Ένα απίστευτο μπάχαλο επικρατεί γύρω από την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα έκαναν “μαύρα” Χριστούγεννα, δεδομένου ότι δεν έλαβαν ούτε ευρώ, ενώ αρκετοί άλλοι αντίκρισαν μεγάλο “ψαλίδι” στα χρήματα των επιδοτήσεων, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για τη χειρότερη πληρωμή των τελευταίων ετών.
“Κερασάκι στην τούρτα” αποτελεί το γεγονός ότι χιλιάδες αγρότες θα μείνουν εκτός πληρωμής και της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία ανέρχεται στα 245 εκατομμύρια ευρώ.
«Δυστυχώς, οι παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν το 30% της βασικής ενίσχυσης και... βρίσκονται στο monitoring δε θα αντικρίσουν ούτε τα χρήματα της εξισωτικής στα βιβλιάριά τους», δήλωσε στo neakriti.gr ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρων Χιλετζάκης.
Μετά το “ναυάγιο” στις επιδοτήσεις, χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε “ομηρία”, με τον κ. Χιλετζάκη να περιγράφει το δραματικό σκηνικό λέγοντας ότι πρόκειται για 157.000 παραγωγούς, οι οποίοι έμειναν εκτός πληρωμής, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα από 365 χιλιάδες αγροτεμάχια, ενώ διάφορα προβλήματα καταγράφονται σε περίπου 4 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα, λόγω monitoring και άλλων ζητημάτων που προέκυψαν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Πάνω από 22.000 στο μηδέν
«Αρκετοί παραγωγοί... κατέβηκαν κάτω από τα 150 ευρώ και αριθμούν πάνω από 22.000 ΑΦΜ. Ακόμη, καταγράφονται πολλά προβλήματα στις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων και σε άλλα ζητήματα, τα οποία κρατάνε σε “ομηρία” δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι «ένας στους τρεις έχει σοβαρό πρόβλημα με τη μη καταβολή της επιδότησης, τέσσερις στους δέκα δεν πληρώθηκαν, ενώ εννέα στους δέκα αντίκρισαν μειωμένα τα ποσά των επιδοτήσεων».
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι το monitoring εφαρμόζεται επικαιροποιημένο και βελτιωμένο, με τους παραγωγούς ωστόσο να βρίσκονται σε απελπιστική θέση, περιμένοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε επανεξέταση των περιπτώσεων αυτών, με την ελπίδα να... δικαιωθούν.
Τραγελαφικές καταστάσεις
Την ίδια ώρα, καταγράφονται τραγελαφικές καταστάσεις ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, καθώς ο πρώτος Οργανισμός δεν πληρώνει τους αγρότες για τα επίμαχα αγροτεμάχια, τα οποία όμως θεωρούνται ως “ενεργά” από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεσμεύει χρήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές από τα βιβλιάρια των αγροτών.
«Αντικρίσαμε και το εξής τραγικό: Από τη μια να μην πληρώνονται αγροτεμάχια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω monitoring και από την άλλη τον ΕΛΓΑ να... πληρώνεται για τις ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων που βρίσκονται στο monitoring. Συγκεκριμένα, βλέπουμε να υπάρχουν αμφιβολίες για κάποια αγροτεμάχια με ελιές, αμπέλια, βοσκοτόπια κ.ά. και από την άλλη βλέπουμε ο ΕΛΓΑ να λαμβάνει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μην τα πληρώνει. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την όλη κατάσταση, με φόντο τις τραγελαφικές αυτές καταστάσεις και την ασυνεννοησία μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ.
Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι ο ΕΛΓΑ “τράβηξε” τα ασφάλιστρα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς παραγωγών που δεν πληρώθηκαν καθόλου εξαιτίας του monitoring. Αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Με φόντο το μπάχαλο και τα γενικότερα προβλήματα που προέκυψαν, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών απέστειλε πριν λίγες ημέρες e-mail σε όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, σε σχέση με τα προβλήματα πληρωμών από την εξόφληση ενισχύσεων της 20ής/02/2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο τέθηκε υπόψη του διευθυντή και υπεύθυνου ΟΣΔΕ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το νέο έτος, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα τεράστια προβλήματα της πληρωμής του Δεκεμβρίου, αλλά και οι μεγάλες αδικίες σε βάρος χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων σε επίπεδο χώρας.
«Η Περιφέρεια Κρήτης να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι φόβοι για “κουτσουρεμένες” πληρωμές επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο εξαιτίας των προβλημάτων με το σύστημα τηλεσκοπικού ελέγχου, του λεγόμενους monitoring.
Από τις αρχές Νοεμβρίου, ο Μύρων Χιλετζάκης έκρουε το “καμπανάκι” του κινδύνου με φόντο και την παρατεταμένη ξηρασία στα ελαιόδεντρα της Κρήτης, με τον ίδιο να τονίζει την ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να δοθεί ασυλία, όπως συνέβη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας “Daniel”.