thumbnail_IMG_0826.jpg

«To Αλπακά και ο Αστροδόντης»: Ένα παιδικό βιβλίο για την αποδοχή του εαυτού

Κρήτη
«To Αλπακά και ο Αστροδόντης»: Ένα παιδικό βιβλίο για την αποδοχή του εαυτού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Το Αλπακά και ο Αστροδόντης” είναι ένα παιδικό βιβλίο για τη συμφιλίωση με την ατέλεια, την αποδοχή του εαυτού και την ελευθερία του πνεύματος, που δεν καλουπώνεται από κοινωνικές επιταγές. 

Πίσω από τις σελίδες του δεν κρύβεται η πένα κάποιου συγγραφέα, αλλά ενός χειρουργού οδοντιάτρου από το Ηράκλειο, ο οποίος διοχέτευσε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του στο χαρτί κατά την πρωτόγνωρη περίοδο του lockdown.

Μια ευχάριστη συζήτηση με τον Λευτέρη Σταυρακάκη DDS, MSc χειρουργό οδοντίατρο για την παιδική φαντασία και το κυνήγι των κίβδηλων προτύπων. 

thumbnail_IMG_5108
Ο Λευτέρης Σταυρακάκης

Ακολουθεί η συνέντευξη στο Neakriti.gr: 

* Γιατί επιλέξατε να γράψετε (συγκεκριμένα) παιδικό βιβλίο; 

«Δεν είναι μονάχα ότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια που αγαπούσαν όλοι τα βιβλία, αλλά και η διάθεση που είχα από παιδί να παρατηρώ τον κόσμο. Αυτός ο συνδυασμός με ώθησε στο να γράφω ιστορίες. Αγαπώ το παιδικό βιβλίο γιατί στηρίζεται στη φαντασία, την οποία θεωρώ σημαντική. “Το Αλπακά και ο Αστροδόντης” γράφτηκε την περίοδο του lockdown και δεν είχα πρόθεση να εκδοθεί. Έγινε λίγο τυχαία». 

* Τα περισσότερα παιδικά βιβλία έχουν να διδάξουν κάτι. Εσείς αφηγείστε μια ιστορία για το θάρρος, την ελευθερία και την αποδοχή της ατέλειας. Πόσο εύκολα ή δύσκολα αφομοιώνουν τα παιδιά σήμερα τέτοιες έννοιες; 

«Αισιοδοξώ ο μικρός αναγνώστης να μπορέσει να φανταστεί τον εαυτό του στη θέση του αλπακά. Αυτό αρκεί. Έστω και ένα παιδί να επηρεαστεί από την ιστορία του βιβλίου, η προσπάθειά μου πέτυχε». 

* Το Αλπακά επιλέγει να μην ισιώσει το δοντάκι του, κόντρα σε μια εποχή που, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ακόμη και οι έφηβοι έχουν... morning και night routine. Η εικόνα - δυστυχώς - έχει κυρίαρχη θέση παντού. Τα “πρότυπα” ομορφιάς επηρεάζουν έντονα παιδιά και εφήβους σε μια φάση της ζωής τους που προσπαθούν να βρουν πού ανήκουν... 

«Πίσω από την επιλογή της αποδοχής της ατέλειας είναι η ανάληψη της ευθύνης. Το αλπακά αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής του. Δεν είναι επιλογή η απομόνωση. Ούτε η προσκόλληση στα “πρότυπα”. Αυτή η ευθύνη είναι και το ουσιαστικό νόημα της ελευθερίας». 

* Ωστόσο, η μανία της εποχής, που “κατατρέχει” πρωτίστως τους ενήλικες, αυτό το αέναο και πλασματικό “κυνήγι” της τέλειας εμφάνισης ανάλογα με το τι επιβάλλεται ως “όμορφο”, αντανακλάται και στο ιατρείο σας; Στους πελάτες σας; 

«Αυτό υπήρχε ανέκαθεν. Στις μέρες μας γίνεται πιο έντονο λόγω της ταχύτητας που μεταφέρονται οι πληροφορίες. Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο όγκος της πληροφορίας αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και καθοδήγηση από τους επιστήμονες». 

* Οι υπηρεσίες Υγείας ιδίως σε ό,τι αφορά το χαμόγελο τείνουν να γίνουν καταναλωτική ανάγκη; Πώς μπορεί ο γιατρός (εν προκειμένω ο οδοντίατρος) να διατηρήσει την ισορροπία; 

«Άραγε πού γίνεται η συνάντηση της Αισθητικής με την Επιστήμη; Πέρα από τον αντικειμενικό σκοπό της ικανοποίησης μιας άμεσης λειτουργικής ανάγκης, καλούμαστε να καλύψουμε την επιθυμία για ένα ωραίο χαμόγελο, ακολουθώντας αυστηρά επιστημονικά πρωτόκολλα. Εμείς οι οδοντίατροι καλύπτουμε ανάγκες ζωτικής σημασίας». 

* Ας επιστρέψουμε αμιγώς στα του βιβλίου, το οποίο συνοδεύεται από μια υπέροχη εικονογράφηση. Από τη διάδρασή σας με τα παιδιά, ποια είναι η αγαπημένη τους εικόνα και γιατί; Τι σας λένε; 

«Σε μια παρουσίαση που έγινε σε σχολείο, ήταν έκπληξη που στα παιδιά άρεσε η εικόνα με το αλπακά στο διάστημα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη φαντασία και τα όνειρα. Κάπως έτσι το εξηγώ». 

* Θυμάστε σημαντικά αναγνώσματα της παιδικής σας ηλικίας; Υπάρχει κάποιος συγγραφέας ο οποίος αποτελεί για εσάς έμπνευση; 

«Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία, ο κάθε συγγραφέας με επηρέασε με διαφορετικό τρόπο. Θα ξεχωρίσω τον Γάλλο Jean Cocteau, επειδή το έργο του διαπνέεται από ένα αίσθημα παιδικής αφέλειας μαζί με μια αγωνία αναζήτησης». 

thumbnail_IMG_0834.jpg

Το βιβλίο “Το Αλπακά και ο Αστροδόντης” με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκεται ήδη σε πολλές βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων της Κρήτης (χωρίς χρηματικό αντίτιμο) και η αλήθεια είναι ότι οι μικροί αναγνώστες το “αγκάλιασαν” με θέρμη.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News