Περιμένουν καρτερικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, να χειρουργηθούν. Μάλιστα, υπάρχουν ασθενείς που έχουν μπει σε λίστα από το 2018, με τα περισσότερα χειρουργεία να είναι στο περίμενε πάνω από δύο χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γυναίκα που μπήκε σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης με οξεία παγκρεατίτιδα πριν δύο και πλέον χρόνια και περιμένει ακόμα να χειρουργηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή της.
Δυστυχώς, οι λίστες της... οργής των χειρουργείων διαρκώς μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα μόνο στην Κρήτη μια ολόκληρη πόλη να περιμένει να χειρουργηθεί. Η λίστα αναμονής για χειρουργεία στα νοσοκομεία της Κρήτης παραμένει υψηλή, με περισσότερα από 9.289 άτομα να περιμένουν τη σειρά τους, συμπεριλαμβανομένων και των απογευματινών χειρουργείων που ξεκίνησαν πρόσφατα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, για περιόδους αναμονής μεταξύ 4-12 μηνών, η Κρήτη έχει καταγεγραμμένα 3.515 περιστατικά.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” προχθές Δευτέρα, το ΠΑΓΝΗ είναι το νοσοκομείο που λαμβάνει και το μεγαλύτερο βάρος, μιας και διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της ζήτησης, με στόχο τη μείωση της λίστας μέσω απογευματινών επεμβάσεων. Σοβαρή είναι η επιβάρυνση και για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Με την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, για πολλούς πολίτες που περίμεναν για πολύ μεγάλο διάστημα στη λίστα αναμονής έφτασε η ώρα του χειρουργείου. Πρώτα στη λίστα ήταν αγγειοχειρουργικά περιστατικά, μάλιστα μέχρι και την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί αρκετά χειρουργεία στο ΠΑΓΝΗ, ενώ ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στο Βενιζέλειο, τα οποία αφορούν περιστατικά ΩΡΛ και Γενικής Χειρουργικής.
Μετά την εισαγωγή των απογευματινών χειρουργείων, η κατάσταση με τις λίστες αναμονής στην Κρήτη παραμένει προβληματική. Στο νησί, περίπου 3.500 ασθενείς περιμένουν για χειρουργική επέμβαση, με τους περισσότερους να έχουν αναμονή ακόμα και μέχρι ένα χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αναμονή ξεπερνά τους 12 μήνες, ειδικά για συγκεκριμένες επεμβάσεις, όπως αρθροπλαστικές και χειρουργεία καταρράκτη. Με βάση τα στοιχεία, η μεγαλύτερη λίστα καταγράφεται στην Αγγειοχειρουργικής με 754 ασθενείς και στην ΩΡΛ του ΠΑΓΝΗ, όπου αφορά 683 ασθενείς, ακολουθούν η Νευροχειρουργική με 443 και η Χειρουργική Ογκολογία με 327 ασθενείς.
Στο Βενιζέλειο, στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η ΩΡΛ με 1.395 ασθενείς και ακολουθεί η Χειρουργική με 574.
Στο Νοσοκομείο Χανίων, πρώτη στη λίστα είναι η Ορθοπαιδική με 767 ασθενείς και ακολουθεί η Γυναικολογική με 692 περιστατικά σε αναμονή.
Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στην πρώτη θέση της λίστας είναι η Χειρουργική με 172 πολίτες στη λίστα, ενώ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας είναι η Ορθοπαιδική με 120 ασθενείς.
Μόνο στο ΠΑΓΝΗ στην αναμονή βρίσκονται 4.093 ασθενείς, στο Βενιζέλειο 2.681, στο Νοσοκομείο Χανίων 2.155, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 224 και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας 136.
Η έναρξη την απογευματινών χειρουργείων έχει μειώσει κάπως την πίεση, αλλά δεν έχει εξαλείψει το πρόβλημα, σύμφωνα με τους υγειονομικούς, κυρίως λόγω του υψηλού συνολικού αριθμού ασθενών και της έλλειψης πόρων.
Τα νέα μέτρα, όπως η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, εισάγονται για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει πολύπλοκο και απαιτούνται μόνιμες λύσεις, όπως αύξηση προσωπικού και υποδομών.
Οι ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα του εκάστοτε νοσοκομείου που θα πραγματοποιεί δωρεάν χειρουργεία θα ειδοποιηθούν από τον γιατρό και συγκεκριμένα τον χειρουργό του νοσοκομείου που τους παρακολουθεί. Οι ίδιοι οι ασθενείς, λοιπόν, δε χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει να είναι στη λίστα αναμονής για χειρουργείο πάνω από τέσσερις μήνες. Βεβαίως και εδώ η έλλειψη προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία διογκώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της αναμονής. Ωστόσο, στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης υπεραμύνθηκε του θεσμού, κάνοντας λόγο για μια “ανάσα”, αλλά και μια διαδικασία που μειώνει αισθητά τη λίστα αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν.
Οι τόνοι ανέβηκαν, με κατάληξη έναν τηλεοπτικό καβγά, με τους προέδρους των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου να κατηγορούν την κυβέρνηση για δωρεάν Υγεία μόνο στα χαρτιά, μιας και, όπως τόνισαν, όσοι έχουν χρήματα είναι αυτοί που θα χειρουργηθούν.
Από την πλευρά του, σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, χαρακτηρίζοντας τον θεσμό ως μια τομή στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, ενώ υπογράμμισε και τις προσλήψεις που έχουν γίνει, για να δεχτεί ξανά κριτική από τους υγειονομικούς.
