Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο του Πολιτισμού, τα προβλήματα λειτουργικότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπως και με την περιοδική έκθεση «Δεσμώτες» του Φαλήρου, καθώς τους μεταφέρουν ως τρόπαιο, όπως ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης Γιώργος Χαρίτος, λέει στο Ράδιο 98.4
«Το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα ανασκάφηκε το 2016, υπό την εποπτεία της τότε προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων Στέλλας Χρυσουλάκη, που σήμερα είναι η διευθύντρια του ΑΜΗ. Και ενώ στην πραγματικότητα το εύρημα του Φαλήρου έχει συζητήσιμη αρχαιολογική/ιστορική συνάφεια με το θέμα της έκθεσης «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ», ωστόσο, οι «Δεσμώτες» μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της απόσπασης από το σύνολο στο οποίο ανήκουν, και στη διαδικασία της μεταφοράς και της έκθεσής τους σαν «τρόπαια» αναφέρει συγκεκριμένα.
«Η λαμπρότητα της εκδήλωσης και οι δηλώσεις για την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού συνολικά αλλά και η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας» επισημαίνει ο Γιώργος Χαρίτος.
Διαμαρτύρεται για την εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων και των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και καταγγέλλει: Τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που καταγράφονται σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, οι οποίες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και την ταλαιπωρία των πολιτών. Την απαξίωση του επαγγέλματος του αρχαιολόγου, ως επιστημονικού επαγγέλματος. Αντιμετωπιζόμαστε σαν μεσάζοντες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων χωρίς τη μετέπειτα μελέτη και δημοσίευσή τους, η οποία προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο. Την εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τα συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας. Την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομική και κοινωνική, με χαρακτηριστικές τις ιδιωτικές επισκέψεις των 5.000 ευρώ στην Ακρόπολη, την παραχώρηση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαπτίσεις, επιδείξεις μόδας, μουσικά events, κ.ά.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κατά τον ίδιο διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή εργασία για αρχαιολόγους, συντηρητές και φύλακες αρχαιοτήτων και εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα! Όχι προαπαιτούμενα για την εργασία εκτός από το πτυχίο τους. Κατάργηση των χρονικών περιορισμών εργασίας, κώλυμα 8μήνου, συνολική διάρκεια 60 μηνών στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας.
Ζητά ίσα δικαιώματα για όλους χωρίς διακρίσεις μεταξύ ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και μόνιμων αρχαιολόγων, καθώς είναι όλοι επιστήμονες με την ίδια ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την ίδια ευθύνη απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Ανεμπόδιστη πρόσβαση και δικαίωμα στις δημοσιεύσεις ευρημάτων που προέρχονται από τις δικές τους ανασκαφικές και εκσκαφικές επιβλέψεις καθώς η επιστημονική γνώση ανήκει σε όλους και πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε ανασκαφική εργασία. Λέει όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής τους ταυτότητας, επισημαίνει ότι το έργο του αρχαιολόγου δεν ολοκληρώνεται με την ανασκαφή και απαιτεί τον απαραίτητο χρόνο για τη σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων και ευρετηρίων ευρημάτων, ώστε το έργο αυτό να είναι επιστημονικά πλήρες και τεκμηριωμένο.
Τέλος διεκδικεί ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χρήση τους για εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.