Apati ilektroniki, apateonas

Αυξάνονται οι απάτες: Πώς εξαφανίστηκαν 3.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία και τι είναι τα «Money Mules» (vid)

Κρήτη
Αυξάνονται οι απάτες: Πώς εξαφανίστηκαν 3.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία και τι είναι τα «Money Mules» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίπτωση των «Money Mules» - Πώς δρουν οι απατεώνες και ποιους στοχεύουν

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της ΚΡΗΤΗ TV, ο πρώην αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδρυτής του CSII, Μανόλης Σφακιανάκης, αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους εξαπάτησης, οι οποίες αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Με παραδείγματα από την καθημερινότητά του, αποκάλυψε πώς δρουν οι απατεώνες, προειδοποιώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η περίπτωση των «Money Mules»

Αναφέροντας ένα πρόσφατο περιστατικό, ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε πώς ένας φίλος του, επιχειρηματίας, έπεσε θύμα απάτης και έχασε 3.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Λίγες μέρες αργότερα, ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε πως τα χρήματα επανήλθαν στον λογαριασμό του. Όμως, όπως του εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης, αυτά τα χρήματα πιθανότατα προέρχονται από δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος, γνωστές ως money mules. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν λογαριασμούς θυμάτων ως μέσο μεταφοράς για να καλύψουν τα ίχνη τους, κάτι που συχνά εν αγνοία τους καθιστά τα θύματα συνεργούς στο ξέπλυμα χρημάτων.

Η νέα μέθοδος: Οι «λογιστές» και το επίδομα ενέργειας

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, αυτή τη στιγμή οι απατεώνες επικεντρώνονται σε μια νέα τακτική που αφορά λογιστές και το επίδομα ενέργειας. Παρουσιάζονται τηλεφωνικά ως λογιστές, ζητώντας από τα υποψήφια θύματα τα στοιχεία της κάρτας τους, δήθεν για να καταθέσουν το επίδομα. Αυτή η μέθοδος έχει γίνει «το μεγαλύτερο σουξέ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τους πολίτες να πέφτουν θύματα λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνουν στους συνομιλητές τους.

Πού βρίσκουν τα στοιχεία των θυμάτων

Αποκαλύπτοντας το δίκτυο πίσω από τις απάτες, ο κ. Σφακιανάκης εξήγησε ότι οι απατεώνες έχουν πρόσβαση σε τηλεφωνικούς καταλόγους με τα στοιχεία των υποψηφίων θυμάτων. Η πηγή αυτών των καταλόγων παραμένει άγνωστη για πολλούς, αλλά αποτελεί βασικό εργαλείο για τη δράση των απατεώνων.

Μην εμπιστεύεστε πάντα – Φιλτράρετε την πληροφορία
Ο κ. Σφακιανάκης έκλεισε την τοποθέτησή του με μια σημαντική προτροπή προς όλους: «Πιστεύουμε τον καθένα και δεν φιλτράρουμε την πληροφορία που παίρνουμε. Γι’ αυτό και την πατάμε».

Η συμβουλή του είναι ξεκάθαρη: οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι, να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία και να ελέγχουν κάθε πληροφορία πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Δείτε το βίντεο:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News