Ο χάρτης των ελλείψεων στα νοσοκομεία του Λασιθίου
Από το 1996 ως το 2015 λειτουργούσαν δύο αίθουσες (10 διαθέσιμες ημέρες για τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα) και γίνονταν περισσότερα από 2.000 χειρουργεία ανά έτος.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, το 2015, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, περιορίζεται η λειτουργία σε μιάμιση χειρουργική αίθουσα.
Από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, περιορίζεται η λειτουργία σε μία χειρουργική αίθουσα (5 διαθέσιμες ημέρες για τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα) και το 2024 αναμένεται να κλείσει η χρονιά με 1.100-1.150 χειρουργεία.
Στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών (Οκτώβριος 2024), στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προκηρύχθηκαν 6 θέσεις και υποβλήθηκε μόνο μία αίτηση για τη θέση Γενικής Χειρουργικής. Δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση για τις θέσεις Ακτινολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ, ΤΕΠ και Νεφρολογίας.
Στο Νοσοκομείο Σητείας προκηρύχθηκαν 3 θέσεις και υποβλήθηκαν αιτήσεις μόνο για τη μία θέση Παιδιατρικής. Δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις για τις 2 θέσεις Παθολογίας.
Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας προκηρύχθηκαν 5 θέσεις και δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Κρήτης προκηρύχθηκαν 30 θέσεις και από τις αιτήσεις προκύπτει ότι ο μέγιστος αριθμός θέσεων που μπορούν να καλυφθούν είναι 8.
«Χαοτική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων κ. Βαρδής Γεωργιακάκης, ενώ ο χειρουργός Νίκος Ξημέρης από το Βενιζέλειο περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο, με τους χειρουργούς αλλά και άλλες ειδικότητες να ξεπερνούν τα όριά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Βενιζέλειο Δημήτρης Φλυτζανής.
Τα νέα δεδομένα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Νότα ελπίδας και αισιοδοξίας για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αφού έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις δύο θέσεις που προκηρύχθηκαν συντονιστών διευθυντών σε Χειρουργική και Παθολογική, και ταυτόχρονα στις 5 από τις 6 θέσεις σε Παθολογική, Ογκολογική, ΜΕΘ και Επειγόντων, ένα “κύμα” ενδιαφέροντος που είχε χρόνια να δει το ίδρυμα.
Προσωπικό στοίχημα για τον διοικητή τα βήματα στελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος, ώστε να λαμβάνουν οι πολίτες την περίθαλψη που τους αξίζει και να αποφορτίζονται οι υπάρχοντες γιατροί. Θετική χαρακτηρίζουν την εξέλιξη οι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν πως το νοσοκομείο της πόλης χρειάζεται ακόμα περισσότερη βοήθεια. Ωστόσο, οι υγειονομικοί εξακολουθούν να αναφέρονται σε μεγάλες ελλείψεις, που πρέπει άμεσα να καλυφθούν, μιας και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη, με τους καλοκαιρινούς μήνες να καλύπτει τον διπλάσιο πληθυσμό.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου κ. Πέλλα Νεονάκη έθεσε θέμα δημόσιας ασφάλειας του νοσηλευτικού ιδρύματος, που εφημερεύει οριακά, ενώ αναφέρθηκε και στις διακομιδές του τρόμου, με γιατρούς ανεξαρτήτου ειδικότητας να συνοδεύουν σοβαρά περιστατικά προς τα νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων.
Πρωτοβάθμια Υγεία: Ο κομβικός ρόλος της στην Κρήτη
Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Κρήτη είναι εξαιρετικά κομβικός για τη διασφάλιση της υγειονομικής φροντίδας, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο επιμελητής του Κέντρου Υγείας Μοιρών Μανόλης Μεραμβελιωτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Κρήτη, στοιχείο που θα βοηθήσει αρκετά και στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων του νησιού, ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα του οικογενειακού γιατρού μέσα σε ένα πλαίσιο με μεγαλύτερη βοήθεια από την ίδια την Πολιτεία.
Η Κρήτη διαθέτει ορεινές περιοχές, απομακρυσμένα χωριά και νησιωτικές αποστάσεις, που καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση σε νοσοκομεία. Η Πρωτοβάθμια Υγεία, μέσω αγροτικών ιατρείων, Κέντρων Υγείας και τοπικών ιατρικών σταθμών, παρέχει βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Τα Κέντρα Υγείας και οι οικογενειακοί γιατροί μειώνουν την πίεση στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, όπως στο Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο. Εστιάζουν σε προληπτική φροντίδα και σε ήπιες παθήσεις, αφήνοντας τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με πιο σοβαρά περιστατικά.
Η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι θεμελιώδης για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά, που εμφανίζονται συχνά στην Κρήτη λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής. Επίσης, ενθαρρύνει την τήρηση παραδοσιακής διατροφής, όπως η κρητική διατροφή, που προάγει την υγεία.
Η Κρήτη είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Η Πρωτοβάθμια Υγεία παρέχει πρώτες βοήθειες και διαχείριση επειγόντων περιστατικών στους τουρίστες, γεγονός που είναι κρίσιμο για την τουριστική εικόνα του νησιού.
Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και οι οικονομικά ασθενέστεροι στηρίζονται ιδιαίτερα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, που είναι πιο προσιτές και προσανατολισμένες στις τοπικές ανάγκες.
Παρά τη σημασία της, η Πρωτοβάθμια Υγεία στην Κρήτη αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως υποστελέχωση και έλλειψη πόρων, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, αναβάθμιση υποδομών, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες, διασύνδεση με τη δευτεροβάθμια φροντίδα, για καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.
Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Κρήτης.