Το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να βάλει “φρένο” στην ανεξέλεγκτη πώληση καπνικών προϊόντων και αλκοόλ σε ανήλικους παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, όπως έχει άλλωστε από καιρό εξαγγελθεί, νέες αυστηρότερες ποινές για όσους πωλούν ή προωθούν αλκοόλ σε ανηλίκους, ενώ προβλέπει καθολική απαγόρευση σε ανήλικους προϊόντων καπνού κάθε φύσης που καπνίζονται, θερμαίνονται ή ατμίζονται κι επίσης αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
►Διαβάστε επίσης: Πέντε αλλαγές που βάζουν φρένο στην πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους - Τι θα γίνει με τα προϊόντα καπνού
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος του νομοσχεδίου είναι «η θωράκιση των νέων μας από το αλκοόλ και τον καπνό, τα οινοπνευματώδη ποτά. Ναι, έχει και το υπουργείο Παιδείας έναν λόγο, τουλάχιστον ως προς την εκπαίδευση των μαθητών. Ο σκοπός μας είναι εδώ να είμαστε σίγουροι ότι τα οινοπνευματώδη ποτά θα πωλούνται μόνο με επίδειξη ταυτότητας, όπως γίνεται και στο εξωτερικό».
Όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή:
* Η χορήγηση αλκοόλ σε ανηλίκους αναβαθμίζεται σε πλημμέλημα από διοικητική παράβαση.
* Είναι ρητή η υποχρέωση του πωλητή να προχωρά στην πιστοποίηση της ηλικίας του πελάτη με την επίδειξη ταυτότητας όχι μόνον στους χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης και διασκέδασης, αλλά και στα περίπτερα και mini/super markets.
* Οι παραβάτες απειλούνται με αυστηρές ποινές - ποινικές και διοικητικές - από την πρώτη παράβαση και σφράγισμα του καταστήματος, ακόμη και οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.
* Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης, ενώ διοργανώσεις ιδιωτικές που γίνονται σε αυτά αναγγέλλονται υποχρεωτικά στις αστυνομικές Αρχές.
* Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει κύριο ελεγκτικό ρόλο, ενώ συνεπικουρείται από τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Αυστηρά πρόστιμα
«Υπεύθυνος θα είναι ο πωλητής, είτε ασκεί εμπόριο είτε σερβίρει σε κάποιο κέντρο εστίασης, και οι ποινές θα είναι αυστηρές. Αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που το απαιτούν και οι εποχές. Δε νομίζω ότι είναι απλά μία, θα έλεγα, ακόμα νομοθετική παρέμβαση, αλλά ένα σημαντικό αίτημα των καιρών που μας έρχεται από την κοινωνία. Όπως αναδείξαμε τα ζητήματα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο, έτσι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία χρήζει νομοθετικής αλλά και ουσιαστικής παρέμβασης από πλευράς Πολιτείας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά την πώληση προϊόντων καπνού, το νομοσχέδιο προβλέπει καθολική απαγόρευση σε ανήλικους προϊόντων καπνού κάθε φύσης που καπνίζονται, θερμαίνονται ή ατμίζονται. Μάλιστα, η απαγόρευση πώλησης ισχύει και για τα προϊόντα με νικοτίνη σε κάθε μορφή. Και γι’ αυτά τα προϊόντα θα ισχύουν οι προβλέψεις περί της ταυτοποίησης της ηλικίας του πελάτη από τον πωλητή, ενώ τίθενται επίσης αυστηρές προδιαγραφές των σημείων πώλησης κάθε είδους καπνικών προϊόντων για τον έλεγχο πρόσβασης ανηλίκων. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δημιουργείται νέα ειδική μονάδα στον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των νέων καπνικών και συναφών προϊόντων.
Θεωρούν εύκολη την πρόσβαση στις ουσίες
Η κατανάλωση - με ολέθρια για την υγεία των ανηλίκων αποτελέσματα - είναι ένα καταγεγραμμένο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που αποτελεί μείζον για την ελληνική κοινωνία πρόβλημα. Πέραν των δεκάδων περιστατικών με νοσηλείες ανηλίκων στα νοσοκομεία μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που καταγράφονται καθημερινά μελέτες που έχουν γίνει αποτυπώνουν τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανηλίκων που ελλοχεύει η κατανάλωση αλκοόλ, με τη χώρα μας να βρίσκεται πολύ ψηλά στις σχετικές λίστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), τα αλκοολούχα ποτά θεωρείται ότι είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε σύγκριση με άλλες ουσίες, με σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων σε έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός να δηλώνει ότι τους είναι εύκολο να προμηθευτούν ένα αλκοολούχο ποτό αν ήθελαν. Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περισσότερο από 90%. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερα από 300 περιστατικά μέθης παιδιών από 13-16 ετών φτάνουν κάθε χρόνο μόνο στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας (“Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”).