εικόνα_Viber_2025-01-29_12-14-10-460.jpg.jpg

Δύο προτάσεις για να σωθεί το λάδι: Πώς τις "υποδέχτηκε" ο υπουργός Κώστας Τσιάρας - Τι είπε για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς

Κρήτη
Δύο προτάσεις για να σωθεί το λάδι: Πώς τις "υποδέχτηκε" ο υπουργός Κώστας Τσιάρας - Τι είπε για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης σε συνάντηση με τον Τσιάρα έθεσε τα ζητήματα που τον απασχολούν και ο Μ. Χιλετζάκης έκανε δύο σωτήριες προτάσεις

H υιοθέτηση δύο προτάσεων του Μύρωνα Χιλετζάκη, που εφόσον υλοποιηθούν θα δώσουν σημαντική ώθηση στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, ήταν το σημείο που ξεχώρισε από τη συνάντηση των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα. 

Δεκατρείς ημέρες μετά το παγκρήτιο συλλαλητήριο, οι παραγωγοί έφεραν τα αιτήματά τους στο γραφείο του υπουργού. Όπως πληροφόρησε τη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, «κύριο θέμα ήταν η κλιματική αλλαγή και όλες οι συνέπειές της για τους Κρητικούς παραγωγούς. Ακολούθησε το πρόβλημα του κόστους παραγωγής και ανοίχτηκε μεγάλη συζήτηση για το εργατικό δυναμικό της γης». 

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη που έχουν οι καλλιεργητές για έμπρακτη στήριξη και οικονομική χρηματοδότηση. Ένα ακόμη αίτημα είναι να γίνει μία αναθεώρηση στον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων). 

«Οι αγρότες της Κρήτης πληρώνουν πολλές ασφαλιστικές εισφορές, που δε συνάδουν με τις καλύψεις που τους δίνει ο ΕΛΓΑ ως αντάλλαγμα. Ο οργανισμός χρειάζεται άμεση μεταρρύθμιση για να καλύπτει σωστά τις ανάγκες των αγροτών», είπε ο κ. Τζεδάκης. 
Στο στόχαστρο της συζήτησης μπήκε και το ενεργειακό κόστος: «Ειδικά αυτό το θέμα πρέπει να γίνει προτεραιότητα του υπουργείου και να επιλυθεί άμεσα, γιατί είμαστε νησιώτικος τόπος και οι αγρότες πέφτουν θύματα των ενεργειακών ανατιμήσεων». 

Δύο νέες προτάσεις του Μύρωνα Χιλετζάκη έγιναν ευμενώς δεκτές από τον ΥΠΑΑΤ Κώστα Τσιάρα

Βεβαίως το μεγαλύτερο κομμάτι στο οποίο αδικούνται οι Κρητικοί αγρότες, όπως είπε ο κ. Τζεδάκης, «είναι η υποτίμηση των προϊόντων μας. Δε γίνεται να μην υπάρχουν σωστοί έλεγχοι». 

Το πρόβλημα αυτό έχει παρατηρηθεί σε προϊόντα όπως το γάλα, που δεν αποτιμάται ισάξια και μέχρι τώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ΠΟΠ προϊόντα, όπως τη φέτα για παράδειγμα. Όλα τα αιτήματα τέθηκαν επί τάπητος και αυτό που περιμένουν τώρα οι παραγωγοί είναι να εγκριθούν. 

Σημαντικές προτάσεις για ελαιοπαραγωγούς 

Ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρων Χιλετζάκης κατέθεσε δύο προτάσεις στον υπουργό για τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιοπαραγωγούς και ο κ. Τσιάρας τις έκανε δεκτές, αναθέτοντας μάλιστα στους γραμματείς του υπουργείου να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους. 

«Εμείς έχουμε αιτήματα που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τα “κόκκινα” δάνεια στον πρωτογενή τομέα και τον τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ», σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης, που πρότεινε δύο λύσεις. 

Η πρώτη είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα επιδοτήσεων για τους αγρότες που έχουν επηρεαστεί από τη λειψυδρία, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κλαδέματος ανανέωσης. Όπως γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, το κλάδεμα ανανέωσης είναι μια θεραπεία για τα εξαντλημένα δέντρα, που απαιτεί αυστηρό και βαρύ κλάδεμα στα γυμνά κλαδιά του δέντρου για να δημιουργηθεί νέα βλάστηση.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, η παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά, και εδώ έρχεται η πρόταση του κ. Χιλετζάκη, που πρότεινε στο υπουργείο την ένταξη του κλαδέματος στα Οικολογικά Σχήματα, καθώς υπάρχουν σαφείς θετικές οικολογικές επιπτώσεις: από τη μια τα δέντρα δε θα έχουν ανάγκη από πότισμα και λίπανση, από την άλλη μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού ουσιαστικά θα παραμένουν μόνο οι κορμοί και μερικά βασικά κλαδιά. Είναι μια φιλοπεριβαλλοντική δράση και ως τέτοια μπορεί να επιδοτηθεί, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό εισόδημα (σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο της ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης) στους παραγωγούς.

Μάλιστα, ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται για να επανέλθουν πλήρως τα δέντρα, η επιδότηση μπορεί να χορηγείται για 3-6 χρόνια. Ακόμη πιο αποδοτική μπορεί να είναι εφόσον συνδυαστεί και με την καλλιέργεια ψυχανθών στα ελαιόφυτα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δε θα είναι παραγωγικά. 

