Πρόβατα
Φωτ. αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Επείγουσα ανάγκη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και τη στήριξη των κτηνοτρόφων»

Κρήτη
Λαϊκή Συσπείρωση: «Επείγουσα ανάγκη μέτρων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και τη στήριξη των κτηνοτρόφων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεπαρκείς αποζημιώσεις και κρατική αδιαφορία όπως καταγγέλλουν

Η πρόσφατη εμφάνιση κρούσματος ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου φέρνει στην επιφάνεια τη σοβαρή έλλειψη μέτρων προστασίας για την κτηνοτροφία, σύμφωνα με τους περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, ενώ οι εργαζόμενοι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα στον κλάδο συνεχώς εντείνονται λόγω:

  • Υψηλού κόστους παραγωγής.
  • Χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τους.
  • Έλλειψης προστασίας από ζωονόσους και των συνεπειών της καραντίνας.
  • Ανεπαρκών αποζημιώσεων, που δεν καλύπτουν τις απώλειες του εισοδήματός τους.

Ανεπαρκείς αποζημιώσεις και κρατική αδιαφορία όπως καταγγέλλουν

Οι αποζημιώσεις που δίνονται στους πληγέντες κτηνοτρόφους, όπως καταγγέλλεται, δεν καλύπτουν το 100% του κόστους αντικατάστασης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ούτε αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι δηλώσεις περί «ατομικής ευθύνης» από κρατικούς αξιωματούχους προκαλούν την οργή των κτηνοτρόφων, που βλέπουν τις ευθύνες της κυβέρνησης να αποσιωπώνται.

Αιτήματα των περιφερειακών συμβούλων

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης καλούν την περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στις εξής ενέργειες:

  1. Άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των ζωονόσων, όπως έλεγχοι στις εισαγωγές και απολυμάνσεις βυτίων.
  2. Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
  3. Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και καθυστερήσεις.
  4. Ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων, με παροχή ζωοτροφών και υποστήριξη για την αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
  5. Δημιουργία δημόσιων υποδομών αποκατάστασης για τον έλεγχο των ζωονόσων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστική δράση, καθώς η αδράνεια της κυβέρνησης και της περιφέρειας υπονομεύει τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών, όπως τονίζουν.

Αναλυτικά η επερώτηση: «Να παρθούν, εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, μέτρα για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και την προστασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,                                                                                

Η εμφάνιση κρουσμάτων ζωονόσων, με το πρόσφατο κρούσμα -ευτυχώς μοναδικό- ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ΠΕ Ηρακλείου, είναι συνέπεια της ανυπαρξίας ουσιαστικών κρατικών μέτρων προστασίας, με επιπτώσεις που πληρώνουν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι,  τα λαϊκά στρώματα, και οι εργαζόμενοι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, που με φιλότιμο και υπερεργασία προσπαθούν να καλύψουν την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους του νησιού, οι οποίοι πλήττονται απ’ όλα τα προβλήματα που κυριολεκτικά διαλύουν τον τομέα της κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως  είναι το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, οι ζημιές και το χαμένο εισόδημα, η μη προστασία της κτηνοτροφίας από τις ζωονόσους , η καραντίνα κ.λπ. και ήδη δυσκολεύονται να μείνουν στην παραγωγή.

Οι ίδιοι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καταγγέλλουν ότι οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι»  μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας,  όπως καταγγέλλουν και  την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τις ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης για στελέχωσή τους,  που έμειναν …υποσχέσεις.

Η έξαρση των ζωονόσων είναι συνέπεια της πολιτικής, με τις οδηγίες της ΕΕ,  που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση και την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά και σταθερά όλες οι κυβερνήσεις. 

Είναι συνέπεια των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικού κεφαλαίου, αλλά και άλλων εμπορευμάτων, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών, με βάση την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων χτυπούν τάχα φιλικά  τις πλάτες των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, την ίδια ώρα που στρώνουν το έδαφος,  εφαρμόζοντας τις Οδηγίες της ΚΑΠ,  για το ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων, σε όφελος μια χούφτας μεγαλεμπόρων και των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Προκλητικές είναι και οι δηλώσεις του  αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, που κινούνται στη λογική της «ατομικής ευθύνης» για την πρόληψη και προστασία από ασθένειες. Έτσι, το κράτος (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) προσπαθεί να διαγράψει τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πληγέντων. Παράλληλα, αποδεικνύεται η επιλεκτική ανεπάρκειά του για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων,  σε αντίθεση με τη σβελτάδα που επιδεικνύει και την ικανότητά του να υπερασπίζεται τα κέρδη του κεφαλαίου και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης, μιλώντας για «πόλεμο με την πανώλη που κερδήθηκε», αποσιωπά τις συνέπειες που πλήρωσαν οι κτηνοτρόφοι με το χαμένο εισόδημά τους, αφού το ποσό των αποζημιώσεων, που κι αυτές δίνονται μόνο κάτω από την πίεση της μεγάλης όξυνσης του προβλήματος και των διεκδικήσεων των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, ούτε καλύπτει  στο 100% το κόστος αντικατάστασης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου ούτε αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα του κτηνοτρόφου μέχρι αυτός να ανασυστήσει την παραγωγή του.  

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :

  • Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ή θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή, ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα, χωρίς καμία καθυστέρηση,  για τον έλεγχο της νόσου,  
  • Την πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Έλεγχο των ζωονόσων (πχ έλεγχος στις εισαγωγές, έλεγχος και παρακολούθηση των απολυμάνσεων βυτίων, δωρεάν απολυμαντικά στους κτηνοτρόφους, έλεγχος στην παραγωγή, προμήθεια και διακίνηση των ζωοτροφών κλπ),
  • Να αποζημιωθούν άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, οι κτηνοτρόφοι στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση που να αναπληρώνει το χαμένο τους εισόδημα. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η αντικατάσταση του κτηνοτροφικού τους κεφαλαίου και η παροχή ζωοτροφών για το χρονικό διάστημα της καραντίνας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

Μαρινάκης Αλέκος- Βρύσαλης Δημήτρης - Μανουσάκης Νίκος».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News