Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή. Σε κάθε άκρη του πλανήτη ο κόσμος έχει ενωθεί για να φωτίσει τις ζωές εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, να αναδείξει τον αγώνα τους και να τον τιμήσει. Σύμφωνα με ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος συνεχίζει να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον τομέα της Υγείας, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 20 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου κάθε χρόνο.
Η παγκόσμια εκστρατεία για τον καρκίνο
Η 4η Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αφού καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). Η Ένωση δημιουργήθηκε το 1933 για να ενισχύσει τα προγράμματα πρόληψης, να προωθήσει καλύτερες μεθόδους θεραπείας και να εξασφαλίσει για όλους ίση πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα. Το 2025 φέρνει την αλλαγή στην παγκόσμια καμπάνια, που ανανεώθηκε για μία ακόμη 3ετία. Το θέμα που ανακοινώθηκε για την περίοδο 2025-2027 ονομάζεται “United by Unique”, στα Ελληνικά “Ενωμένοι από τη διαφορετικότητά μας”. Με αυτήν την πρωτοβουλία η UICC τοποθετεί τις εμπειρίες των ανθρώπων στο επίκεντρο της συζήτησης και θέτει ως προτεραιότητά της τη φροντίδα και τη στήριξη των πασχόντων.
Μέσα από αυτή τη θεματική, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2025 επιδιώκει «να εμπνεύσει την παγκόσμια δράση και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση για τη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου μέσω της κατανόησης, της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UICC.
Η συμβολή της Ελλάδας
Για να “βάλει το λιθαράκι” της στη διεθνή προσπάθεια, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) αυτές τις μέρες διεξάγει το 9ο ετήσιο συνέδριό της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Από χθες, μέλη όλων των σχετικών σωματείων, των ενώσεων και των συλλόγων ανά την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να αναδείξουν τα σημαντικότερα θέματα που πλήττουν τους καρκινοπαθείς, τις πολιτικές στον χώρο της Υγείας και γενικότερα τις εξελίξεις που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας.
Επιπλέον, εκεί παρουσιάστηκε και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο “Προφίλ χωρών για τον καρκίνο: Ελλάδα 2025”, που είναι μέρος του Πλάνου Αντιμετώπισης του Καρκίνου της Ε.Ε. Σε αυτήν αναδεικνύονται εξαιρετικά δεδομένα για τις “τάσεις” του καρκίνου στη χώρα μας. Κάποια σημεία που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον είναι τα εξής: Πρώτον, στην Ελλάδα μέσα στον χρόνο εμφανίζονται περίπου 529 καινούργιες διαγνώσεις ανά 100.000 πολίτες, που είναι κατά πολύ λιγότερες από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.
Η Κρήτη βρίσκεται στη 2η θέση, αμέσως μετά την Αττική, στην κατάταξη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με 46,4 ογκολόγους ανά 1.000.000 ανθρώπους, δηλαδή 29 ογκολόγους για όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού
Δεύτερον, το ποσοστό θνησιμότητας είναι πιο υψηλό από τον μ.ό. της Ευρώπης για τους άνδρες, όμως για τις γυναίκες είναι χαμηλότερο, όμως γενικότερα το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό βέβαια μπορεί να προκαλείται από τη “λιτή” κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας, που όπως δείχνει η έκθεση έχει φτάσει στο 8,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 10,4%. Μία ανακουφιστική ανάσα φέρνουν τα στατιστικά για τους Κρητικούς: παρά την τεράστια υποστελέχωση του ΕΣΥ, το νησί έχει πληθώρα κλινικών ογκολόγων. Η Κρήτη βρίσκεται στη 2η θέση αμέσως μετά την Αττική, στην κατάταξη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με 46,4 ογκολόγους ανά 1.000.000 ανθρώπους, δηλαδή 29 ογκολόγους για όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.
Το έργο συνεχίζεται και στην Κρήτη
Στο συνέδριο συμμετέχουν από την Κρήτη μέλη του “Ευ Ζω με τον Καρκίνο”, όπως ενημέρωσε τη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Ασθενών που πάσχουν από τη Νεοπλασματική Νόσο κ. Αντιγόνη Αγγελάκη. Ο Σύλλογος δεν πήρε μόνο μέρος στο συνέδριο, δρα καθημερινά για να στηρίζει τους καρκινοπαθείς του Ηρακλείου και ολόκληρου του νησιού.
«Η 4η Φεβρουαρίου είναι μια μέρα που αφυπνίζει τον κόσμο και ενισχύει τις προσπάθειές μας, αλλά ο αγώνας μας δε γίνεται μέσα σε μία μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αγγελάκη στη δήλωσή της.
«Δεν μπορεί να σταματήσουν οι προσπάθειες που κάνουμε. Επιδιώκουμε να επιλύσουμε τα χρόνια προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς, εντός και εκτός των νοσοκομείων», πρόσθεσε.
Για εκείνους που δε γνωρίζουν, ο Σύλλογος “Ευ Ζω με τον Καρκίνο” είναι εκεί για να στηρίζει τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους με ψυχολογική, συμβουλευτική ακόμη και σωματική βοήθεια που προσφέρει μέσα από τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιεί στην πόλη.
Επίσης, προσφέρει άπλετη ενημέρωση στους ίδιους τους καρκινοπαθείς για την ασθένειά τους και στους φροντιστές τους.
«Είκοσι ένα χρόνια τώρα, κοντεύουμε τα 22, οι εθελοντές μας είναι εκεί για οποιονδήποτε μας ζητήσει βοήθεια, οπουδήποτε κι αν είναι», είπε η κ. Αγγελάκη.
Έχουν εξοπλίσει τις Ογκολογικές Κλινικές του Βενιζελείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (ΠΑΓΝΗ) με αυτά που κρίνουν απαραίτητα για τους ασθενείς, έχουν ακόμη εξοπλίσει και τον Ξενώνα “Σταύρος Νιάρχος”, που στεγάζεται στο ΠΑΓΝΗ, με τηλεοράσεις, ψυγεία και ψύκτες νερού, που είναι ανοικτά για τους φιλοξενούμενους.
Η κ. Αγγελάκη έδωσε και το μήνυμά της για την ημέρα αυτή: «Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη πάντα σώζει. Όταν φτάσει κάποιος στη θεραπεία, πρέπει να είναι εξατομικευμένη σε εκείνον και να εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτή η μέρα μάς θυμίζει ότι ο καρκίνος είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και πως επ’ ουδενί δεν είναι ντροπή να ζητά στήριξη, κατανόηση και βοήθεια ο καρκινοπαθής, ακόμη κι όταν θεωρείται “αποθεραπευμένος”».