Με τον τρόπο αυτό σώζεται σε αυτήν την περίοδο ξηρασίας ο ταλαιπωρημένος ελαιώνας της Κρήτης, όπως μας είπε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ο υπουργός υποδέχτηκε με ενθουσιασμό αυτήν την πρόταση. 

Δεύτερη πρόταση του προέδρου Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ είναι η δημιουργία μίας νέας αγρονομικής περιφέρειας, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ελαιόδεντρα. Αυτή τη στιγμή τα ελαιόδεντρα υπάγονται στα δεντρώδη, όμως μπορεί να υλοποιηθεί ο διαχωρισμός των ελαιόδεντρων σε μια δική τους περιφέρεια, ελιάς και ελαιολάδου. Ο κ. Χιλετζάκης θεωρεί ότι, καθώς το ελαιόλαδο πλέον είναι το νέο μας εθνικό προϊόν και η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή λαδιού ευρωπαϊκά, μπορεί να πρωτοπορήσει στον τομέα αυτό και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παραγωγών, οι αξιοπρεπώς υψηλές σταθερές τιμές και τελικά το εισόδημα που αφορά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες Κρητικούς. 

Όλες οι επιδοτήσεις για το νησί ήταν 240 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική αξία του ελαιολάδου είναι στα 670 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγάλη δυναμική. Εφόσον λοιπόν ο ελαιώνας παράγει, μπορεί να δημιουργεί ένα εισόδημα κατ’ ελάχιστον 625 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 27 ευρώ που είναι η επιδότηση. Όπως μας είπε ο κ. Χιλετζάκης, «πρότεινα να ονομαστεί Αγρονομική Περιφέρεια “Ελαιολάδου και Ελιάς” και θεωρώ σωστό άνθρωπο για να την οργανώσει τον κ. Γιώργο Στρατάκο, γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ. Είναι χρόνια γεωπόνος και έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα στο θέμα της ελιάς». 

Κτηνοτρόφοι 

Παρότι οι αγρότες είδαν αποτελέσματα στη συζήτηση με τον υπουργό, ένας τομέας που μένει στο... περίμενε είναι οι κτηνοτρόφοι.

Όταν το φλέγον θέμα της ευλογιάς μπήκε στη συζήτηση, το κλίμα άλλαξε και υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Ο άνθρωπος που έφερε στο φως το μείζον αυτό πρόβλημα ήταν ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, ο οποίος μοιράστηκε με τη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr τις σκέψεις του για τη συζήτηση. 

Όταν το φλέγον θέμα της ευλογιάς μπήκε στη συζήτηση, το κλίμα άλλαξε και υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους

«Θα δούμε τι θα κάνουμε μας απάντησαν. Δε συζητήθηκε τίποτα ουσιαστικό και έγινε ξεκάθαρο ότι, αν δεν κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι, δε θα γίνει καμία αλλαγή», είπε ο κ. Παπαδάκης. Όντως, όπως θα δείτε παρακάτω, στις δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας δεν κάνει καμία αναφορά στην πανώλη, που έχει ανησυχήσει εξαιρετικά τους κτηνοτρόφους. Ένα πράγμα που θα βοηθήσει βέβαια και ήταν αίτημα των επαγγελματιών του τομέα είναι μία νέα χορήγηση ενίσχυσης μέσω του προγράμματος “de minimis” για τις ζωοτροφές. 

Μελισσοκόμοι και αλιείς 

Φωνή των μελισσοκόμων έγινε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Κουδουμαλιωτάκης, ο οποίος μας μίλησε για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα: «Ζητήσαμε παράταση του παλαιού προγράμματος βιολογικών, χωρίς να αλλάξουν οι όροι που ισχύουν τώρα. Επίσης, αναζητούμε την άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος βιολογικών με μεγαλύτερα κονδύλια για τη στήριξη των μελισσοκόμων. Ο κ. Τσιάρας μάς είπε πως γίνεται δεκτό το αίτημα για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, όμως για τα υπόλοιπα αναμένουμε». 

Τους αλιείς του νησιού εκπροσώπησε ο κ. Τζεδάκης, στη θέση του προέδρου αλιέων νομού Ηρακλείου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, που δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση. Παρ’ όλα αυτά έδωσε το “παρών” με μία επιστολή, όπου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι αλιείς είναι ο πιο αδικημένος κλάδος». Αυτή τη σκέψη τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης που έθεσε το θέμα του «αποδεκατισμού» του αλιευτικού τομέα στη συνάντηση: «Για να μην υπάρχει χάσμα γενεών, θέσαμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του προγράμματος επιδοτήσεων για νέους αλιείς. Πρέπει να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα, γιατί η αλιεία παραμένει ένα πολλά υποσχόμενο επάγγελμα στην Κρήτη». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι πρέπει να προστατευτούν τα ελληνικά νερά, που πλήττονται εδώ και καιρό από ξένα εισβολικά είδη. 

Η αποτίμηση του υπουργού

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης δημοσίευσε και ο υπουργός τα συμπεράσματά του. 

«Η Κρήτη, όπως είπε, «είναι στην προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλιμακώσουμε συγκεκριμένες κεντρικές επιλογές, ούτως ώστε να στηρίξουμε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκεί. Είναι η απόδειξη πως με διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News