φωτισμού, χώρου επιβίβασης και αποβίβασης, προστατευτικής νησίδας και ασφαλούς χώρου αναμονής για τους επιβάτες των λεωφορείων. 

Το ΚΤΕΛ όμως έθετε ως προϋπόθεση η αρμόδια κρατική Υπηρεσία να υποδείκνυε και να ενέκρινε τα σημεία αυτά, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, καταδεικνύοντας έτσι το ουσιαστικό ή μη ενδιαφέρον των υπευθύνων. Ο Σύλλογός μας την ύπαρξη και συνεχή χρήση αυτών των 111 περίπου παράνομων στάσεων έχει αναφέρει με σχετικά του έγγραφα τόσο στον τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κύριο Ρακιντζή, όσο και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Ντεγιάκο. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλοι εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε πάψει να βλέπουμε τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν στους δρόμους τις φορητές συσκευές εντοπισμού ταχύτητας, με αποτέλεσμα, γνωρίζοντας την αδυναμία αυτή, να κινούμαστε με μη προβλεπόμενες ταχύτητες, με τα μέχρι σήμερα θλιβερά αποτελέσματα. 

Κύριε πρωθυπουργέ, η πρωτόγνωρη αύξηση των τροχαίων στον τόπο μας, τόσο στον αστικό ιστό (που έχουμε σχεδόν καθημερινά τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα) όσο και στον ΒΟΑΚ, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός, ούτε μπορούμε να καταλογίσουμε την αποκλειστική ευθύνη ΜΟΝΟ στις “κούπες”, αλλά ως εκτιμούμε έχουν άμεση σχέση και συνάφεια και με τις δράσεις και την παρουσία της Αστυνομίας στον τόπο μας. Ζητήστε να πληροφορηθείτε πόσες και τι ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ δράσεις πραγματοποιούσαμε με τη σύμπραξη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροχαίων και την ευαισθητοποίηση των νέων μας, και τώρα τι κάνουμε; 
Αφήσαμε το “πλοίο” μας να... πέσει στα βράχια και τώρα που βουλιάζει αρκούμαστε να μετράμε τους νεκρούς και τραυματίες-θύματα στον βωμό της ασφάλτου. 

Μήπως, κύριε πρωθυπουργέ, είναι καιρός να δούμε την προσωπική σας παρέμβαση για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων στον τόπο μας; Δεν αξίζουμε σαν τόπος να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 

Επιτρέψτε μας να σας προτείνουμε να στηρίξετε το έργο του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του υπευθύνου του ΒΟΑΚ και του αστυνομικού διευθυντή Χανίων, με την ελπίδα ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα πάψουμε να είμαστε η πιο επικίνδυνη περιοχή από πλευράς οδικής ασφάλειας στην Ε.Ε. 

Με εκτίμηση,

Σταύρος Πολέντας, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος”». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News