Λύση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος των Δήμων επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Ενέργειας με το πρόγραμμα “Απόλλων”, το οποίο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα ωφελήσει 13 Περιφέρειες και οι 332 Δήμους - μεταξύ αυτών και της Κρήτης - για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.
Το εν λόγω ενεργειακό πρόγραμμα αναλύθηκε διεξοδικά από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, που επισκέφτηκε χθες το Ηράκλειο. Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε ότι το νησί μας παρουσιάζει μεγάλο ενεργειακό ενδιαφέρον.
«Η Κρήτη παρουσιάζει ένα ψηλότατο ενεργειακό ενδιαφέρον με πολύ μεγάλη εθνική και τοπική σημασία. Εδώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται μια σειρά από μεγαλεπήβολα και πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις», είπε συγκεκριμένα η κ. Σδούκου.
Όπως επισήμανε η υφυπουργός, στόχος του προγράμματος είναι «να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε τα στοιχεία που χρειάζονται, με σκοπό το υπουργείο να προκηρύξει μέσα στο 2025 τον διαγωνισμό για ένα έργο ΑΠΕ, το οποίο ουσιαστικά θα ανήκει στους ΟΤΑ, προκειμένου να βοηθήσουμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Ζητούμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το όφελος της κοινωνίας μέσα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, καθώς θα ελαφρύνει τους πολίτες μειώνοντας τα αυξημένα κόστη ενέργειας.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους φορείς, τους Δήμους της Κρήτης και το αρμόδιο υπουργείο, θέλει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού “Απόλλων”, με γνώμονα το όφελος των πολιτών της Κρήτης», τόνισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τόνισε ότι «το πρόγραμμα, με χρήση ΑΠΕ, επιχειρεί να ανακουφίσει μελλοντικά όλους αυτούς τους φορείς, κατ’ επέκταση και την κοινωνία, από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Μια έκπτωση που μπορεί να φτάσει στο 40-50%. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Στην παρουσίαση του προγράμματος, που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, έδωσαν το “παρών” δήμαρχοι από κάθε γωνιά του νησιού, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά. Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις, διότι, όπως επισημάνθηκε από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, το πρόγραμμα “Απόλλων” επί της ουσίας ορίζει τους Δήμους ως... καταναλωτές. Οι Δήμοι, από την πλευρά τους, ζητούν να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως καταναλωτές ενέργειας, αλλά να τους δοθεί ενεργειακός χώρος για να παράγουν τη δική τους ενέργεια.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την αντίδρασή του, με αιχμή τους όρους του προγράμματος, λέγοντας ότι οι Δήμοι στερούνται το χαρακτηριστικό του αυτοπαραγωγού, το οποίο εκχωρείται μονάχα σε ιδιώτες.
«Οι ιδιώτες κατασκευάζουν, οι ιδιώτες διαχειρίζονται και διαθέτουν την ενέργεια, έχοντας μάλιστα δεσμευμένο υπέρ αυτών και το σύνολο του ενεργειακού χώρου. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να εξηγηθεί. Πρέπει να εξηγηθεί για ποιο λόγο όλος ο ενεργειακός χώρος εκχωρείται σε ιδιώτες και στη συνέχεια ένα μέρος του μπορεί να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να παραγάγουν οι ίδιοι», είπε συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην υφυπουργό Ενέργειας.
Τι λένε οι δήμαρχοι
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.
«Είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Είμαστε εδώ για να μάθουμε τους όρους με τους οποίους κληθήκαμε να συμμετάσχουμε πριν από καιρό. Όλοι εδώ οι Δήμοι έχουμε υποβάλει το αίτημά μας να συμπεριληφθούμε στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Κρήτης. Το κάναμε, πήραμε αποφάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια και ήρθαμε σήμερα εδώ ως μαθητούδια να μάθουμε το τι τελικά κληθήκαμε», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επιχειρείται να βρεθούν τρόποι για φθηνότερη ενέργεια, όμως ζητούμενο είναι αυτό να γίνει χωρίς να στραφούμε σε ιδιώτες.
Το νέο ενεργειακό πρόγραμμα ανέλυσε χθες διεξοδικά η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, από το Ηράκλειο
«Είναι θετικό ότι υπάρχει μια διάθεση να έχουμε φθηνότερη ενέργεια για τους Δήμους και ειδικά για τις ΔΕΥΑΗ, που είναι πολύ ενεργοβόρες Επιχειρήσεις. Όμως, ότι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά χωρίς να χρειαζόμαστε τους μεγάλους παρόχους είναι ένα δεδομένο που πρέπει να το επεξεργαστούμε», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Ζητούμενο είναι η ενεργειακή δημοκρατία για τον δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη.
«Το ζητούμενο από τους Δήμους είναι, για λογαριασμό των τοπικών κοινωνιών, να κάνουν πράξη την ενεργειακή δημοκρατία, να μπορέσουν δηλαδή και αυτό που ο Θεός έδωσε απλόχερα στην Κρήτη να το αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη αλλά και για να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά», δήλωσε.
Παράλληλα, είναι πιθανό μέσα στο 2025 να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη για το φυσικό αέριο. Η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου χθες από το Ηράκλειο χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στη χώρα μας.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι αναμένουμε μέσα στο 2025 να λάβει ο επενδυτής το κοινοπρακτικό σχήμα της Hellenic Energy και της ExxonMobil και την τελική τους επενδυτική απόφαση, η οποία συνεπάγεται την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης», επισήμανε η ίδια.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ ΤV: