ΜΙΣΘΟΣ

Η ανεργία πέφτει, οι μισθοί δεν ανεβαίνουν - Τι λένε φορείς της Κρήτης για τον νέο κατώτατο μισθό που ψηφίστηκε στη Βουλή

Κρήτη
Η ανεργία πέφτει, οι μισθοί δεν ανεβαίνουν - Τι λένε φορείς της Κρήτης για τον νέο κατώτατο μισθό που ψηφίστηκε στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιορισμένος ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτεται από κλαδικές συμβάσεις

Το παράδοξο της Ελλάδας συνεχίζεται. Από τη μια τα ευρήματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία: τους τελευταίους μήνες του 2024 το ποσοστό της ανεργίας φαίνεται να έχει πέσει κάτω από το 10%. Στην τελευταία της έρευνα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των άνεργων πολιτών συνεχίζει να μειώνεται σταθερά. 

Αυτή τη στιγμή, ο δείκτης ανεργίας της χώρας βρίσκεται στο 9,8% και είναι ξεκάθαρο ότι έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, που τα στατιστικά έδειχναν 10,8%. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. συμπεραίνει ότι μόνο 466.858 άτομα σε όλη την Ελλάδα δεν απασχολούνται, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 7% για τους άνδρες και στο 11,5% για τις γυναίκες. 

Αυτά τα επίπεδα είναι πρωτοφανή για την Ελλάδα, που έχει να δει μονοψήφιο αριθμό στο ποσοστό των ανέργων της από τη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι μισθοί παραμένουν στα... τάρταρα και η κατάσταση των μισθωτών συνεχίζει να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, αφού πασχίζουν (και συνήθως δεν τα καταφέρνουν) να τα βγάλουν πέρα απέναντι στην ακρίβεια. Το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα έχει πληγεί από τη ραγδαία άνοδο των τιμών, που δε λέει να κοπάσει. 

Οι μισθοί παραμένουν στα... τάρταρα και η κατάσταση των μισθωτών συνεχίζει να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, αφού πασχίζουν (και συνήθως δεν τα καταφέρνουν) να τα βγάλουν πέρα απέναντι στην ακρίβεια

Η αποτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανέδειξε πως 4,2 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες απασχολούνται, όμως δεν παρουσιάζει πόσοι από αυτούς “αγκομαχούν” για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Απέναντι στην ακρίβεια, ο μισθός του κάθε εργαζόμενου χάνει όλο και περισσότερο την πραγματική του αξία, όμως αυτό επιλέγει να το αγνοεί η κυβέρνηση, που πέρα από την επιδοματική της πολιτική, δε φαίνεται να έχει κάποιο πλάνο για να αυξήσει ουσιαστικά τους μισθούς των εργαζομένων. 

Δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις 

Γιατί λοιπόν μένουν παγιωμένοι οι μισθοί μέσα στη λαίλαπα της ακρίβειας; Την απορία αυτή προσπάθησε να λύσει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος έδωσε τα... φώτα του στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr γι’ αυτό το σκοτεινό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Άνοιξε τη δήλωσή του με μια διαπίστωση που αφορά ιδιαιτέρως την Κρήτη: «Δε γίνεται να μπαίνουν τόσα χρήματα στο νησί με τον τουρισμό και να μην υπάρχουν οι ανάλογοι μισθοί που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των εργαζομένων». 

Το βασικό πράγμα που προβληματίζει τον κ. Βοργιά είναι ότι εν έτει 2024 υπάρχουν πολύ λίγες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο τις επικροτεί, αλλά το 80% των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αμείβεται από αυτές. 

«Εδώ μόνο το 30% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογική σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βοργιάς διαβεβαίωσε ότι το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει να υπενθυμίζει στο υπουργείο πως οι εργαζόμενοι χρειάζονται επειγόντως στήριξη: «Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των πολλών, όχι των λίγων. Το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν αξιοπρεπώς». 

Στέλιος Βοργιάς
Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς

Δε σταματούν εκεί όμως τα αιτήματά τους: «Για να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των εργαζομένων πρέπει να υπάρχει ένας “οδικός χάρτης” με σταθερούς όρους, που θα τους καθοδηγεί και θα τους προστατεύει από αυθαίρετες πρακτικές. Όπως στην Ευρώπη, έτσι κι εδώ πρέπει να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, σε όλους τους τομείς, αν είναι εφικτό». 

Είναι και οι “απασχολήσιμοι” 

Μία νέα οπτική θα φέρει στη συζήτηση η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, κ. Δέσποινα Δοριάκη, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις αμφιβολίες που έχει γι’ αυτήν την έρευνα. 

«Σίγουρα δεν μπορώ να πω αν είναι λάθος ή αν είναι σωστή, όμως αυτό που θα τονίσω είναι ότι προσπαθεί να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα», είπε. 

Η κ. Δοριάκη υπογράμμισε στη δήλωσή της ότι σε αυτόν τον αριθμό εργαζομένων που έβγαλε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις μικτής απασχόλησης και οι «κατά παραγγελία» εργαζόμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από τους 4,2 εκατομμύρια της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν έχουν εξ ορισμού μία σταθερή θέση εργασίας. 

«Σίγουρα, για να έβγαινε ολοκληρωμένη η έρευνα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν περισσότεροι παράγοντες. Δεν αρκεί απλά το ότι “απασχολείται” κάποιος», τόνισε. 

Δέσποινα Δοριάκη: «Το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον κατώτατο μισθό έχει απώτερα πολιτικά κίνητρα» 

Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Δοριάκη, το παράδοξο φαινόμενο μείωσης των μισθών αποτελεί απόδειξη για το ότι το νέο νομοσχέδιο της Βουλής, που αφορά τον κατώτατο μισθό, έχει απώτερα πολιτικά κίνητρα. 

«Έχουμε δημόσια δηλώσει ότι εναντιωνόμαστε στο νέο νομοσχέδιο. Είναι ακόμη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισώσει τον μισθό μας με το κέρδος της οικονομίας. Αυτό μπορεί να υφίσταται μόνο σε βάρος των εργαζομένων», σημείωσε. 

Δοριάκη
Η κ. Δέσποινα Δοριάκη

Οι αποκαλύψεις της, δε, για την κατάσταση των μισθών ήταν αναμενόμενες, όμως ταυτόχρονα συγκλονίζουν. Όπως είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, «δε φταίει μόνο η ακρίβεια και ο πληθωρισμός για την κατάσταση των μισθών. Ο μισθός των εργαζομένων απαξιώνεται από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι ασφαλιστικές εισφορές για παράδειγμα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που πλήττουν το καθαρό εισόδημα κάθε εργαζόμενου». 

Και δε δίστασε να δώσει τα νούμερα που μιλούν από μόνα τους: «Υπολογίζουμε ότι οι εργαζόμενοι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον πληθωρισμό, έχουν δει 146 € μείωση στους μισθούς τους σε σύγκριση με το 2012, που ήταν στην “καρδιά” της κρίσης». 

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτή τη στιγμή, όπως πληροφορεί η κ. Δοριάκη, σε συνεργασία με άλλα 636 σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, παρέδωσαν στη Βουλή σχέδιο νόμου για τον κατώτατο μισθό. 

«Επισημαίνουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται περισσότεροι παράγοντες για να υπολογισθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ η απόφαση πρέπει να περνά και μέσα από τα σωματεία, όχι μόνο από το αρμόδιο υπουργείο και πόσω μάλλον από έναν αλγόριθμο, όπως διαμορφώνεται η διαδικασία τώρα», είπε η κ. Δοριάκη.  

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News